Sanatate

Cum tratăm constipația la bebeluși? Află care sunt cele mai eficiente remedii

Publicat: 19 mai 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Cum tratăm constipația la bebeluși Află care sunt cele mai eficiente remedii
Important de subliniat este că vizita la medic ar trebui să reprezinte o prioritate.

Constipația este foarte frecventă la bebeluși și la copii, în general. Aceasta este o tulburare a sistemului digestiv și a intestinului gros, care se caracterizează prin scaune rare și de o consistență dură, prezența unor firișoare de sânge în scaun, lipsa poftei de mâncare, abdomen tare la palpare și, mai ales, evidenta încercare a copilului de a evacua excrementele, uneori însoţită chiar de gemete şi plâns.

Fiindcă, în cazul bebelușilor, mișcările intestinale nu se realizează cu aceeași rapitate ca în cazul unui adult, se ajunge la constipație. Deși este normal ca un copil experimenteze lipsa scaunelor pentru câteva zile, reprezintă o problemă atunci când acest lucru se întâmplă frecvent. De aceea, dacă cel mic se confruntă cu constipație, este nevoie să apelezi la unele remedii, care să îl scape de disconfort și să îl ajute se bucure de un sistem digestiv sănătos.

Important de subliniat este că vizita la medic ar trebui să reprezinte o prioritate. Acesta este singurul în măsură să stabilească un diagnostic corect și să îi dea bebelușului tău tratamentul adecvat.

un bebeluș încruntat
Deși este normal ca un copil experimenteze lipsa scaunelor pentru câteva zile, reprezintă o problemă atunci când acest lucru se întâmplă frecvent.

Cum tratăm constipația la bebeluși?

Pentru a-l scăpa pe cel mic de constipație, este nevoie să apelezi la ajutorul unor aliați de nădejde, și anume: activitatea fizică, hidratarea, schimbările în planul alimentar, băile calde și masajul.

Activitatea fizică

Activitatea fizică ajută la stimularea peristaltismului intestinal. Și, fiindcă bebelușii nu pot merge, părinții trebuie să le vină în ajutor. Copiii trebuie întinși pe spate, cu picioarele îndoite, ca și cum ar pedala, realizând cât mai multe mișcări. În acest fel, constipația este ameliorată, iar starea micuțului se va ameliora mai rapid.

Hidratarea

Bebelușii își iau hidratarea din laptele matern sau din formulele cu lapte praf. Însă, atunci când sunt constipați, au nevoie să consume mai multe lichide. Medicii recomandă adăugarea unei cantități mici de apă în alimentația celor mici (sau puțin suc de fructe), pentru a-i ajuta să aibă scaune normale. Această recomandare se aplică doar bebelușilor de peste patru luni.

Cum tratăm constipația la bebeluși? Prin schimbări în planul alimentar!

Dieta mamei care alăptează poate influența foarte mult scaunele bebelușului. De aceea, este recomandat să eviți consumul acelor alimente care pot duce la constipație. În cazul micuților hrăniți cu lapte praf, constipaţia poate fi ameliorată prin schimbarea tipului de lapte folosit. Dacă bebelușii consumă deja alimente solide, în dieta lor trebuie adăugate merele curățate de coajă, perele, prunele, piersicele, broccoli și cerealele integrale (făină de ovăz, pâine și paste integrale).

un bebeluș care este hrănit de mama lui cu lingurița
Dieta mamei care alăptează poate influența foarte mult scaunele bebelușului.

Băile calde

Băile calde contribuie la relaxarea mușchilor abdominali și stimulează defecația. Acestea elimină și disconfortul, fapt ce îl ajută pe bebeluș să aibă o stare de bine.

Masajul, un aliat de nădejde împotriva constipației la bebeluși

Masajul îl scapă pe cel mic de constipație într-un timp foarte scurt! Tot ce trebuie să faci este să îi masezi abdomenul cu ajutorul unui deget și să folosești mișcări circulare, în sensul acelor de ceasornic. La fel trebuie să procedezi și când îi masezi zona periombilicală.

De asemenea, în timp ce gambele sunt flectate pe coapse, flexează-i coapsele spre abdomen. Mai mult, dintre cutia toracică spre ombilic, masează-i abdomenul cu marginea unui deget.

un bebeluș pe un pat cu lenjerie albă
Masajul îl scapă pe cel mic de constipație într-un timp foarte scurt!
Adauga un comentariu