Local

Cum vor fi îngrijiți pacienții cu cancer internați la Institutul Regional de Oncologie din Iași, depistați cu Covid-19? Familiile acestora sună disperate medicii să-i întrebe dacă mai au vreo șansă de supraviețuire

Publicat: 16 sept. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Cum vor fi îngrijiți pacienții cu cancer internați la Institutul Regional de Oncologie din Iași depistați cu Covid-19 Familiile acestora sună disperate medicii să-i întrebe dacă mai au vreo șansă de supraviețuire
Institutul Regional de Oncologie din Iași

Șapte pacienți cu cancer internați la Institutul Regional de Oncologie din Iași au fost depistați cu Covid-19. Medicii le-au suspendat ședințele de radioterapie și chimioterapie pentru a putea lupta împotriva infecției cu Covid-19. Familiile acestora sună disperate medicii să-i întrebe dacă aceștia vor mai supraviețui în urma infecției cu coronavirus.

Ieri, Direcția de Sănătate Publică Iași a anunțat că Șapte pacienți cu cancer internați la Institutul Regional de Oncologie din Iași au fost depistați cu Covid-19. Aceștia erau internați la secția de Radioterapie și făceau ședințele specifice. În urma depistării infecției cu Covid-19, medicii au decis să le oprească ședințele de radioterapie și chinioterapie care le scade celulele albe, pentru ca organismul lor să facă față infecției cu coronavirus. Familiile acestora sună medicii să-i întrebe de ce pacienților li s-a agravat starea de sănătate și dacă vor mai supraviețui, organismul lor fiind deja slăbit. Nimeni nu știe acest răspuns și asta pentru că, fiecare pacient răspunde diferit la tratamentul administrat împotriva infecției cu coronavirus.

Pacienții depistați cu Covid-19 riscă să-și piardă viața din cauza bolii de fond și a infecției cu coronavirus

Cei 7 pacienți cu cancer depistatți ieri pozitiv la infecția cu Covid-19, împreună cu alți 5 angajați cu coronavirus de la IRO Iași, au dost direcționați către spitalele Covid-19 din Iași. Pentru a fi siguri că organismul lor, deja măcinat de boală va răspunde pozitiv la tratamentul specific administrat pacienților cu coronavirus, medicii au sistat sedințele de terapie și chimioterapie.

„Avem internați un număr mare de pacienți oncologici. Pacienții cu cancer reprezintă un risc mult mai mare, de la 4 până la 5 ori de a dezvolta foarte rapid complicații severe la nivelul aparatului respirator, inclusiv deces. Putem spune că în prezent, pacienții oncologici sunt la risc vital în primul rând din cauza afecțiunii de fond, cât și din cauza amenințării infectării cu Covid-19, infectarea cu noul tip de virus contribuind ca un dublu pericol. Li s-au oprit ședințele de chimioterapie și radioterapie pentru că prin acestea scad glubulele albe, iar noi avem nevoie de ele pentru a lupta împotriva virusului”, spune dr. Carmen Manciuc, director medical de la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași.

Dr. Carmen Manciuc: „Pacienții cu cancer suferă adesea recăderi ale bolii pentru că au sistemul imunitar scăzut”

Pacienții cu cancer infectați cu Covid-19 se testează o dată la 2 săptămâni și sunt ținuți în spital până în momentul în care 2 teste PCR vor fi negative. Chiar și cei asimptomatici, sau cei care suferă de forme ușoare ale bolii trebuie să fie supuși acelorași condiții.

„Pacienții concologici sunt ținuți în spital până la negativarea a 2 teste PCR. Nu putem permite ca un pacient oncologic să meargă în comunitatea celorlalți pacienți care suferă de aceeași boală și să-i infecteze. Organismul lor este extrem de fragil. Acestor pacienți li se administrează tratamentul exact ca celorlalți pacienți oncologici, în funcție de stadiul bolii. Pacienții cu cancer suferă adesea recăderi ale bolii. Sistemul lor imunitar fiind scăzut, nu răspunde cu bine întodeauna la tratamentul împotriva infecției cu Covid-19. Acești pacienți au proteine scăzute, trombocite mici, globule scăzute și au nevoie de asistență medicală permanentă. Apărarea lor este foarte mică. Mai spune medicul ieșean”, mai spune medicul ieșean.

Dialogul cu familiile pacienților cu cancer diagnosticați cu Covid-19, înduioșează medicii până la lacrimi. Cum să le explice că viața lor atârnă de un fir ață?

„Alo, doamna doctor, sora mea va mai trăi?”, a întrebat sora unei paciente cu cancer de la IRO Iași, depistată cu Covid-19. Medicii se confruntă cu situații greu de imaginat. Le este greu să explice aparținătorilor că pacienții cu cancer se luptă din greu cu boala și că organismul lor, deja slăbit, nu mai face față.

„Am fost sunată de sora unei paciente. M-a întrebat dacă sora ei va mai trăi și de ce starea ei de sănătate s-a agravat. I-am explicat faptul că, în cazul pacienților oncologici, nu ne putem pronunța. Organismul lor nu răspunde la tratament la fel ca organismul unui pacient sănătos. Totodată, țin să menționez că au fost pacienți cu cancer, infectați cu Covid-19 care și-au revenit. Avem chiar și exemplul primului pacient din Suceava, internat cu Covid-19 la Iași care avea 68 de ani și suferea de leucemie. Acest pacient a fost externat după ce a fost vindecat de coronavirus”, încheie dr. Carmen Manciuc.

Adauga un comentariu