Actualitate

Descoperiri ciudate in zonele strategice ale Iasului: obiectele contin mesaje secrete – FOTO

Publicat: 14 sept. 2014
_____ Vizualizări 0 Comentarii

@ Recent, un iesean a gasit o serie de elemente extrem de ciudate, plasate in zone strategice ale orasului! @ Sunt putini cei carora le-a trecut prin minte, asta chiar daca le vad zilnic, sa le analizeze si sa le afle originea @ Acestea ascund diverse simboluri extrem de vechi si au aparut intr-o maniera surprinzatoare

Numeroase simboluri, reprezentative pentru istoria de peste jumatate de mileniu a orasului, continua sa ramana o enigma pentru majoritatea iesenilor. Asta chiar daca ele au o semnificatie aparte si cel mai adesea incarcata de mister sau origini extrem de interesante. In acest context, cercetatorul Sorin Iftimi, care activeaza in cadrul Complexului Muzeal National Moldova (CMNM) a reusit sa realizeze o lucrare, intitulata „Iasii. Simbolurile unui oras simbol„. In paginile acesteia sunt surprinse si prezentate cu lux de amanunte originile si evolutiile elementelor ce definesc cel mai bine Iasul.

Citeste si: Tulburator! Jurnalul secret al iesencei care s-a iubit cu un mare politician roman – FOTO, VIDEO

Pecetea vechiului Palat Domnesc

De cele mai multe ori ne place sa admiram modul in care strainii isi promoveaza trecutul! Din pacate, de foarte putine ori am stiut sa ne cercetam istoria si sa analizam elementele care ne individualizeaza. In pofida acestei realitati, doar orasul Iasi ascunde o serie de simboluri si de legende care au povesti deosebite. Un exemplu in acest sens este cel care tine de vechiul Palat Domnesc, aflat pe locul unde astazi regasim Palatul Culturii.

Sute de ani a functionat (la Iasi – n.r.) si o institutie cu rol însemnat în viata juridica a Moldovei: Vornicia Portii Domnesti. Vornicii de Poarta judecau pricini marunte în fata Portii Domnesti, dar se si deplasau peste tot unde era nevoie, delimitând hotarele mosiilor pentru care se apela la judecata domneasca. Pe documentele emise de Vornicii de Poarta, acestia aplicau pecetea Portii. În varianta din anul 1782, pecetea avea reprezentarea schematica a turnului ce strajuia intrarea în incinta Curtii. Aceasta imagine a servit drept izvor pentru alcatuirea actualei steme a orasului Iasi. Ei i s-a acordat aceeasi încredere ca unei gravuri de epoca, fidela modelului redat. O alta reprezentare, mult mai rudimentara, este aceea a sigiliului din 1840, în care turnul crenelat, de forma simpla, este timbrat, se pare, de o coroana. Este flancat la dreapta de o ramura de maslin, iar la stânga de trei pusti, sprijinite una de alta. Mai departe, turnul din vechea stema a orasului Iasi a avut ca sursa de inspiratie un alt monument, mai modest, disparut„, mentioneaza Sorin Iftimi.

Citeste si: SENZATIONAL! In centrul Iasului a fost gasit un obiect de nepretuit! Nici macar nu poate fi privit sau atins – FOTO

Delfinii din stema Iasilor

O alta dovada, extrem de interesanta, ce tine de istoria urbei, pleaca de la faptul ca, in prima parte a secolului al XIX-lea apar, în stema Moldovei, doi pesti enigmatici, care flancheaza scutul cu cap de bour. „În variantele mai târzii s-a pastrat si cromatica pestilor, ei fiind redati în argint, aur sau în culoarea lor naturala. De unde au aparut acestia? În ce moment istoric? Ce semnificatie aveau? Cum au ajuns ei în stema orasului Iasi? Iata mai multe întrebari pentru care nu avem, deocamdata, raspunsuri satisfacatoare, desi au facut obiectul unor lungi dispute, înca de la mijlocul veacului trecut. S-a scris ca pestii, identificati de obicei cu niste delfini, au patruns în stema Moldovei în 1856, în urma Razboiului Crimeei, când tara recapata deschiderea la mare prin restituirea celor trei judete din sudul Basarabiei: Cahul, Ismail si Bolgrad. Înainte de anul 1856 întâlnim mai multe reprezentari ale delfinilor în stema Moldovei si a capitalei sale, orasul Iasi. S-a aratat ca cea mai veche aparitie a pestilor în stema Moldovei s-a pastrat pe frontispiciul Codului Callimachi (1816-1818)„, mai reliefeaza cercetatorul. 

Citeste si: EXCLUSIV BZI! Secretele unui tezaur ascuns in Iasi – FOTO, VIDEO

Heraldica în arhitectura orasului

Dincolo de toate acestea, exista si o serie de steme care împodobeau frontispiciile vechilor edificii ale Iasului, acestea conferind o autentica pecete de noblete. Pe câteva dintre cladirile publice iesene se pastreaza si astazi o stema reprezentând un scut impodobit cu un turn rotund. „Imaginea aceasta a «turnului roman» supravietuieste ca atare, în mai multe variante, pe diverse edificii si monumente vechi din Iasi. Stâlpii pentru iluminatul electric, lucrati la vechea Scoala de Arte si Meserii, pastreaza si ei aceeasi stema a orasului. Cladirea Baii comunale, astazi dezafectata, conserva si ea acest însemn. Dincolo de rostul ei practic, Esplanada de la Rapa Galbena poate fi înteleasa doar ca o hiperbola arhitecturala, în spirit romantic, a motivului turnului din stema Iasilor. Partea centrala a constructiei poate fi privita ca o restituire a vechiului turn disparut. Stema centrala a esplanadei, reprezentând turnul flancat de cei doi delfini, desi este de o calitate artistica deosebita, nu e cea originala, de la 1896„, se mai precizeaza in cartea istoricului Sorin Iftimi.

Citeste si: Povestea miraculoasa si blestemul unui loc fabulos de langa Iasi – GALERIE FOTO, VIDEO

Adauga un comentariu