Titlurile zilei

Doi bătrâni din satul Cioca-Boca formează unul dintre cele mai longevive cupluri! Sunt căsătoriți de 68 de ani, iar povestea lor de dragoste continuă! 

Publicat: 03 ian. 2023
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Doi bătrâni din satul Cioca-Boca formează unul dintre cele mai longevive cupluri Sunt căsătoriți de 68 de ani iar povestea lor de dragoste continuă 
Elena și Vasile Pașcu sunt printre cei mai vârstnici, dar și cei mai gospodari oameni din sat

Doi bătrâni din satul Cioca-Boca formează unul dintre cele mai longevive cupluri! Aceștia sunt căsătoriți de 68 de ani, iar povestea lor de dragoste continuă și acum, pentru că încă se bucură de căsnicia pe care și-au construit-o

Elena în vârsta de 84 ani și Vasile Pașcu de 88 de ani sunt printre cei mai vârstânici oameni din sat, dar se bucură de viața care le-a mai rămas! În tinerețe, cei doi au muncit pe brânci pentru a reuși să-și construiască un acoperiș deasupra capului și să aibă o gospodărie mare!

o poză cu Elena Pașcu din Cioca Boca
Elena Pașcu își amintește cu drag de momentele din tinerețea ei și spune cu tristețe că și-ar fi dorit să se păstreze toate tradițiile și acum

Elena și Vasile Pașcu sunt căsătoriți de aproximativ 68 de ani, iar povestea lor de dragoste continuă

 o poză cu mâinile unei bătrâne de 84 de ani
Și după aproape 68 de ani de căsnicie, cei doi își împart treburile casnice și își poartă de grijă unul față de celălalt

Elena și Vasile Pașcu își amintesc cu drag de momentele pe care le-au trăit împreună. După aproximativ 68 de ani încă mai au grijă unul de celălalt. În tinerețe au muncit pentru a reuși să-și construiască două locuințe, să lucreze pământul și să se îngrijească de sutele de animale din curtea lor.

„Am muncit și am construit ambele case. El nu avea nimic dinainte. Am primit eu zestre de la părinți și atât! Mergeam la cooperativă și când veneam acasă băteam lutul și lucram la casă. Între timp ne mai îngrijeam și de animale, fiindcă țineam porci, viței, gâște, găini și oi”, povestește Elena Pașcu.

Chiar dacă nu au reușit să facă mai multă școală și s-au oprit la clasele primare, aceștia n-au ezitat să se gospodărească. Ei se numără printre cei mai vârstânici, dar și printre cei mai muncitori oameni din sat, având multe realizări. Vasile și Elena au împreună doi copii și în prezent sunt înconjurați de nepoți și strănepoți.

„Nu am avut cum să facem mai multă școală. Pe vremea când eram la părinții mei munceam să îi ajut pe ei și după ce m-am căsătorit am început să facem casă, să ținem animale și să lucram pământurile, ca să avem ce mânca. După vreo patru ani am făcut și copii. Ei au făcut mai multă școală și s-au dus la casele lor. Acum au și ei copii și nepoți”, mai spune Elena Pașcu.

Elena și Vasile Pașcu nu provin din niște familii avute, dar și-au construit totul prin propriile forțe. Oamenii din sat se mândresc cu vecinii lor și mereu îi amintesc pentru câte au reușit să facă.

„N-au avut nimic. Și-au făcut casa singuri și au muncit amândoi la ea. S-au îngrijit de multe animale și lucrau amândoi la CAP (n.r. – cooperativa agricolă) . Nu erau mulți oameni atât de muncitori, precum erau ei. El era ursar și pregătea obiceiurile și tradițiile în fiecare an. Duminică de duminică erau prezenți la slujbă”, afirmă Ion, un sătean.

o poza cu locuințele familiei Pașcu
Aceștia au lucrat împreună din tinerețe și au reușit să își construiască două locuințe și să aibă grijă de câteva sute de animale

Elena Pașcu: „Mereu îmi amintesc de cum erau nunțile pe vremea noastră”

o poză cu o fântână
Soții Pașcu sunt mândri de ceea ce au reușit să facă în 68 de ani de căsnicie

Elena Pașcu a făcut nunta în ‘59 și a trăit niște clipe memorabile. Aceasta spune cu bucurie că nunta i-a rămas întipărită în minte, chiar dacă acum nu se mai păstrează tradițiile.

„Pe vremea noastră, nunta nu se făcea ca acum. Eu eram dintr-un sat vecin și un om din sat l-a adus pe Vasile la ai mei. El m-a plăcut, mi-a cerut mâna și după am făcut nunta. Mama mi-a cusut rochia de mireasă și am intrat în biserică tare mândră. Abia după m-am mutat la el și am început să ne facem gospodăria noastră”, destăinuie Elena.

În trecut, părinții fetelor le dădeau zestre și după plecau la casele lor. Chiar dacă nu a fost ușor, aceștia sunt mândri de ce au reușit să facă în cei 68 de ani petrecuți împreună.

„Părinții mei mi-au dat zestre în ziua nunții. Am primit gâște, oi și un vițel. Cu ele am plecat la drum și am făcut tot ce am și acum. Vasile era ursarul din sat și eu mă îngrijeam de copii și animale, pentru că el pregătea tradițiile și obiceiurile”, zice Elena Pașcu.

Cei doi sunt căsătoriți de 68 de ani, iar povestea lor de dragoste continuă și acum, pentru că, în pofida vârstei, își poartă de grijă unul de celelalt și trăiesc în armonie. Chiar dacă nu mai au atât de multe animale, aceștia își împart treburile casnice și se ajută unul pe celălalt.

Adauga un comentariu