Local

Dr. Elena Manea, despre pacienții care renunță la tratamentul pentru cancer: „Vin într-un stadiu avansat de paliație, când deja nu mai poți face nimic pentru ei” – VIDEO

Publicat: 25 oct. 2022
_____ Vizualizări 1 Comentariu
Dr. Elena Manea despre pacienții care renunță la tratamentul pentru cancer Vin într-un stadiu avansat de paliație când deja nu mai poți face nimic pentru ei - VIDEO
Medicul Elena Manea recomandă persoanelor care suferă de cancer să nu renunțe la tratament, fiindcă, în lipsa acestuia, rezultatul nu va fi același, iar boala poate reveni.

Dr. Elena Manea, medic primar radioterapie și brahiterapie la Institutul Regional de Oncologie Iași, a discutat, în emisiunea BZI LIVE, despre pacienții care renunță la tratamentul pentru cancer. La ce riscuri se supun aceștia când abandonează tratamentul?

Cancerul este cunoscut sub denumirea științifică de tumoare malignă sau neoplasm malign. Acesta constă într-un grup de boli, care implică dezvoltarea anormală a celulelor cu potențial de a invada sau de a se răspândi în alte părți ale corpului. Din fericire, nu toate tumorile sunt canceroase, tumorile benigne nereușind să se răspândească în alte părți ale corpului.

Cele mai frecvente semne și simptome care anunță prezența cancerului în organism sunt: un nodul nou apărut, sângerări anormale, tuse prelungită, pierdere în greutate fără explicație și modificări ale scaunelor. De precizat este că aceste manifestări pot apărea și din cauza altor probleme medicale, nu doar din cauza cancerului.

Dr. Elena Manea, despre pacienții care renunță la tratamentul pentru cancer: „Dacă el se răzgândește peste două-trei luni să reia radioterapia, nu mai are niciun efect”

Medicul Elena Manea recomandă persoanelor care suferă de cancer să nu renunțe la tratament, fiindcă, în lipsa acestuia, rezultatul nu va fi același, iar boala poate reveni. În cazul în care pacientul se răzgândește și se întoarce peste două sau trei luni să reia radioterapia, nu mai are niciun efect.

„Dacă refuză, semnează că nu mai dorește și decizia îi aparține. Însă, e clar că fără un tratament complet, rezultatul nu va fi același, chiar boala va reveni, va crește și atunci, dacă el se răzgândește peste două-trei luni să reia radioterapia, nu mai are niciun efect.”, a declarat medicul Elena Manea pentru BZI LIVE.

Medicul a adăugat că există pacienți care se întorc la spital într-un stadiu avansat de paliație, când nu se mai poate face nimic pentru ei, nici din punct de vedere al chirurgiei, nici al chimioterapiei și nici al radioterapiei.

„Dacă există ca și opțiuni chimioterapia, se mai încearcă cu chimioterapie. Însă, de obicei, acești pacienți nu mai doresc niciun fel de tratament și vin într-un stadiu avansat de paliație, când deja nu mai poți face pentru ei nimic, nici din punct de vedere al chirurgiei, nici al chimioterapiei, nici al radioterapiei și de asta zic că nu trebuie abandonat tratamentul”, a adăugat medicul.

Care este cel mai bun tratament pentru cancer?

Cancerul nu poate fi combătut cu ajutorul unui singur tratament, ci a unei combinații de tratamente. În cazul tumorilor mici se recurge la operație, însă dacă vorbim despre tumori de mari dimensiuni, pot exista indicații de chimioterapie, radioterapie și brahiterapie. Chimioterapia constă în utilizarea medicamentelor pentru distrugerea celulelor canceroase, radioterapia vizează folosirea radiaţiilor ionizante pentru a distruge celulele de natură canceroasă şi a opri creşterea şi dividerea acestor, iar brahiterapia se referă la o formă de iradiere puternică, direct în tumoră.

„Nu există tratamentul cel mai bun, întotdeauna există o combinație de tratamente. În tumorile mici, care sunt diagnosticate până în stadiul unu, se operează și pacientul nu mai are nevoie de niciun fel de tratament. În tumorile care, după rezultatul de la operație, analiza microscopică îmi arată anumiți markeri, ce nu aveau cum să fie identificați înainte de operație, poate avea indicații de chimioterapie, radioterapie și brahiterapie. Depinde de acest rezultat. Dacă sunt tumori foarte avansate, tumori mari, 4-5 centimetri, cu adenopatii adiacente, acestea nu au ca și indicație operație, ci, de cele mai multe ori, se face un tratament care să scadă această tumoră și adneopatia. Chimioterapia și/sau radioterapia în ultimele situații, deci de a scădea tumora și a o face operabilă.”, a mai spus dr. Elena Manea în emisiunea BZI LIVE.

Comentarii
Adauga un comentariu