BZI LIVE

LIVE VIDEO – Ediție-dialog specială, în Platoul BZI LIVE alături de ACS dr. Casandra Brașoveanu – Centrul ArheoInvest și prof. univ. dr. Lucrețiu-Ion Bîrliba, decanul Facultății de Istorie, Universitatea ”Alexandru Ioan Cuza” din Iași – FOTO

Publicat: 16 aug. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii

Miercuri, 17 august 2022, începând cu ora 14.30 în Studioul BZI LIVE este programată o ediție-dialog specială despre promovare academică, științifică, cercetare a unui domeniu atractiv și interesant! Invitați sunt ACS dr. Casandra Brașoveanu – Departamentul de Științe Exacte și Științe ale  Naturii, Centrul ArheoInvest și prof. univ. dr. Lucrețiu-Ion Bîrliba, decanul Facultății de Istorie, Universitatea ”Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași. Cu un parcurs şi o pregătire profesională, ştiinţifică la cele mai înalte standarde, implicat arheolog respectiv un foarte bun specialist pe zona epigrafiei latine, profesorul Bîrliba are în spate o carieră exemplară!

Principalele subiecte abordate se vor axa pe: promovarea programelor de licență și master ale facultății respectiv oferta pentru sesiunea de Admitere 2022 din luna septembrie. Totul legat și cu oportunitățile de angajare și dezvoltare în carieră ale absolvenților Facultății de Istorie din Iași. De asemenea, despre colaborarea și parteneriatul cu ArheoInvest, alte colaborări, noua expoziție legată de Imperiul Roman derulată la Palatul Culturii din Iași și unde colaborează studenți ai facultății, continuarea activităților bilaterale cu ”Accademia di România” de la Roma – Italia cât și alte elemente legate de acest domeniu.

ACS dr. Casandra Brașoveanu este arheolog, cu interese legate de studiul perioadelor preistorice din Sud-Estul Europei

ACS dr. Casandra Brașoveanu este arheolog, cu interese legate de studiul perioadelor preistorice din Sud-Estul Europei, și în special de efectuarea unor investigații interdisciplinare asupra așezărilor preistorice. Cercetarea sa este orientată către arheologia peisajului și arheologia mediului, având drept sarcini principale realizarea analizelor spațiale GIS, cu scopul de a îmbunătăți interpretarea arheologică și de a contribui la înțelegerea comunităților și comportamentelor din trecut.

În prezent urmează studiile doctorale la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași, Facultatea de Istorie, cu o temă care vizează studiul interdisciplinar al perioadei târzii a Epocii Bronzului din bazinul hidrografic al Jijiei (Nord Estul României) și, în special, al practicilor de locuire specifice comunităților Culturii Noua.

Absolvenţii Facultăţii de Istorie din Iași pot îmbrăţişa cariere diverse

Facultatea de Istorie din Iași pregăteşte specialişti cu înaltă calificare pentru învăţământul şi cercetarea istorică din România. Absolvenţii Facultăţii de Istorie pot îmbrăţişa cariere diverse: cadre didactice (în învăţământul preuniversitar său universitar), cercetători, muzeografi, arheologi, arhivişti, ziarişti, bibliotecari, analişti politici şi politicieni, funcţionari în domeniul public. Istoria se numără printre cele mai vechi discipline din învăţământul superior românesc din Principate. În Moldova, ea figurează în programa Seminarului de la Socola (Iaşi) încă din 1808, pentru a se regăsi, două decenii mai târziu, între materiile predate la Gimnaziul Vasilian şi, cu începere din 1834, la Academia Mihăileană.

Aici ia naştere cea dintâi Catedră de istoria românilor, al cărei prim reprezentant a fost, în anii 1843-1844, Mihail Kogălniceanu. În afara lui, alţi profesori care au ilustrat învăţământul istoric ieşean până la înfiinţarea Universităţii au mai fost: Ioan Albineţ, Gh. Săulescu, Ioan Maiorescu, Theodor Codrescu, V. A. Urechea şi alţii. După fondarea Universităţii din Iaşi (la 26 octombrie 1860), istoria a fost predată timp de mai multe decenii în cadrul Facultăţii de Filosofie şi Litere, apoi, după cel de-al doilea război mondial, în cadrul Facultăţii de Istorie – Geografie, a celei de Litere şi, ulterior, a Facultăţii de Istorie – Filosofie, sfârşind prin a se individualiza, în ianuarie 1990, în Facultatea de Istorie. Pe parcurs, ea a înregistrat o treptată diversificare tematică şi organizatorică, adăugându-şi direcţii de cercetare, catedre şi structuri instituţionale noi, ca, bunăoară, Institutul de Istorie “A. D. Xenopol”, patronat astăzi de Academia Română.

Facultatea are trei reviste proprii, “Analele Universităţii “Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi. Seria Istorie”, “Studia Antiqua et Archaelogica” şi “Classica et Christiana”

Principalele domenii de cercetare: istoria universală (domeniu în care este continuată o tradiţie ce datează încă de la fondarea Facultăţii), arheologia preistorică şi antică (domeniu în care s-a format, îndeosebi în cadrul unor şantiere arheologice, o adevărată şcoală, cu recunoaştere naţională şi internaţională), editarea izvoarelor Evului Mediu românesc, genealogia istorică, fenomene şi evenimente importante ale istoriei moderne şi contemporane, îndeosebi studierea relaţiilor internaţionale. În acelaşi timp, în ultimii ani, s-au conturat direcţii noi, consensuale cu cele mai recente evoluţii istoriografice: istoria socială şi a mentalului colectiv, istoria culturii şi a ideilor, istoria urbană, antropologia istorică, etc.

Facultatea are trei reviste proprii, “Analele Universităţii “Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi. Seria Istorie”, “Studia Antiqua et Archaelogica” şi “Classica et Christiana”, care găzduiesc contribuţiile ştiinţifice ale profesorilor, studenţilor şi ale unor colaboratori din ţară şi de peste hotare. De asemenea, cercurile ştiinţifice studenţeşti editează revistele: “Opţiuni istoriografice” şi “Chronos”. În cadrul facultăţii funcţionează mai multe centre de cercetare: Centrul de Studii Egeo-Mediteraneene, Centrul de Studii Clasice şi Creştine, Centrul de Istorie a Relaţiilor Internaţionale, Centrul de Istorie a evreilor şi Ebraistică, Centrul de Studii asupra Comunismului şi Postcomunismului, Centrul de Istoria Secolului XX. Mai multe proiecte de cercetare s-au desfăşurat în ultimii ani, cu finanţare din partea Ministerului Educaţiei.

Urmăritorii noștri pot adresa întrebări la rubrica comentarii, accesând www.bzi.ro sau, în direct, pe http://www.facebook.com/cotidianul.bzi. Emisiunile BZI LIVE au un real succes, fiecare producție media strângând zeci de mii de vizualizări.

Adauga un comentariu