Economic Local

Fermierii din Iași irigă în prag de iarnă sute de hectare cu grâu și orz. „Ne rugăm să nu se întâmple la fel și anul viitor”

Publicat: 10 nov. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Fermierii din Iași irigă în prag de iarnă sute de hectare cu grâu și orz. Ne rugăm să nu se întâmple la fel și anul viitor
Fermierii din Iași irigă sute de hectare de teren agricol

Fermierii din Iași irigă sute de hectare de teren agricol și cer în continuare apă de la ANIF. Agricultorii din Iași au semnat contracte multianuale cu ANIF pentru furnizarea apei

Fermierii din Iași sunt nevoiți să irige în această perioadă din cauza lipsei ploilor, chiar dacă se află în prag de iarnă. Agricultorii au solicitat de la Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare (ANIF) apă pentru irigații, chiar dacă campania de irigații s-a încheiat la finalul lunii octombrie 2022. Agricultorii din Iași au încheiat contracte multianuale, iar suprafața contractată până acum pentru care ANIF trebuie să asigure apă în 2023 este mai mare decât cea din anul precedent.

„Se irigă în această perioadă. Amenajările Tabăra – Trifești – Sculeni și Sculeni – Țuțora – Gorban au solicitat apă prin OUAI-uri (n.r. – Organizațiile Utilizatorilor de Apă) și persoane juridice. Suprafața irigată în luna noiembrie (udări de aprovizionare-răsărire) este de aproximativ 300 de hectare”, susține Marius Horea Șerban, director al ANIF Iași.

Fermierii din Iași irigă sute de hectare în această perioadă

Fermierii din Iași spun că din cauza lipsei apei din sol sunt nevoiți să irige și în această perioadă. Aceștia au semnat contractele cu ANIF-ul.

„Avem nevoie de apă pentru 200 de hectare cu grâu. Nu am mai pățit asta de foarte mulți ani. Irigam și toamna, în anii trecuți, dar foarte puțin, nu ca acum. Nu avem deloc apă în sol. Dacă nu o să plouă sau nu o să avem ninsori în această iarnă, o să se repete situația de anul acesta, cu seceta. Semne deja sunt, dar ne rugăm să nu se întâmple la fel și anul viitor, să avem secetă. Acum așteptăm toți despăgubiri, dar nu se mai spune nimic despre asta”, susține Petrică Popa, fermier din Iași.

Ieșenii au irigat în acest an cu apa gratuită obținută de la ANIF peste 30.000 de hectare de teren agricol. În județul Iași, fermierii exploatează 300.000 de hectare de teren agricol.

Ieșenii primesc despăgubiri de secetă

Suprafața afectată de secetă în județul Iași a ajuns la 100.000 de hectare, din înștiințările fermierilor. Principalele culturi de toamnă afectate sunt de grâu, triticale, orz, orzoaică, ovăz, secară și rapiță. Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a anunțat că fermierii afectați de secetă vor primi despăgubiri de secetă.

Astfel, pentru culturile calamitate sută la sută, fermierii primesc un cuantum de 1.500 de lei pe hectar. În cazul suprafețelor cu un grad de calamitate mai mic, sumele vor fi reduse proporțional. Astfel, dacă gradul de calamitare al unei culturi este de 60 la sută, cuantumul despăgubirii la hectar se ridică la 900 de lei. Fermierii din Iași spun că banii nu sunt suficienți pentru a acoperi cheltuielile și că se tem că îi vor primi abia anul viitor.

Pe de altă parte, fermierii din Iași irigă mai ales terenurile agricole din comunele de pe malul Prutului, iar cei care nu au nicio sursă de apă în apropierea terenurilor caută soluții pentru a avea sistem de irigații.

Adauga un comentariu