Economic Local

Fermierii din Iași au irigat 31.000 de hectare, iar numărul de contracte încheiate cu ANIF a crescut în ultima lună

Publicat: 23 iul. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Fermierii din Iași au irigat 31.000 de hectare iar numărul de contracte încheiate cu ANIF a crescut în ultima lună
Fermierii ieșeni au irigat 31.000 de hectare

Fermierii din Iași au încheiat cu ANIF contracte de irigații pentru o suprafață de 31.000 de hectare, dintre cele 42.000 amenajate cu sisteme de irigații. Seceta a generat o creștere a numărului de contracte în ultima lună, iar fermieri au udat culturile și de 3 ori pe zi

Seceta face ravagii în fermele din județ. În acest context, fermierii care au sisteme de irigații au încheiat cu Agenția Națională pentru Îmbunătățiri Funciare contracte pentru o suprafață de 31.000 de hectare. În ultima lună, a crescut numărul solicitărilor venite din partea agricultorilor care au udat culturile și de 3 ori pe zi.

„La nivelul județului Iași, suprafața viabilă amenajată cu lucrări de irigații este de 42.932 ha. Filiala ANIF Iași are încheiate, până în momentul de față, un număr de 60 de contracte pentru furnizarea apei pentru irigații. Contactele sunt încheiate atât cu FOUAI/OUAI, cât și cu persoane fizice și juridice. Suprafața contractată este de 32.744 ha. Suprafața irigată, până la data de 21 iulie 2022, este de 31.191,8 ha”, susține Marius Horea Șerban, directorul ANIF Iași.

Pentru ca fermierii să poată beneficia gratis de irigații, este necesar ca aceștia să fie în Organizațiile Utilizatorilor de Apă (OUAI) din mai multe comune din Iași sau în Federații ale Organizațiilor Utilizatorilor de Apă pentru Irigații (FOUAI).

Fermierii din Iași au irigat culturile de pe 31.000 de hectare

Fermierii din Iași primesc gratuit apa pentru irigații. Seceta s-a instalat în județul Iași de la începutul acestui an, iar fermierii au preconizat că vor fi probleme cu producția. Seceta a făcut ravagii în județul Iași și în zona Moldovei, în ultimii ani. Fermierii din Iași au înregistrat pierderi financiare majore din cauza secetei extreme din anul 2020, fiind afectate mai ales culturile de primăvară, porumb și floarea-soarelui. Seceta a calamitat peste 100.000 de hectare cu grâu, porumb sau rapiță, din județul Iași. Chiar dacă fermierii au protestat în fața Prefecturii, în anul 2021, nu au primit ajutoarele financiare promise. În această perioadă, agricultorii depun cererile prin intermediul cărora solicită despăgubiri de secetă. Până în prezent, 2.200 de fermieri cu 65.000 de hectare afectate au depus cereri, în contextul în care gradul de calamitate a culturilor este cuprins între 60 și 80 la sută.

Agricultorii ieșeni au cerut despăgubiri de secetă

Agricultorii mai pot depune cererile timp de o săptămână. După depunerea cererilor, o comisie verifică culturile fermierilor. Comisia constituită prin ordin al prefectului este formată din trei reprezentanți din cadrul Direcției pentru Agricultură, Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură și de la primăria pe raza căreia se află terenul agricol. Până la această dată, au transmis rapoarte operative pentru culturi agricole afectate de seceta pedologică următoarele unități administrativ-teritoriale: Târgu Frumos, Ion Neculce, Cucuteni, Ruginoasa, Strunga, Bălțați, Sinești, Butea, Gropnița, Deleni, Dumești, Țuțora, Todirești, A. I. Cuza, Ipatele, Dumești și Golăiești.

Comisia va întocmi procese-verbale de constatare și evaluare a pagubelor la culturile agricole, prin validarea și centralizarea datelor conținute în rapoartele operative, realizate la nivelul comitetelor locale pentru situații de urgență, evaluările urmând a fi realizate în prezența fermierului sau a reprezentantului acestuia. Chiar dacă unii fermieri din Iași au irigat, nu a fost suficient, pentru că seceta a afectat și culturile lor.

Adauga un comentariu