Economic Local

Fermierii din Iași primesc 6 milioane de lei, ajutorul COVID-19, pentru cererile depuse în anul 2022

Publicat: 16 iun. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Fermierii din Iași primesc 6 milioane de lei ajutorul COVID-19 pentru cererile depuse în anul 2022
Crescătorii de bovine, porcine și păsări primesc ajutorul COVID-19 până la finalul lunii iunie 2022

Fermierii din Iași vor primi ajutorul COVID-19 pentru anul 2022 până la sfârșitul acestei luni. Crescătorii de vaci, porci și păsări din Iași ar trebui să primească peste 6 milioane de lei. Fermierii au depus în schema COVID-19 un număr de 2.314 cereri pentru 34.086 de capete.

Cuantumul pe cap de animal se calculează prin raportarea plafonului la numărul de capete eligibile și este în valoare de 200 de lei, pe cap de animal. Bugetul pentru beneficiari, la nivel național, este în valoare de 453.899.000 lei și se asigură din fonduri publice naționale. Valoarea totală a ajutorului ce poate fi acordată pentru fiecare beneficiar nu depășește echivalentul în lei a 290.000 de euro, la cursul de schimb valutar stabilit de Banca Națională a României, valabil la data intrării în vigoare a Ordonanței de Urgență nr. 51/2022. Crescătorii din Iași au depus cererile unice și în campania derulată de Agenția pentru Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA), în perioada 15 martie-15 mai 2022. Astfel, 17.425 de fermieri au cerut subvenții  pentru o suprafață de 283.674 de hectare.

Crescătorii de bovine, porcine și păsări au fost verificați de inspectorii Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA)

În această perioadă și agricultorii care au cerut subvenții de la APIA în campania derulată în perioada 15 martie-15 mai 2022, vor fi verificați în teren. Verificările au ca scop verificarea datelor furnizate de crescători în cererea de solicitare a ajutorului de stat, în documentele atașate acesteia sau în alte declarații, a respectării conformității cu toate criteriile de eligibilitate, cu angajamentele și cu verificări alte obligații privind schema de ajutor, a condițiilor în care este acordat ajutorul. Controalele pot fi completate și de verificări încrucişate, care au au ca scop evitarea acordării de sprijin necuvenit sau acordarea aceluiaşi tip de ajutor/sprijin de mai multe ori pentru aceleași animale şi evitarea cumulării necorespunzătoare de ajutoare în cadrul schemelor de sprijin. După această etapă, va începe plata avansului din subvențiile solicitate în acest an.

Ajutorul COVID-19 a fost acordat și profesioniștilor și PFA-urilor din Iași, cu activități în domenii precum comerț și prestări servicii. Ieșenii au depus 460 de cereri pentru a obține ajutorul Covid-19, care anul acesta va fi în valoare de 4.571 de lei. Agenția Județeană de Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) a plătit în anul 2021 ajutoare în valoare de 22 de milioane de lei.

Fermierii din Iași pot să încaseze și 1.000 de euro la hectar, în schemele derulate de APIA

Schemele în cadrul cărora pot obține fermierii subvențiile sunt SAPS (schema unică de plată pe suprafață), plata redistributivă, plata pentru practici agricole benefice pentru climă și mediu (plata pentru înverzire), plata pentru tinerii fermieri. Alte scheme de plată sunt sprijinul cuplat în sectorul vegetal sau în sectorul zootehnic, Măsurile 10, 11 și 13, pentru agroclimă și mediu sau culturi ecologice.

Banii pentru aceste scheme de plată provin de la Uniunea Europeană și sunt acordați din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). Schemele finanțate de la bugetul național sunt ajutoarele naționale tranzitorii în sectorul vegetal, dar și în sectorul zootehnic. Dacă sunt accesate toate schemele de plată fermierii din Iași pot încasa peste 1.000 de euro, la hectar.

Adauga un comentariu