Actualitate

Fostul ministru de Finanțe Eugen Orlando Teodorovici la BZI LIVE: „Românii sau cei care au depozite în România o fac pentru siguranţă, un pic de comoditate, din teamă de a nu risca anumite sume de bani”

Publicat: 10 mart. 2023
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Fostul ministru de Finanțe Eugen Orlando Teodorovici la BZI LIVE Românii sau cei care au depozite în România o fac pentru siguranţă un pic de comoditate din teamă de a nu risca anumite sume de bani
Eugen Orlando Teodorovici, fost ministru în Guvernul României

Cunoscutul politician şi fostul ministru de Finanțe Eugen Orlando Teodorovici a discutat la BZI LIVE despre statistica care arată că  aproximativ 64 mii de români au 15 miliarde de euro, depozite în bănci, ceea ce înseamnă un sfert din totalul depozitelor populației din România.

„Românii sau cei care au depozite în România o fac pentru siguranţă, un pic de comoditate, din teamă de a nu risca anumite sume de bani. Problema este următoarea: sunt bani care stau la bănci. Băncile le folosesc pentru a le da mai departe în piaţă, adică îi iau la depozite, dobânzi foarte mici în comparaţie cu alte zone ale lumii, după care dau banii în piaţa cu dobânzi mult mai mari”, a spus Eugen Teodorovici.

Eugen Orlando Teodorovici la BZI LIVE

Fostul ministru de Finanțe Eugen Orlando Teodorovici a discutat la BZI LIVE despre statistica care arată că  aproximativ 64 mii de români au 15 miliarde de euro, depozite în bănci, ceea ce înseamnă un sfert din totalul depozitelor populației din Români

„Şi atunci, dacă ne reamintim Ordonanţa 114 din 2018, acea taxă pe lăcomie, care spunea clar în sectorul bancar ‘dacă băncile vor creşte dobânzile la depozite şi vor scădea dobânzile la împrumuturile pe care le dau în piaţă, atunci taxa pe lăcomie pe activele financiar-bancare va fi 0’.

Asta era o dorinţă de a mea şi de a guvernului de a face băncile să investească, să finanţeze de fapt economia României din care şi-a făcut profiturile destul de mari, şi oricum mai mari decât în oriunde altă parte a Europei şi oricum, profituri făcute tot din banii pe care românii îi plasează în astfel de depozite bancare.

Vă daţi seama, să ai la îndemână 15 miliarde de euro şi să îi rulezi în economie la o dobândă de… Vă daţi seama ce înseamnă ca profit pentru bănci? Apoi partea a doua, cu transferul de profituri în afara ţării. Şi atunci, statul român, Ministerul de Finanţe trebuie să gândească. Are această situaţie pe masă, şi atunci, cum am început eu în 2015, dar trebuie adaptat situaţiei de astăzi, trebuie atrase de la baci aceste economii, ofer românului o dobândă mult mai atractivă faţă de ce banca îi oferă astăzi, pe o parte. Ca pe de altă parte, ai şi un rol de jucător. Tu în momentul acela pui presiune pe bănci să oferi dobânzi mai mari. Dar dacă nu ai o taxă a lăcomiei aplicată în România, banca ce va face? Ah, vrei dobânda mai mare la depozit? Foarte bine! Înscrie-ţi dobândă la împrumuturi!

Trebuie să îi pui undeva un capac deasupra, cum ar fi trebuit făcut şi la Energie, când s-a plafonat preţul… dar fără capac şi firmele merg în sus, pentru că eu ştiu că statul vine şi le subvenţionează mascat de asta diferenţa dintre factura pe care o primeşte românul şi preţul real pe care ele îl pun ei la factură, şi aşa mai departe”, a spus Eugen Teodorovici.

Adauga un comentariu