Actualitate

Guvernul României se pregătește să cheme bărbaţii între 18 şi 60 de ani la înrolare, în caz de război

Publicat: 08 mart. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Guvernul României se pregătește să cheme bărbaţii între 18 şi 60 de ani la înrolare în caz de război
Cetăţeni cu obligaţii pentru îndeplinirea îndatoririlor militare sunt cei care îndeplinesc serviciul militar sau în rezervă şi cei incorporabili, cu vârsta cuprinsă între 20 şi 35 de ani, dar şi cei între 35 şi 63 de ani

Bărbații, chemați la înrolare. Proiectul de lege pregătit de Guvernul României în aceste zile prevede ca bărbaţii între 18 şi 60 de ani să intre în rezerva generală, în caz de război. Noul proiect de lege vin în contextul actual al crizei lansată din cauza invaziei ruse pe teritoriul Ucrainei.

parada militara, steagul Romaniei, tricolor, soldati
Voluntarii ce nu au deja un stagiu militar efectuat, vor trece mai întâi printr-un instructaj

Bărbații între 18 și 60 de ani sunt chemați la înrolare

Conform schiţei de act normativ, bărbații sunt chemați la înrolare. Într-o situaţie de criză, definită drept situaţia în care societatea se confruntă cu dificultăţi generate de incidente pe teritoriul naţional sau internaţional bărbații vor fi chemați în armată. Totodată, sunt luate în considerare şi ameninţările, riscurile sau vulnerabilităţile care perturbă condiţiile de viaţă ale cetăţenilor, stabilitatea politică şi economică.

Voluntarii ce nu au deja un stagiu militar efectuat, vor trece mai întâi printr-un instructaj. Conform draftului de act normativ, ministrul Apărării va putea decide dacă Consiliul Suprem de Apărare a Țării impune situaţia de criză.

Cetăţeni cu obligaţii pentru îndeplinirea îndatoririlor militare sunt cei care îndeplinesc serviciul militar sau în rezervă şi cei incorporabili, cu vârsta cuprinsă între 20 şi 35 de ani, dar şi cei între 35 şi 63 de ani.

Proiectul mai prevede ca pe timp de pace cetăţenii cu vârsta cuprinsă între 18 şi 35 de ani care nu au participat la serviciul militar activ sau în rezervă, să poată solicita Ministerului Apărării Naţionale participarea la programul de pregătire militară de bază. Un astfel de program s-ar putea desfăşura pe parcursul a patru luni, în calitate de militar voluntar în termen.

Ministrul Apărării Vasile Dîncu a declarat că odată dispărută starea de alertă, vor trebui făcute nişte adaptări legislative pentru a se putea merge mai departe, având în vedere consecinţele situaţiei din Ucraina, în special managementul refugiaţilor, cât şi lucrurile legate de Covid.

„Guvernul nu intră, deci, în starea de criză pentru că aceasta nu există în nomenclatorul constituţional. Pentru a putea detaşa medicii într-o parte sau alta pentru a folosi spitalele militare. Este nevoie de câteva noi reglementări printr-un proiect de lege care va fi dezbătut în Parlament. Construim o bază administrativă pentru această situaţie. Pentru situaţia de criză din acest moment”, a spus Vasile Dîncu.

defilare parada militara, soldati armata romana, tricolor
Proiectul mai prevede ca pe timp de pace cetăţenii cu vârsta cuprinsă între 18 şi 35 de ani care nu au participat la serviciul militar activ sau în rezervă, să poată solicita Ministerului Apărării Naţionale participarea la programul de pregătire militară de bază

Tinerii ar putea face din nou armata

Instituirea unui proiect de lege ce privește serviciul militar, nu este străin deloc. Nicolae Ciucă, prim-ministrul României, doreşte de mult schimbarea legii în ceea ce priveşte recrutarea tinerilor pentru efectuarea serviciului militar. Acesta va fi efectuat pe bază de voluntariat și există intenția ca tinerii să fie retribuiți.

Într-un proiect dezvoltat în cadrul Ministerului Apărării Naţionale, cei care vor avea în vedere să lucreze în Armată, vor încheia cu MApN un contract pe o perioadă determinată de 4 ani. Aici vorbim doar de primul contract, pentru că cele care vor urma, în cazul în care rezerviştii vor dori să fie în continuare la dispoziţia Armatei, vor semna pe o perioadă de maximum 3 ani.

Astfel, după ce mai bine de 10 ani serviciul militar obligatoriu a fost suspendat, odată cu intrarea în UE, MApN reintroduce serviciul militar pe bază de voluntariat. În concluzie, pot deveni soldaţi cetăţenii români, bărbaţi şi femei, care au vârstă cuprinsă între 18 şi 51 de ani.

Proiectul de lege pregătit de Guvernul României în aceste zile prevede faptul ca bărbații să fie chemați la înrolare, în cazul unei situații de criză.

Adauga un comentariu