Actualitate

Iată rezolvarea la creșterea prețurilor facturilor la energie electrică şi gaze naturale! Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei: Va trebui să învăţăm să trăim cu preţuri mari

Publicat: 09 sept. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Iată rezolvarea la creșterea prețurilor facturilor la energie electrică şi gaze naturale Bogdan Chiriţoiu preşedintele Consiliului Concurenţei Va trebui să învăţăm să trăim cu preţuri mari
Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, susține că românii trebuie să se obisnuiască cu prețurile mari.

Autorităţile au o cale simplă de a rezolva dramă pe care milioane de români o trăiesc în momentul în care le vin facturile la energie electrică şi la gaze naturale. Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, ne dă o soluţie eficientă, spunând că românii trebuie să se înveţe să trăiască cu preturi mari.

Asta în condiţiile în care facturile la gaze naturale şi la energie electrică aproape s-au dublat, iar o bună parte dintre români sunt la limita sărăciei şi nu pot plăti noile preţuri.

Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, susţine că românii trebuie să se obişnuiască cu scumpirile la gaze naturale şi energie electrică

Într-o intervenţie pentru agerpress, Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, susţine că scumpirile din ultima perioadă sunt cauzate şi de faptul că preţul certificatului de dioxid de carbon a crescut simţitor. De altfel, președintele afirmă faptul că românii trebuie să se obişnuiască cu scumpirile la gaze naturale şi energie electrică:

„Preţul energiei va rămâne ridicat, întrucât se estimează că certificatul de dioxid de carbon, care acum costă 50 de euro, ar putea ajunge la 100 de euro. Aceste preţuri mari nu vor dispărea. Va trebui să învăţăm să trăim cu preţuri mari la energie”, a spus el.

Românii trebuie să-și cumpere echipamente cu consum mai mic de energie

O altă măsură propusă de Bogdan Chițoiu este cumpărarea, de către români, a echipamentelor cu un consum mai mic de energie. Acest lucru va reduce în mod considerabil facturile la utilităţi. Bineînţeles, sursa de finanţare pentru schimbarea echipamentelor nu a putut fi precizată:

„Aceasta, ca să-i împingă pe consumatori să fie mai atenţi cu consumul de energie, să cumpere echipamente cu consum mic, să-şi izoleze bine casele. Noi, România, nu putem influenţa preţul din piaţa europeană, dar putem lua măsuri pentru a reduce impactul negativ al acestor creşteri de preţuri, prin subvenţionarea consumului celor mai săraci, vulnerabili dintre noi. Când vine ploaia, nu o poţi opri, dar poţi să deschizi umbrela”, a adăugat Chiriţoiu.

ANRE trebuie să ia măsuri mai severe împotriva unor furnizori care nu îşi respectă angajamentele

În încheiere, președintele Consiliului Concurenței susţine faptul că ANRE trebuie să ia măsuri mai severe. Acesta susţine că sunt mai mulţi furnizori care nu îşi respectă angajamentele față de clienți:

„În aceste cazuri, ANRE poate şi trebuie să ia măsuri mai severe împotriva furnizorilor, impunând penalităţi şi mergând până la ridicarea licenţei. Altfel, asemenea comportamente vor submina funcţionarea pieţei. De asemenea, costul gazelor este doar 60% din preţul total al facturii, iar costul electricităţii este sub jumătate din preţul facturii. Trebuie să ne uităm şi la celelalte componente, cele reglementate, ale facturii pentru a identifica zonele în care se pot face economii, de exemplu citirea contorului de gaze şi a celui de electricitate pot să fie realizate de aceeaşi persoană, reducând astfel acest cost plătit, în final, tot de consumator”, consideră preşedintele Concurenţei.

De altfel, precizăm, în urmă cu câteva zile, faptul că ANRE a dat un comunicat sec prin care anunţa aproape dublarea preţului la energie electrică. Pe de altă parte, mai multe asociații arată faptul că adevăratul beneficiar a scumpirilor este statul român care, de exemplu, a încasat sume mari de bani de la Hidroelectrica.

În altă ordine de idei, scumpirile se țin lanț în România. Pe lângă faptul că românii vor scoate mai multe din buzunare pentru utilități, vor fi nevoiți să scoată cu 20% mai multe pentru textile sau piese auto.

Adauga un comentariu