Local

Ieșenii s-au distrat cu 25% mai puţin în decembrie 2020, susţine un studiu Google

Publicat: 04 ian. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ieșenii s-au distrat cu 25 mai puţin în decembrie 2020 susţine un studiu Google
Județul Iași a revenit cu rata incidenței sub 3 la mia de locuitori pentru prima dată după 28 septembrie, când incidența a fost 2,76 la mie

Un nou studiu oferă date noi despre deplasările românilor în perioada decembrie 2020. Studiul este făcut de Google şi arată o statistică pe fiecare judeţ în parte din România. Din această perspectivă, datele furnizate de Google arată ca ieșenii s-au deplasat cu 25% mai puţin decât în aceeași perioadă.

Conform aceloraşi statistici se pare că în perioada aceasta românii au renunţat să se mai ducă la locul de muncă. Vorbim de un procent de 50% din numărul total. Totuşi, dacă e să vorbim despre deplasările la cafenea, cinematograf sau mall, deplasările au fost reduse doar cu 18%. Din păcate, în unele judeţe din România pandemia i-a îndemnat pe oameni să iasă mai mult în oraș.

Judeţul Iași a redus deplasarea, în decembrie, cu 25%

Conform statisticilor făcute publice de Google prin programul „COVID-19 Community Mobility Reports”, Iașul apare în fruntea judeţelor care au scăzut deplasările în luna decembrie.

De exemplu, raportul Google arată ca deplasările în scop recreativ şi de cumpărături au scăzut cu 25% în luna decembrie, în timp ce deplasările la Farmacii au scăzut cu 3%. Dacă e să vorbim despre deplasările în parcuri, acestea au scăzut cu 11%. De o scădere a beneficiat şi deplasarea la serviciu, – 52%. O altă scădere apare și în staţii cu 33%. Totuşi, singura creştere din raport este înregistrată la statul în casă. Vorbim despre un plus de 11%.

Totuşi, Iașul nu ocupă prima poziţie atunci când vorbim despre mobilitatea persoanelor. Cei mai disciplinaţi au fost clujenii, care au redus cu 40% aceste deplasări. În top au mai intrat judeţele Covasna (-29%), Timiş (-28%), Bucureşti (- 27%), Iaşi (-25%) De cealaltă parte, avem judeţe în care numărul de deplasări „de divertisment” a crescut în decembrie, în plină pandemie, faţă de perioada ianuarie – februarie 2020. În topul ruşinii este Vaslui, cu o creştere de 13%, urmat de Neamţ (+10), Bacău (+9%), Gorj (+8%), Suceava (+3%), Botoşani (+2%), Tulcea (+2%), Prahova (+2%).

Ce spune, despre statistică, Răzvan Cherecheș, expert în sănătate publică

Contactat de jurnaliştii adevărul.ro, Răzvan Cherecheș, profesor universitar în Statele Unite ale Americii la Iowa University şi director al Departamentului de Sănătate Publică din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai, consideră că o mare parte dintre oamenii care nu au fost la muncă au fost, în schimb, la cumpărături şi au interacţionat cu oamenii

„Faptul că nu există concordanţă între aceste valori atestă că o bună parte cei dintre cei care nu au mai mers la locul de muncă, pentru a evita răspândirea COVID-19, au continuat, de fapt, să meargă la cumpărături şi să interacţioneze cu oamenii”

Acesta a făcut o paranteză spunând că este inutil ca persoanele infectate să fie sunate la un interval de peste 24 de ore de la infectare.

„Dacă persoanele nu sunt sunate în primele 24 de ore de la infectare e inutil să fie sunate la câteva zile sau după ce au trecut cele două săptămâni de izolare, cum s-au văzut cazuri. De asemenea, la noi nu sunt testaţi contacţii, ceea ce este foarte rău deoarece aceştia pot infecta în continuare”

Modul de lucru a rapoartelor oferite de Google

Aceste rapoarte arată modul în care vizitele și durata șederii în diferite locuri se schimbă comparativ cu calculul
de bază. Google calculează aceste modificări folosind același tip de date agregate și anonimizate folosit pentru a afișa vremurile populare pentru locurile din Google Hărți.

Modificările pentru fiecare zi sunt comparate cu o linie de bază valoare pentru acea zi a săptămânii:
● Linia de bază este valoarea mediană, pentru ziua corespunzătoare a săptămânii, în perioada 5-
perioada săptămânii 3 ianuarie – 6 februarie 2020.
● Rapoartele arată tendințele pe parcursul mai multor săptămâni cu cele mai recente date reprezentând
acum aproximativ 2-3 zile – acesta este cât timp durează trebuie să producă rapoartele.

Raportul a fost calculat folosind funcţia de GSP a telefonului mobil. Din aceste considerente, raportul poate fi destul de exact.

Adauga un comentariu