National

Incendiu la Mănăstirea Văratec! Două case au fost distruse – VIDEO

Publicat: 30 apr. 2024
_____ Vizualizări 1 Comentariu
Incendiu la Mănăstirea Văratec Două case au fost distruse - VIDEO
Incendiu Neamț

Două locuinţe ale Mănăstirii Văratec au fost distruse de un incendiu care a izbucnit, luni seara, 29 aprilie, din cauza unui scurtcircuit, a informat Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Neamţ.

La faţa locului au intervenit patru autospeciale de stingere, o autospecială pentru intervenţie şi salvare de la înălţime şi un echipaj SMURD de la detaşamentele din Piatra-Neamţ şi Târgu Neamţ. În sprijinul pompierilor militari au intervenit şi voluntarii din cadrul SVSU Agapia.

„Nu au existat victime”, a declarat purtătorul de cuvânt al ISU Neamţ, Irina Popa. Incendiul a fost lichidat după circa 4 ore de intervenţie.

Cauza probabilă de producere a incendiului este scurtcircuitul produs la motorul unei maşini de cusut.

Stresul termic dăunător pentru sănătate, în creștere în Europa

Într-o altă ordine de idei, reiterăm cum Europa se confruntă din ce în ce mai des cu episoade de căldură atât de intense încât organismul uman nu poate face față, deoarece schimbările climatice continuă să crească temperaturile, au anunțat luni serviciul Copernicus de monitorizare a climei al UE și Organizația Meteorologică Mondială, notează Mediafax.

Într-un raport privind clima Europei, citat de Reuters, Copernicus și OMM au remarcat condițiile extreme de anul trecut, inclusiv un val de căldură din iulie care a făcut ca 41% din sudul Europei să ajungă în condiții de stres termic puternic, foarte puternic sau extrem.

Unele părți din Spania, Franța, Italia și Grecia au cunoscut până la zece zile de stres termic extrem în 2023.

Potrivit raportului, decesele cauzate de căldură au crescut cu aproximativ 30% în Europa în ultimii 20 de ani.

Stresul provocat de căldură măsoară impactul pe care mediul înconjurător îl are asupra corpului uman, combinând factori precum temperatura, umiditatea și răspunsul organismului.

Luna trecută, agenția de mediu a UE a îndemnat guvernele să pregătească sistemele de sănătate pentru schimbările climatice și a solicitat adoptarea unor norme europene pentru a proteja lucrătorii în aer liber împotriva căldurii extreme.

Anul trecut a fost cel mai călduros din lume de când există înregistrări, iar Europa este continentul care se încălzește cel mai rapid din lume. Căldura a alimentat fenomenele meteorologice extreme, inclusive inundațiile. Anul trecut, inundațiile din Slovenia au afectat 1,5 milioane de persoane. Iar Grecia a fost afectată de cel mai mare incendiu de vegetație înregistrat vreodată în UE.

„Unele dintre evenimentele din 2023 au luat prin surprindere comunitatea științifică din cauza intensității lor, a vitezei de apariție, a amplorii și a duratei lor”, a declarat Carlo Buontempo, directorul Serviciului Copernicus pentru schimbări climatice.

Comentarii
Adauga un comentariu