Eveniment-Social

Investiție spectaculoasă, la marginea orașului Iași, într-o construcție unicat în zona Moldovei – EXCLUSIV, FOTO

Publicat: 15 mai 2023
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Investiție spectaculoasă la marginea orașului Iași într-o construcție unicat în zona Moldovei - EXCLUSIV FOTO
Investiție spectaculoasă, la marginea orașului Iași într-o construcție unicat în zona Moldovei! Universitatea ”Cuza” continuă modernizarea Stațiunii de Cercetare-Dezvoltare pentru Acvacultură și Ecologie Acvatică, află în localitatea Iezăreni

O nouă investiție spectaculoasă, la marginea orașului Iași, într-o construcție unicat în zona Moldovei! Aici, proprietarul, anume Universitatea „Cuza”, a demarat o achiziție privind lucrări de reparații curente instalații electrice iluminat bazine și incintă. În prim-plan este Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Acvacultură și Ecologie Acvatică, află în localitatea Ezăreni. Încă din 2021, aici, pentru Stațiunea Biologică „Petru Jitariu” Potoci – județul Neamț, cu bani de la Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Est este implementat un proiect de 66.302.661,27 lei

Nouă investiție spectaculoasă, la marginea orașului Iași, într-o construcție unicat în zona Moldovei! Aici, proprietarul, anume Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC), a demarat o achiziție privind lucrări de reparații curente instalații electrice iluminat bazine și incintă. În prim-plan este Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Acvacultură și Ecologie Acvatică, află în localitatea Ezăreni. Detalii complete AICI.

De reamintit că, încă din 2021, aici, pentru Stațiunea Biologică „Petru Jitariu” Potoci – județul Neamț, cu bani de la Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Est este implementat un proiect de 66.302.661,27 lei (13.645.210 de euro). Suma este sută la sută nerambursabilă. Durată de implementare este de 60 de luni. UAIC își propune să realizeze un Centru de Cercetare și Transfer Tehnologic în Acvacultură și Ecologie Acvatică. Totul, în parteneriat cu Institutul Norvegian de Cercetare în Alimentație, Pescuit și Acvacultură (NOFIMA) din Norvegia.

Investiție spectaculoasă, la marginea orașului Iași, într-o construcție unicat în zona Moldovei

Stațiunea „Cuza” de la Ezăreni se află chiar la periferia orașului Iași. Aici, în ultimii ani s-au întâmplat fapte aparte. Marii milionari, oriunde s-ar afla, ar investi sume importante pentru a avea așa ceva. Totul ține de un domeniu esențial pentru viața de zi cu zi. E vorba despre vietăți care sunt din ce în ce mai rare. La nivel mondial, exemplarele deținute de această instituție sunt la mare căutare, fiind comercializate la prețuri mari. În statele dezvoltate, asemenea locuri și specii de vietăți sunt foarte bine protejate. Această stațiune a intrat în proprietatea Universității „Cuza” în anul 2002. De câțiva ani a demarat un amplu proces de creștere a unor specii de pești. Vorbim despre sturion, nisetru și cegă. Important de menționat este că vorbim despre specii românești.

Acum, în România, cei mai mulți crescători aduc asemenea exemplare din străinătate. Mai departe, baza materială a stațiunii este una amplă. Aceasta cuprinde laboratoarele de cercetări. Ele se axează pe hidrochimie, hidrobiologie, tehnologii piscicole, nutriție, selecție și ameliorare, pescuit.

La Ezăreni, activitatea presupune realizarea lucrărilor de reproducere artificială

Locul dispune și de bibliotecă. Stația de reproducere artificială a peștilor are 2.800 de metri pătrați. Există și o instalație de fabricare a hranei concentrate pentru pești. Dispune și de o biobază piscicolă alcătuită din șase heleșteie. Acestea sunt populate cu efective piscicole din 15 specii indigene și aclimatizate. La Ezăreni, activitatea presupune realizarea lucrărilor de reproducere artificială. Este completată de cea natural-dirijată la speciile existente în inventarul stațiunii. E vorba și despre crap, știucă, șalău, somn sau crap japonez.

Creșterea în bazinele exterioare de pământ ale stațiunii se face în diferite sisteme. Ele sunt de creștere semi-intensive și intensive. Sunt și diferite tehnologii net îmbunătățite față de cele clasice și cu producții sporite. Hrănirea se face cu furaje extrudate, granulate, pe bază de cereale, șroturi și făinuri proteice, folosind hrănitori automate.

Tradiție de peste jumătate de secol

Interesant de spus este că ceea ce se întâmplă acum la Ezăreni are o tradiție de peste jumătate de secol. În 1961 era Stațiunea de Cercetări Piscicole Podu Iloaiei. Ea este cea mai veche unitate de profil din Moldova. Profilul stațiunii este științifico-didactic, cu cercetări fundamentale și aplicative. Asta, pe linia conservării calității mediului acvatic din amenajările piscicole și apele publice. Pe teritoriul stațiunii se află opt bazine piscicole cu o suprafață utilă de 59.940 mp. Acesteia îi corespunde un volum de 98.780 mc. Alimentarea cu apă se face din acumularea Ezăreni, prin pompare. Evacuarea se realizează gravitațional, printr-un canal, în râul Ezăreni.

Așadar, o investiție spectaculoasă, la marginea orașului Iași, într-o construcție unicat în zona Moldovei.

Adauga un comentariu