Actualitate

Ion Cristoiu: Chiar dacă USRPLUS va rămâne în Coaliția de Guvernare alături de PNL, divorțul dintre cele două partide a avut loc

Publicat: 15 apr. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ion Cristoiu Chiar dacă USRPLUS va rămâne în Coaliția de Guvernare alături de PNL divorțul dintre cele două partide a avut loc
Jurnalistul Ion Cristoiu

Ion Cristoiu scrie în această dimineaţă pe propriul blog despre faptul că, în pofida faptului că Guvernarea ar putea continua cu USR-PLUS, coaliţia dintre cele două partide s-a rupt. De altfe, Cristoiu scrie și despre cel mai important moment din această săptămână, demiterea lui Vlad Voiculescu:

Evenimentul numărul unu al săptămânii, dar – după părerea mea – și al Coaliției de guvernare îl reprezintă demiterea lui Vlad Voiculescu și a Andreei Moldovan de la Sănătate, printr-un act de forță, ce s-a vrut ostentativ de forță, al lui Florin Cîțu cu aprobarea lui Klaus Iohannis sau poate la ordinul lui Klaus Iohannis.

Un moment care a stat sub semnul secretomaniei de tip securistic a regimului Klaus Iohannis. Decizia a fost luată fără ca USRPLUS să știe, amintind de o lovitură de stat în genul celei prin care Ion Iliescu a scăpat de premierul Petre Roman.

Deși a avut două intervenții publice, Florin Cîțu n-a explicat poporului român de ce l-a demis pe Vlad Voiculescu.
Abia spre seară am aflat motivul, când Florin Cîțu, interimar la Sănătate, a revocat Ordinul prin care ministerul Sănătății lovea interesele baronilor locali ai PNL de a-și păstra fiefurile în zona verde făcând dinadins testări puține.

Dacă vom adăuga și deranjul făcut Generalilor din Instituțiile de forță prin denunțarea centrelor speciale de vaccinare și mai ales prin inițiativa de a trece spitalele rezervate nomenklaturii generalilor în subordinea ministerului Sănătății vom dibui motivele.

Acest eveniment în derulare a stârnit multe discuții. Pentru a-i înțelege importanța se impune o scurtă recapitulare a evenimentelor din Coaliția de Guvernare.
La alegerile din decembrie 2020, spre stupoarea lui Klaus Iohannis, Partidul Național Liberal a obținut un scor catastrofal, clasându-se pe locul doi. Și în aceste condiții calculul privind un Guvern al Meu cu o majoritate de 40 și ceva la sută PNL, la care se adăugau partide mici precum, că așa era calculul, PMP, USRPLUS, UDMR, un guvern după formula PSD plus ALDE după alegerile din 2016 a căzut. Și locul unui Guvern de tipul PSD-ALDE l-a luat un guvern de colaborare, mult asemănător cu guvernul CDR-PD-UDMR după alegerile din 1996 cu un președinte de Centru Dreapta Emil Constantinescu.

În aceste condiții principala caracteristică a premierului trebuie să fie capacitatea de a negocia. Dacă PNL, care a dat premierul, ar fi avut 45%, și-ar fi îngăduit să trateze pe ceilalți parteneri de guvernare cu lejeritate, știind că orice criză în coaliție nu e periculoasă pentru supraviețuirea la Putere. Cu atât mai mult se impunea acest lucru cu cât motorul acestei coaliții PNL-USRPLUS a venit în fața alegătorilor de Centru Dreapta cu un program de resetare a Statului Român, de reformă în toate domeniile.

Pentru a face reformă e nevoie de o înțelegere perfectă între PNL și USRPLUS.
O înțelegere depășind simpla colaborare guvernamentală.

De la început această înțelegere nu a funcționat. Pe de o parte pentru că PNL nu a conștientizat faptul că nu a câştigat alegerile, că a avut un scor catastrofal și că Guvernul e de colaborare, pe de altă parte pentru că, USRPLUS, fără experiența guvernării, a găsit prilejul în această guvernare de a administra pumni PNL, de a arăta că el este partidul care guvernează.
Fiecare dintre cele două partide, în loc să purceadă la un dialog și se mai lase de la el, au plecat într-o competiție Cine e mai mascul în această guvernare.

Gestul lui Florin Cîțu de a-l demite pe Vlad Voiculescu este un act al unui PNL care se vrea Masculul Coaliției. El are legătură și cu bătălia din interiorul PNL. Florin Cîțu vrea să candideze la președinția partidului și trebuia să arate acum că este un Premier forțos.

Gestul de demitere a avut această semnificație:
Eu sunt șeful, Eu sunt premierul Guvernului, toți miniștrii ascultă de mine, nu ascultă de șef de partid, Eu fac și dreg.

O a doua realitate de care trebuie să ținem cont în analiza evenimentului din cadrul Coaliției trimite la imaginea lui Vlad Voiculescu. Repet, de imagine, singura care contează în bătălia politică.
Vlad Voiculescu a fost trimis la Ministerul Sănătății și sprijinit de electoratul USRLPLUS dar și de electoratul de Centru Dreapta ca un luptător împotriva mafiei din Sănătate, ca un om care va reforma acest minister.
Minister care a fost și se vrea sursa Mafiei din Sănătate și chiar și din România.

În aceste condiții a-l demite pe Vlad Voiculescu fără argumentare, fără o comunicare publică are semnificația unui PNL care a acționat în interesul Mafiei. Cu atât mai mult s-a accentuat această imagine cu cât PSD a anunțat o a doua moțiune împotriva lui Vlad Voiculescu. Deci Ciuma Roșie este principalul adversar, cel puțin în imaginea publică, a lui Vlad Voiculescu. Și împotriva lui Vlad Voiculescu a dus o campanie Antena 3. Trustul lui Dan Voiculescu are o imagine proastă în rândul electoratului de Centru-Dreapta. Oricine e atacat de acest post, mai ales din partea Dreaptă, e considerat un erou de electoratul anti-PSD.

Nu în ultimul rând Vlad Voiculescu a beneficiat urieșește de sprijinul public al lui Dan Barna și al USRPLUS. În consecință, demiterea lui apare ca un act de ostilitate, ca un act al Mafiei care a câştigat în bătălia cu Forțele Binelui.

A treia realitate de care trebuie să țină cont este următoarea: într-un guvern de colaborare nu poți să demiți pe un om care este pus de un partid din Coaliție fără a te consulta sau măcar fără a cere părerea partidului. Actul lui Florin Cîțu a fost un act de forță în raport cu USRPLUS. În aceste condiții USRPLUS este pus în situația de a reacționa prin retragerea sprijinului acordat lui Florin Cîțu. Pentru că pe viitor acest lucru se poate repeta. PNL, prin premierul Florin Cîțu, poate să impună orice întregului Guvern și deci întregii Coaliții.

PNL e suspectat de electoratul USRPLUS ca fiind un partid vechi, dominat de baronii locali, corespondentul pe Dreapta al PSD.
Cine garantează miniștrilor USRPLUS că vor mai face reforme în domeniile lor de activitate?
În orice moment, premierul, exponent al intereselor obscure, poate interveni.

Am reprodus aici raționamentul celor din USRPLUS și nu raționamentul meu. Am explicat astfel de ce Coaliția de Centru-Dreapta a murit.
Chiar dacă finalul va fi o rămânere a USRPLUS la guvernare, divorțul a avut loc. O săptămână, două nu se va întâmpla nimic. Cuplul s-a refăcut. Dar cu prima ocazie scandalul va izbucni, pentru că USRPLUS va pândi momentul revanșei. Orice om știe din viață că în viața unui cuplu astfel de momente lasă o urmă de neșters. Chiar dacă respectivul cuplu nu se destramă deocamdată.

Poate că actuala Coaliție va supraviețui acestui divorț.
Da, dar căsnicia dintre PNL și USRPLUS va fi doar de formă.

Coaliția va supraviețui.
Coaliția va guverna.
Da, dar nu va mai avea forța în stare să reseteze statul român.
Marile reforme despre care a vorbit Klaus Iohannis înainte de alegeri, pentru care a cerut românilor să-i dea Guvernul Meu, au murit înainte de a se naște.

Adauga un comentariu