Economic Local

La Iași se celebrează Ziua Mondială a Zonelor Umede

Publicat: 01 feb. 2024
_____ Vizualizări 3 Comentarii
La Iași se celebrează Ziua Mondială a Zonelor Umede
Ziua Mondială a Zonelor Umede se sărbătoreşte în fiecare an pe 2 februarie

Cu ocazia Zilei Mondiale a Zonelor Umede – 2 februarie 2024, Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Iași se alătură și în acest an mișcării globale de promovare a valorii și frumuseților zonelor umede, în special a Deltei Moldovei.

Împreună cu partenerii noștri, desfășurăm zilele acestea 5 evenimente tematice cu elevi, studenți și cadre didactice, ce vor culmina cu o nouă vizită în Delta Moldovei, cel mai recent sit Ramsar desemnat în România și unicul din județul Iași.

Ziua Mondială a Zonelor Umede

Astfel mâine, de Ziua Mondială a Zonelor Umede – 2 februarie 2024:

  • la Liceul Universității „A.I. Cuza” Iași, Colegiul Național „Mihai Eminescu” Iași și Palatul Copiilor Iași vom face expuneri despre importanța ecosistemelor specifice de zonă umedă pentru bunăstarea umană și despre situl Ramsar Zonele Umede Jijia – Iași, numărul 2422 în Lista zonelor umede de importanță internațională. De asemenea, vor avea loc discuții interactive cu elevii și profesorii participanți.
  • ne vom întâlni la Facultatea de Biologie – UAIC Iași cu studenții ce au pregătit prelegeri tematice și vom discuta despre situl Ramsar Zonele Umede Jijia – Iași, lansându-le în același timp provocarea de a se implica și contribui personal la conservarea acestuia.

Duminică, 4 februarie 2024 (10h), împreună cu studenții și cadrele didactice de la Facultatea de Biologie și toți cei care doresc să se bucure de Natură, ne echipăm de teren și ne întâlnim în Delta Moldovei pentru a monitoriza biodiversitatea!

Prin aceste acțiuni dorim o mai bună conștientizare a importanței zonelor umede și conservarea acestora în folosul bunăstării tuturor. Mulțumim partenerilor noștri pentru spriijinul în a face și mai cunoscute și îndrăgite zonele umede din jud. Iași.

Tema din acest an a Zilei Mondiale a Zonelor Umede evidențiază modul în care toate aspectele bunăstării umane (fizică, mentală, spirituală) sunt legate de sănătatea zonelor umede ca factor de mediu. Zonele umede și viața umană au fost interconectate de-a lungul istoriei – oamenii obținând susținere, inspirație și rezistență din aceste ecosisteme productive, de unde nevoia critică de menținere, protejare și extindere a zonelor umede ale lumii, a transmis director executiv, ing.Galea Temneanu.

Informaţii suplimentare

Ziua Mondială a Zonelor Umede se sărbătoreşte în fiecare an pe 2 februarie începând cu 1997 şi marchează semnarea în 1971 a Convenţiei asupra Zonelor Umede la Ramsar – Iran, cunoscută şi sub numele de Convenţia de la Ramsar, unicul tratat internațional privind un singur tip de ecosistem. Marcarea Zilei Mondiale a Zonelor Umede este un prilej pentru factorii interesați – agenţii guvernamentale, organizaţii non-guvernamentale, grupuri de cetăţeni – să realizeze acţiuni de conştientizare a publicului larg privind valorile zonelor umede şi beneficiile acestora.

Ce sunt zonele umede?

Zone ale suprafeței terestre acoperite permanent sau temporar de ape puțin adânci sau saturate de apă: întinderile de bălţi, mlaştini, lacuri naturale sau artificiale, permanente sau nepermanente, unde apa este curgătoare sau stătătoare, dulce sau sărată, inclusiv întinderi de apă marină a căror adâncime la reflux nu depășește 6m. Sunt printe cele mai diverse şi productive ecosisteme, iar pierderea zonelor umede este astăzi recunoscută ca o problemă internaţională.

De ce sunt importante zonele umede?

  • Sunt importante resurse de apă dulce
  • Filtrează natural apa, funcţionând ca adevărate staţii de depoluare a apei
  • Oferă loc de trai, mijloace de subzistență și locuri de muncă pentru comunități locale
  • Oferă habitat (loc de trai) pentru specii de floră și faună sălbatică, multe dintre ele fiind amenințate cu dispariția
  • Devin zone de atenuare a viiturilor în timpul inundaţiilor
  • Asigură o parte din hrana omenirii: pește și produse provenite din pescuit și acvacultură, orez, trestie de zahăr etc
  • Asigură materii prime pentru industria alimentară și alte industrii;
  • Plantaţiile lemnoase ale zonelor umede pot oferi cherestea şi lemn de foc
  • Pot constitui zone de recreere
  • Pot oferi oportunităţi pentru pescuit, vânătoare, turism, studii științifice
  • Înnobilează peisajul.

În judeţul Iaşi, zonele umede acoperă peste 40.000 ha, dacă ne referim doar la cele declarate ca arii naturale protejate de diferite tipuri, după cum urmează:

  • 7 arii naturale protejate de interes naţional: rezervaţiile naturale Râul Prut, Cotul Bran, Cotul Sălăgeni, Balta Teiva Vişina, Pruteţul Bălătău, Acumularea Chiriţa, Acumularea Pârcovaci;
  • 10 arii naturale protejate de interes comunitar (situri „Natura 2000”):
  • 4 situri declarate pentru habitate și specii, altele decât păsări, respectiv situri de importanță comunitară/SCI și arii speciale de protecție/SAC: ROSCI0213 Râul Prut, ROSCI0222 Sărăturile Jijia Inferioară – Prut, ROSAC0363 Râul Modova între Oniceni şi Miteşti, ROSCI0378 Râul Siret între Pașcani și Roman;
  • 6 situri declarate pentru specii de păsări, respectiv arii de protecție specială avifaunistică/SPA: ROSPA0168 Râul Prut, ROSPA0072 Lunca Siretului Mijlociu, ROSPA0042 Eleşteiele Jijiei şi Miletinului, ROSPA0109Acumulările Belceşti, Acumulările Sârca – Podu Iloaiei, Lacul Ciurbești – Fânațele Bârca.

Pescuitul, acvacultura, cultivarea orezului, transportul, turismul, alimentarea cu apă, activități și meșteșuguri tradiționale sunt mijloace de existenţă care depind de zonele umede. Dar zonele umede sunt importante pentru noi din multe alte privinţe! Ele găzduiesc o mare varietate de forme de viaţă, protejează zonele costiere, funcţionează ca un burete natural în caz de inundaţii şi înmagazinează dioxid de carbon ajutând în ameliorarea schimbărilor climatice. Cea mai mare parte a publicului larg nu are cunoștință însă de beneficiile vitale ale zonelor umede.

Unul dintre angajamentele țărilor semnatare ale Convenției de la Ramsar este acela de instituire de zone umede de importanță internațională, numite și situri Ramsar. În România, la ora actuală sunt declarate 20 de situri Ramsar, cel mai recent fiind Jijia-Iași Wetlands / Zonele Umede Jijia-Iași, desemnat de secretariatul convenției la data de 13 februarie 2020 și având poziția 2422 în Lista zonelor umede de importanță internațională. Este singurul sit Ramsar din județul Iași și al doilea din regiunea Moldovei, după Tinovul Mare Poiana Stampei, din județul Suceava.

Mica Deltă a Moldovei, așa cum mai este cunoscut situl la noi, este motiv de mândrie și încântare, complexul de habitate format din iazuri piscicole, acumulări, canalele pentru irigaţii, mlaștini și zone agricole constituie un paradis pentru specii vulnerabile, periclitate, critic periclitate, ajungând să găzduiască și 40.000 de exemplare de păsări acvatice și limicole.  Iniţiativa  de declarare a avut drept scop evidențierea, menținerea și valorificarea potenţialului ecologic local, pentru dezvoltarea durabilă a zonei şi recunoaşterea importanţei acesteia la nivel mondial.

Comentarii
Adauga un comentariu