Sanatate

La Zona Zoster trebuie să stai în casă? Află totul despre această afecțiune

Publicat: 07 apr. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
La Zona Zoster trebuie să stai în casă Află totul despre această afecțiune
Zona Zoster reprezintă o infecție virală, care apare în momentul în care virusul varicelo-zosterian se reactivează la nivelul unui nerv.

Întrebarea care se află pe buzele multor pacienți este următoarea: „La Zona Zoster trebuie să stai în casă?” Din păcate, răspunsul este da. Iată în ce condiții.

Zona Zoster reprezintă o infecție virală, care apare în momentul în care virusul varicelo-zosterian se reactivează la nivelul unui nerv. Virusul se face „vinovat” atât pentru varicelă (faza acută invazivă), cât și pentru Zona Zoster (reactivarea fazei latente). Afecțiunea este întâlnită adesea la vârstnici și la pacienții infectați HIV, fiind mai severă la pacienții imunocompromiși.

Zona Zoster este caracterizată printr-o erupție dureroasă de mai multe vezicule cu lichid. Tratamentul constă în administrarea de medicamente antivirale, care sunt mai eficiente cu cât sunt luate mai repede (în primele 72 de ore). Principala complicație a acestei afecțiuni este nevralgia postherpetică, care apare la 10-15% dintre pacienți. Aceasta constă într-o durere, care poate persista mai multe luni, chiar și după ce veziculele au dispărut.

erupții provocate de zona zoster
Zona Zoster este caracterizată printr-o erupție dureroasă de mai multe vezicule cu lichid.

La Zona Zoster trebuie să stai în casă?

Ei bine, da. Persoanele care se confruntă cu Zona Zoster trebuie să stea în casă cele puțin șapte-zece zile de la debutul bolii (dacă acesta are loc în sezonul rece), pentru că expunerea la frig și umeazeală întârzie vindecarea. Iarna, persoanele vârstnice pot resimți durerile mai puternic, acestea persistând chiar și șase luni după Zona Zoster. De aceea, este importantă izolarea la domiciliu, pentru ca tratamentul să cicatrizeze și leziunile de la nivelul nervului.

De asemenea, cei afectați trebuie să se ferească de copiii mici, mai ales dacă nu au făcut varicelă.

De regulă, Zona Zoster se face o dată în viață. Însă, dacă sistemul imunitar este deficitar (la diabet, hepatită, boli renale, boli de sânge, neoplazii) este posibilă recidiva. Factorii de risc în cazul acestei boli sunt vârsta înaintă (mai mult de 50 de ani), anumite afecțiuni care slăbesc sistemul imunitar (HIV/SIDA, cancer), tratamentul pentru cancer (radio și chimioterapia), tratamentul imunosupresiv la pacienții cu transplant de organ și persoanele care au o infecție severă, au suferit un traumatism sau sunt stresate excesiv.

erupții provocate de zona zoster
Persoanele care se confruntă cu Zona Zoster trebuie să stea în casă cele puțin șapte-zece zile de la debutul bolii (dacă acesta are loc în sezonul rece), pentru că expunerea la frig și umeazeală întârzie vindecarea.

Metode de tratament pentru Zona Zoster

Zona Zoster este o afecțiune ce poate avea grave consecințe asupra stilului de viață a pacientului. În plus, dacă nu este tratată corect, complicațiile se pot extinde pe parcursul mai multor ani.

Pentru că vorbim despre o boală provocată de un virus, tratamentul include medicamente antivirale. Mai mult decât atât, medicul poate recomanda și medicamente pentru ameliorarea simptomelor, cum sunt: analgezicele, antiinflamatoarele sau corticosteroizii, dar și unguente cu antibiotic sau soluții keratolitice, care trebuie aplicate pe zonele afectate.

Tratamentul ar trebui să fie început cu câteva zile înainte ca erupția să își facă apariția. În acest fel, ar scădea riscul dezvoltării complicațiilor, iar virusul ar putea fi ținut mai bine sub control.

În ceea ce privește veziculele, acestea nu trebuie să fie scărpinate, sparte sau înțepate. Totodată, nu este recomandată aplicarea de creme sau unguente, fără a solicita sfatul unui medic înainte. În zonele cu erupții se folosesc săpunuri sau geluri de duș blânde pentru curățare, după care este indicată acoperirea lor, pentru a evita lezarea acestora pe timp de noapte sau chiar și în timpul zilei. Pe zonele afectate nu se aplică unguente naturiste și nici produse cosmetice hidratante.

erupții provocate de zona zoster
Zona Zoster este o afecțiune ce poate avea grave consecințe asupra stilului de viață a pacientului.
Adauga un comentariu