Actualitate

Lista de blesteme, unealta malefică din arsenalul unei persoane care face farmece sau vrăji

Publicat: 04 mart. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Lista de blesteme unealta malefică din arsenalul unei persoane care face farmece sau vrăji
În credința populară, farmecele și blestemele sunt aspecte privite cu teamă și respect deopotrivă

Cu siguranță, orice persoană ale cărei preocupări sunt vrăjile, magia sau farmecele are cu siguranță în arsenalul său și lista de blesteme, cu ajutorul căreia face și desface farmece… În conștiința și credința populară, vrăjile, farmecele, deochiul, blestemele ori puterea leacurilor băbești sunt aspecte privite cu teamă și respect deopotrivă. Mai mult, În credința populară, se crede că astfel de cuvinte sunt asemenea unei săgeți otrăvite. Odată rostite, ele își vor atinge ținta mai devreme sau mai târziu.

Lumea mistică a credințelor și obiceiurilor din țara noastră are puterea de a fascina și înspăimânta totodată. Vrăji, farmece, blesteme, deochi, vise premonitorii, leacuri băbești, toate acestea persistă în conștiința populară. Ba chiar am putea spune că blestemele pot fi asemănate cu o formă de voodoo prin care se poate face rău cuiva doar prin puterea cuvintelor rostite.

Iar unele blesteme sunt chiar foarte puternice și malefice totodată, mai ales prin construcția lor lexicală care invocă energii negative. Acestea cheamă și atrag răul și sunt de fapt o formă de răzbunare îndreptată împotriva cuiva. Se crede că unele blesteme rostite pot fi mai puternice chiar decât un trăsnet.

Lista de blesteme, transmisă peste veacuri

Țara noastră a cunoscut din timpuri foarte vechi o practică nemaipomenită și înfiorătoare a blestemelor. Blestemul capătă o putere mare și își face efectul tocmai prin invocarea forțelor răului. Magia unor astfel de cuvinte rostite funcționează asemenea unei legi care dirijează lumea. Puterea blestemelor poate fi explicată și prin autosugestie care, de fapt, conducea către îndeplinirea lor. Așadar, de aici vine și teribila spaimă de a fi blestemat și de a păcătui.

„Să se topească carnea pe tine ca lumânarea”, „Să se aleagă praful și pulberea de capu-ți”, banalele „mâncate-ar…” sau „arză-te-ar focul…” și până la „O, Hameleon, Hameleon, jiganie spurcată, Hameleon, o, puterile cerești câte vapsele ai pe piele, atâtea pedepse să-și dea supt piiale” (Dimitrie Cantemir) ori „Pe tine cadavru spoit cu unsoare,/ Te blestem să te-mpuți pe picioare,/ Să-ți crească măduva, bogată și largă/ Umflată-n sofale, mutată pe targa…” (Tudor Arghezi) – sunt doar câteva exemple.

Chiar și imnul nostru național face trimitere la un blestem aruncat „barbarilor de tirani”, ca dovadă a unei tradiții în care blestemul era ultima formă de a se face dreptate. Și totuși, Biserica a interzis această practică de sorginte păgâno-creștină. De aceea, unele blesteme au căpătat în zilele noastre forma de înjurătură.

Când nu se prinde blestemul

Cele mai multe astfel de cuvinte au o încărcătură emoțională negativă foarte puternică. Acestea au darul de a te mișca și înfiora doar dacă le pronunți. Ele sunt forme verbale malefice ale unei lumi mistice care este prezentă și în zilele noastre. Însă chiar dacă este rostit în glumă sau în serios, blestemul poate produce efecte și asupra celui care-l „aruncă”, cât şi asupra celui vizat.

Totuși, se spune că vraja ori blestemul sunt doar mofturi băbești. Nu acestea îmbolnăvesc și omoară, ci doar frica de acestea. La fel este și în cazul blestemului. Atunci când blestemi pe cineva și el nu știe nimic, acesta nu are cum să se gândească la blestemul tău. Astfel, blestemul nu prinde. Dincolo de toate acestea, cu toții privim cu teamă astfel de practici, iar lista de blesteme din arsenalul oricărei vrăjitoare sau practicante a magiei este un subiect tabu…

Adauga un comentariu