National

Marea creștere economică anunțată de premierul Florin Cîțu îi îmbogățește pe români! Salariul a crescut cu un leu în ultima lună

Publicat: 10 sept. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Marea creștere economică anunțată de premierul Florin Cîțu îi îmbogățește pe români Salariul a crescut cu un leu în ultima lună
Florin Cîțu ar putea pierde majoritatea în PNL la câteva luni după ce a fost ales

Premierul Florin Cîțu nu conteneşte cu laudele la adresa marii creșteri economice pe care o înregistrează România în ultima perioadă. De altfel, această creștere economică pare să îi îmbogăţească pe români. Desigur, ironia este una evidentă mai ales în contextul în care, conform Institutului Naţional de Statistică (INS), salariul a crescut cu un singur leu luna trecută.

La polul opus al marii creșteri economice se situează facturile la energie. Vorbim despre faptul că în unele circumstanţe, facturile la energie electrică şi la gaze naturale s-au dublat.

Creșterea economică menţionata de premierul Florin Cîțu se vede în salariile românilor

Conform unui raport întocmit de INS, salariul mediu brut a crescut în luna iulie, față de luna anterioară, la 5.780. De alfel, valoarea medie nominală netă a înregistrat un salt de 4 lei, de 0,1%, până la 3.545.

Cele mai mari valori de creştere a salariului mediu nominal net au fost înregistrate în domeniul IT, de 8.709, iar cele mai mici în activităţile ce ţin de HORECA, 1914. La nivel comparativ iulie 2021 – iulie 2020, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 5,1%.

În acelaşi timp, indicele câştigului salarial real a fost 100,1% pentru luna iulie 2021, faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, iar comparativ cu luna iunie 2021, acesta s-a situat la 99,1%. Totodată, faţă de luna octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost 227,2%, cu două puncte procentuale mai mic faţă de cel înregistrat în luna iunie 2021.

Au fost înregistrate şi scăderi importante ale câștigului salarial mediu net

Pe de altă parte, scăderi importante ale câştigului salarial mediu net, în intervalul analizat, s-au consemnat după cum urmează: cu 13,6% – în activităţi de editare; între 8% şi 12,5% – în fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice, fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice, fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului, fabricarea de maşini, utilaje şi echipamente n.c.a; între 4% şi 8% – în tipărirea şi reproducerea pe suporturi a înregistrărilor, fabricarea produselor din tutun, prelucrarea lemnului, fabricarea produselor din lemn şi plută (cu excepţia mobilei, inclusiv fabricarea articolelor din paie şi din alte materiale vegetale împletite), telecomunicaţii, activităţi auxiliare pentru intermedieri financiare, activităţi de asigurare şi fonduri de pensii; între 1% şi 2% – în colectarea, tratarea şi eliminarea deşeurilor; activităţi de recuperare a materialelor reciclabile (inclusiv activităţi şi servicii de decontaminare), activităţi de producţie cinematografică, video şi de programe de televiziune, înregistrări audio şi activităţi de editare muzicală (inclusiv activităţi de difuzare şi transmitere de programe), colectarea şi epurarea apelor uzate, activităţi de spectacole, culturale şi recreative.

Mare creștere economică, şi mai mare creștere a preţului energiei electrice şi a gazelor naturale

La polul opus a marii creșteri economice se situează preţurile la energie electrică dar şi la gazele naturale. În ultima perioadă, facturile românilor aproape că s-au dublat. Pe piața energetică este haos iar acest lucru duce la scumpiri în lanţ şi la produsele alimentare şi nonalimentare. Vorbim despre faptul că produsele textile, de piese auto, sau produse în domeniul constructilor au înregistrat scumpiri de 20% sau chiar mai mult.

Desigur, cel mai mare beneficiar al acestor scumpiri este statul român. De exemplu, operatorul național Hidroelectrica a înregistrat un profit uriaș.

Adauga un comentariu