National

Mihaela Bilic, lecție despre cum să gătim porcul: „Nu porcul e gras, ci de noi depinde ce bucată alegem și cum o gătim” – VIDEO

Publicat: 24 dec. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii

Mihaela Bilic a postat pe rețeaua de socializare, o lecție de utilizare a porcului, din vârful urechilor și până în vârful cozii.

Medicul nutriționist subliniază care sunt cele mai bune părți ale porcului și cum să le gătim într-o manieră sănătoasă și gustoasă.

„Pentru că vin Sărbătorile, dacă nu miroase a porc în casa românului, se numește că nu e Crăciun.

De la vârful urechilor până la vârful cozii, totul e bun la porc. Și nu porcul e gras, ci de noi depinde ce bucată alegem și cum o gătim.”, a spus Mihaela Bilic.

Medicul nutriționist vorbește despre părțile „nobile” ale porcului. Acestea sunt reprezentate de cotlet, mușchi, mușchiuleț și pulpă, toate constând în carne cu mai puțină grăsime. De asemenea, porcul conține și carne mai grasă, pe măsură ce coborâm spre burtă.

Este mare diferență între bucățile nobile și cele mai puțin nobile. Bucățile nobile sunt cele din partea superioară, unde avem cotletul, mușchiul, mușchiulețul, chiar și pulpa.

Pe măsură ce coborâm spre burtă bucățile încep să devină mai împănate și mai grase, și crește cantitatea de țesut conjunctiv.

Bucățile de calitatea întâi înseamnă fibră, mușchi și foarte puțină grăsime. Bineînțeles, sunt cele mai scumpe și cele mai gustoase.”, a completat medicul nutriționist.

Mihaela Bilic: Tratamentul termic nu trebuie să fie prelungit, pentru a nu afecta proteinele

Medicul nutriționist oferă un sfat prețios: părțile „nobile” ale porcului trebuie gătite foarte puțin, pentru ca proteinele să nu se întărească. De asemenea, carnea de porc trebuie gătită la cuptor sau pe grătar, pentru a nu adăuga grăsime, fiindcă nu avem nevoie de ea. Mai multă grăsime înseamnă mai multe kilograme în plus, ceea ce nimeni nu își dorește.

Un amănunt vă spun. Acestea pot fi gătite doar un pic. Tratamentul termic nu trebuie să fie prelungit, pentru că în momentul în care lăsăm prea mult la cuptor, sau la grătar, proteinele, că doar proteine avem în bucățile astea, se întăresc. Și atunci, carnea, cu cât e mai tare, cu atât e mai greu de digerat.

În partea de pulpă avem și mai multă grăsime și începe să apară țesutul fibros. Ca să se înmoaie, are nevoie de apă și de gătit umed. Tocănița, o mâncare tradițională a românilor, combină în mod fericit și din punct de vedere nutritiv – ideal -, carnea cu legumele. Iar când se gătesc înăbușit, carnea e și mai ușor de digerat. Mai puneți și un strop de roșii, ca să creștem absorbția fierului din carne, și mâncarea e și gustoasă și sănătoasă.”, a spus Mihalea Bilic, medic nutriționist, pe pagina sa de Facebook.

Cum se marinează carnea de porc pentru un gust desăvârșit

Pentru a avea o friptură excelentă pe masa de Crăciun, secretul este să o asezonați cu salvie, cimbru, maghiran și rozmarin. Salvia este ideală când vine vorba de carne de porc, pentru că aroma ei contrabalansează grăsimea cărnii. Marinarea cărnii de porc se poate face în bere şi în vin (cel mai des în vin).

Se foloseşte sare din belşug, ienibahar, piper negru, foi de dafin şi mult usturoi.

Adauga un comentariu