National

Ministerul Sănătăţii face lumină în cazul Spitalului Găeşti: A fost imunizat doar personalul medical

Publicat: 07 ian. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii

Ministerul Sănătăţii face lumină în cazul Spitalului Găeşti, precizând că persoanele imunizate anti COVID-19 în cadrul unităţii medicale fac parte numai din cadrul personalului medical.

„La solicitarea Ministerului Sănătăţii, inspectorii sanitari din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Dâmboviţa au verificat modul în care au fost respectate prevederile Strategiei naţionale împotriva COVID-19 privind imunizarea personalului medical în centrul de vaccinare din Spitalul Municipal Găeşti. În urma verificărilor DSP Dâmboviţa s-a constatat că în centrul de la Găeşti au fost vaccinate 55 de persoane, toate din rândul personalului medical“, au transmis reprezentanții Ministerului Sănătăţii.

Managerul Spitalului Găești: Se poate vaccina oricine!

Managerul unităţii medicale, Laurenţiu Beluşică, a luat decizia de a vaccina orice persoană care doreşte acest lucru. Decizia vine în contextul în care mai mulţi medici au refuzat vaccinarea iar acest lucru duce la inutilizarea a mai multor doze de vaccin Pfizer.

„Cine vrea să se vaccineze… Ne rămân doze şi decât să le arunc mai bine le fac la cine vrea să se vaccineze. Asta e raţionamentul pentru ca el, după ce l-ai făcut diluţia, el se face o dilutie, după ce ai făcut diluatia, din acel flacon cu diluţia făcută se pot vaccina 5 persoane. Dacă ai vaccinat una şi ai terminat vaccinarea, rămâi cu 4 doze care se aruncă. Este 12 euro o doză şi e păcat de ele, şi atunci am zis că le fac la cine doreşte să se vaccineze. Sunt doritori, sunt foarte mulţi. De ieri, de azi încolo facem treaba asta. Oamenii acre au venit nu sunt voluntari, nu e corect spun voluntari. (…) Nu numai cadre medicale. Oricine doreşte să se vaccienze”, a spus Laurențiu Belușică, manager Spitalul Găești.

Doza este valabilă 3 ore după ce am diluat-o

Întrebat de jurnalişti dacă s-ar putea imuniza şi el, dacă îşi doreşte acest lucru, managerul a răspuns afirmativ, subliniind însă că este nevoie de programare în acest sens.

„Pot să vă vaccinez. Înţelegeţi-mă puţin. Eu vă primesc pe dumneavoastră, dar asta vom şti la prânz (dacă rămân doze – n.r.), deci n-am de unde să ştiu. E destul de complicat pentru ca doza este valabilă 3 ore după ce am diluat-o. Este relativ complicat. Îmi este mai uşor să vă programez. Aşa fac cu cei care sunt aproape de spitalul Găeşti şi îi chem la vaccinare când au rămas două doze, de exemplu”, a adăugat Laurențiu Belușică.

Întrebat ce categorie de persoane beneficiază de respectivele doze, Lucian Belușică a confirmat că vorbim şi despre bătrâni: „Facem, ne ocupăm, sunăm, avem listă de așteptare, îi chemăm, vin imediat, îi vaccinăm”.

Valeriu Gheorghiță: „Nu este o tragedie!“

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiţă, a afirmat, referindu-se la situaţia de la Găeşti, că nu este o tragedie că au fost vaccinate persoane care nu aparţin primei etape, dar faptul că nu s-au respectat procedurile reprezintă un aspect care urmează să fie verificat.

„Din acest punct de vedere, vorbim local de un management defectuos, aş putea spune“, a declarat coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiţă, menţionând ulterior că s-a referit la faptul că puteau fi chemate persoane programate în ziua următoare, pentru a nu se irosi dozele de vaccin.

Adauga un comentariu