Universitatea de Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad” din Iași (USV) a organizat cea de-a VI-a ediție a concursului „Identificare de produse tradiționale”. Elevii de liceu din Iași, Suceava, Bacău, Botoșani și Călărași au participat cu cele mai gustoase preparate realizate de ei
În cadrul evenimentului, am găsit-o pe Sedrana Cataramă, elevă la Liceul Tehnologic Economic de Turism, care a participat cu un preparat dintr-un pește pescuit chiar de bunicul ei, în vârstă de 82 de ani, ce locuiește în Delta Dunării.
Concurs USV Iași. O elevă a participat cu un preparat din pește, pescuit chiar de bunicul ei
Sâmbătă, 30 martie 2024, Universitatea de Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad” din Iași (USV), Facultatea de Ingineria Resurselor Animale și Alimentare (FIRAA), în parteneriat cu Direcția pentru Agricultură Județeană Iași, a organizat cea de-a șasea ediție a concursului național „Identificare de produse tradiționale, în cadrul căruia au fost înscrise 82 de produse ale elevilor de liceu din Iași, Suceava, Bacău, Botoșani și Călărași.
„Am ajuns la a șasea ediție a concursului de identificare de produse tradiționale. De la an la an, a tot crescut, am început, la prima ediție, cu 28 de produse și acum avem deja 83 de produse în competiție. Sunt echipe de elevi de la licee din Suceava, Botoșani, Bacău, Iași și Călărași, dar sunt și două echipe de studenți de la Facultatea de Agricultură și două de la Facultatea de Ingineria Resurselor Animale și Alimentare. Suntem mândri că tot ce se întâmplă aici este plin de entuziasm”, spune conf. univ. dr. Mihaela Ivancia, prodecan al FIRAA.
Sedrana Cataramă are 16 ani și este elevă în clasa a X-a, învățământ profesional, la Liceul Tehnologic de Turism Iași. Tânăra a preparat o „știucă dolofană”, prinsă chiar de bunicul ei, în vârstă de 82 de ani. Acesta locuiește în Delta Dunării și toată viața lui și-a procurat hrana din vânat și pescuit.
„Bunicul meu locuiește în Delta Dunării, noi ne tragem de acolo, dar ne-am mutat în Iași acum 11 ani de zile. Bunicul nu a vrut să se mute, a spus în următorul fel: «Eu aici m-am născut, aici mor». Se ocupă mereu cu pescuitul, asta a făcut toată viața lui și m-a ajutat când i-am spus ce preparat vreau să fac în cadrul acestui concurs. M-a ajutat cu o știucă prinsă de către el, dar nu este întâmplătoare această specie. El, când era de vârsta mea, participa an de an la astfel de concursuri făcute la el în sat și se prezenta mereu cu știucă. Eu am vrut să vin inițial cu crap, dar am vrut să îl fac pe el fericit”, spune Sedrana Cataramă, elevă.
Un elev a câștigat locul II la acest concurs în anul 2023, iar acum urmează studiile în cadrul USV Iași
Sebastian Bîrjoveanu este student în I la Facultatea de Inginerie a Resurselor Animale și Alimentare, din cadrul USV Iași, iar în anul 2023, când era elev la Colegiul Agricol și de Industrie Alimentară „Vasile Adamachi” Iași, a obținut premiul II la acest concurs, unde a participat cu un cozonac în formă de floare.
„Sunt în anul I la Facultatea de Inginerie a Resurselor Animale și Alimentare și am urmat Colegiul Agricol pe industrie alimentară. Am fost și anul trecut la acest concurs, unde am câștigat premiul II cu cozonacul în formă de floare și am mai participat cu fasole în pâine pe vatră”, spune Sebastian Bîrjoveanu, student.
O altă tânără prezentă la concursul „Identificare de produse tradiționale” este Alexandra Amăricuței, elevă în clasa a X-a la Liceul Tehnologic Agricol „Olga Sturdza” Miroslava. Aceasta este pasionată de gătit, iar după ce termină studiile liceale, își dorește să plece în Spania, pentru a lucra ca bucătar.
Eleva a ales această țară din mai multe motive, iar după ce se va obișnui acolo, vrea să îi aducă și pe părinți aproape de ea.
„Noi am venit cu ciorba de fasole în pâine de casă, preparat în laboratorul școlii noastre. Pasiunea de gătit o am din familie, respectiv de la bunica mea și de la mama. Totodată, gătește și tatăl meu, ceea de apreciez foarte mult. Îmi doresc să continui pe acest profil și să am, în viitor, un loc de muncă unde să fiu bucătar. M-am decis deja și vreau să plec în Spania după terminarea liceului, din multe motive.
Îmi place clima de acolo, îmi plac tradițiile, bucătăria lor și multe altele. Eu vreau să fac totul singură, să fiu independentă, mi-aș dori ca părinții să mă însoțească, doar că mai întâi vreau să mă pun eu pe picioare și după să îi aduc și pe ei aproape de mine. Aș fi putut alege altă țară unde se câștigă mult mai bine în acest domeniu, doar că vreau să îmbin utilul cu plăcutul”, declară Alexandra Amăricuței, elev.
Elevii de la Colegiul Tehnic „Ion Holban” din Iași au participat cu niște preparate ale căror rețete au fost preluate dintr-o carte de bucate veche de 56 de ani.
„Am preluat o rețetă de învârtită dintr-o carte de bucate din anul 1968 și rețeta este una foarte interesantă pentru că aluatul este făcut din foi plăcinte împăturite în unt. Am mai făcut gustări calde, colțunași cu spanac și brânză”, spune Laura Dolhascu, profesor instruire practică.
Preparatele din cadrul concursului organizat de USV Iași au fost atât de delicioase încât, după jurizare, mesele erau deja goale.
Astia se joaca si pretind ca fac chestii importante.Cu asta trebuie sa se ocupe profesorii si administratia? De asta sunt platiti din bani publici? Cu aranjatul unor premii la niste concursuri ilegale si joaca cu retete copiate?