Eveniment-Social

O nouă investiție, de aproximativ 20 de milioane de lei, la Iași! Totul, într-o clădire celebră din Copou, amplasată pe sute de metri pătrați (Exclusiv)

Publicat: 11 ian. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
O nouă investiție de aproximativ 20 de milioane de lei la Iași Totul într-o clădire celebră din Copou amplasată pe sute de metri pătrați Exclusiv
Institutul de Chimie Macromoleculară "Petru Poni" Iași a primit aviz favorabil din partea Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice pentru proiectul ce are ca obiectiv "Centru de cercetări avansate în domeniul chimiei supramoleculare". Investiția este estimată la aproximativ 4 milioane de euro, fiind co-finanțată prin Fondul European de Dezvoltare Regională

La Iași este pregătită o nouă investiție spectaculoasă, în valoare de aproximativ 20 de milioane de lei! Este vizată o clădire uriașă, celebră, din Copou, amplasată pe sute de metri pătrați. Beneficiarul, Institutul de Chimie Macromoleculară „Petru Poni” Iași, a primit aviz favorabil din partea Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice pentru obiectivul „Centru de cercetări avansate în domeniul chimiei supramoleculare”. Totul este co-finanțat prin Fondul European de Dezvoltare Regională

Lovitură spectaculoasă pentru o celebră instituție din orașul Iași. Aceasta are în prim-plan realizarea unei construcții aparte, în zona Copou, pe câteva sute bune de metri pătrați. Proprietarul, Institutul de Chimie Macromoleculară ”Petru Poni” Iași, a primit aviz favorabil din partea Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice (CZMI) – Direcția Județeană pentru Cultură (DJC) proiectul ce are ca obiectiv ”Centru de cercetări avansate în domeniul chimiei supramoleculare” – INFRA SUPRACHEM LAB, Corp C10, C11, C13, C14, C15 din Aleea Gr. Ghica Vodă, Copou, Municipiul Iași.
Investiția este estimată la aproximativ 4 milioane de euro, fiind cofinanțată prin Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR). Proiectul se află în faza Documentației Tehnice pentru obținerea Autorizației de Construire (DTAC).

Proiectant/Elaborator: șef proiect arh. Ștefan Neagu, arh. Irina Soloniuc, S.C. Sistematic Proiect S.R.L. Regim de protecție: Centrul istoric şi Curtea Domnească – IS-I-s-A-03504, IS-II-m-B-04080 Casă, municipiul IAŞI, Str. George Topîrceanu, nr. 6, IS-II-m-B-04081 Casă, municipiul IAŞI, Str. George Topîrceanu, nr. 13.

Centrul, construit prin Programul Operațional Competitivitate 2014-2020

Centrul este construit prin Programul Operațional Competitivitate 2014-2020, co-finanțat prin Fondul European de Dezvoltare Regională „Investiții pentru viitorul dumneavoastră”. Este vorba despre Axa 1 Cercetare, dezvoltare tehnologică și inovare (CDI) în sprijinul competitivității economice și dezvoltării afacerilor, acțiunea 1.1.3 Crearea de sinergii cu acțiunile de CDI ale programului-cadru ORIZONT 2020 al Uniunii Europene și alte programe CDI internaționale.

„Durata proiectului este de 28 de luni. Locul proiectului: acesta se implementează în Institutul de Chimie Macromoleculară – Petru Poni, în cadrul Centrului de Cercetări Avansate pentru Bionanoconjugate și Biopolimeri – IntelCentru, aleea Gr. Ghica Vodă, nr. 41A, Iași. Activități: Modernizare / consolidare / modificare / schimbare destinație clădiri; achiziție de dotări și active corporale pentru CD; management proiect. Valoarea totală: 21.993.436 de lei. Valoarea finanțării totale eligibile nerambursabile: 19.993.436 de lei”, se arată în descrierea acestuia.

„Petru Poni”, institut de excelență al Academiei Române

Institutul de Chimie Macromoleculară „Petru Poni” Iași este un institut de excelență al Academiei Române. Înființat în februarie 1949, institutul are o tradiție de peste 50 de ani în cercetarea fundamentală și aplicată, în domeniul chimiei organice și anorganice, al chimiei și fizicii polimerilor.

Situat pe dealul Copoului, întins pe o suprafață de 10.000 de metri pătrați (laboratoare de sinteză și analiză fizico-chimică, sală de conferințe, bibliotecă, unitate de producție, atelier mecano-electric), cu un colectiv de cercetare ale cărui realizări (publicații, brevete, prezențe la manifestări naționale și internaționale, tehnologii elaborate și implementate în industrie) sunt recunoscute în țară și peste hotare, institutul se află de mai mulți ani în prima linie a cercetării românești și acoperă, practic, toată problematica dezvoltării științei și tehnologiei compușilor macromoleculari și materialelor polimere.

În deceniul ’90 a crescut exponențial mobilitatea personalului de cercetare care participă activ la reuniuni științifice internaționale, efectuează stagii de cercetare – de scurtă sau lungă durată – în laboratoarele partenerilor străini și beneficiază de burse de specializare doctorală sau postdoctorală în Europa, Statele Unite ale Americii, Canada sau Japonia.

Adauga un comentariu