Economic Local

Oamenii de afaceri din Iași cred că supraimpozitarea salariilor nu este o soluție care să aducă bani la bugetul de stat. „Guvernul a ezitat întotdeauna să taie din cheltuieli, să nu supere persoane influente”

Publicat: 27 apr. 2023
_____ Vizualizări 4 Comentarii
Oamenii de afaceri din Iași cred că supraimpozitarea salariilor nu este o soluție care să aducă bani la bugetul de stat. Guvernul a ezitat întotdeauna să taie din cheltuieli să nu supere persoane influente
Oamenii de afaceri din Iași nu susțin supraimpozitarea salariilor

Oamenii de afaceri din Iași nu susțin supraimpozitarea salariilor mari de la stat și de la privat. Aceștia spun că propunerea nu este o soluție care va aduce mai mulți bani la bugetul de stat. Partidul Social Democrat (PSD) a propus ca salariile bugetarilor care câștigă mai mult decât președintele țării să fie supraimpozitate, iar ca plafon minim este suma de 25.000 de lei. De asemenea, s-a propus și impozitarea progresivă pentru salariile mai mari

Vestea că salariile mari de la stat și de la privat vor fi supraimpozitate nu a fost bine primită de mediul de afaceri ieșean. Antreprenorii consideră că această propunere nu este o soluție viabilă care să aducă bani la bugetul de stat. O soluție corectă care să aibă și rezultate ar fi reducerea numărului de bugetari.

„Nu ne lasă să ne plictisim (n.r. – referitor la propunerea PSD). Supraimpozitarea nu e o soluție care să fi dat randament în alte state. Nu ar fi niște diferențe semnificative, părerea mea, ci ar descuraja pe unii care ar vrea să câștige mai mult. Niște măsuri trebuie luate, generate în mod cu totul special de costurile exagerate pe care Guvernul le are cu sistemul bugetar. Sunt mulți angajați bine plătiți, iar cei din privat ar vedea acest lucru care pe o concurență neloială. Companiile private sunt cele care aduc bani la bugetul de stat.

Nu zice nimeni că cei de la stat trebuie să fie plătiți foarte prost, dar pe criteriul politic sunt numiți în diferite funcții, iar guvernanții au făcut ca salariile să crească la sistemul de stat cu diverse sporuri, cum e sporul pentru munca cu responsabilitate sau pentru că se lucrează cu calculatorul. Se proliferează că unii sunt total incompetenți și ținuți pe bani mulți și vor să acopere salariile cu majorări de taxe. Era previzibil că se va ajunge aici. În orice familie, în momentul în care se cheltuie mai mult decât veniturile, teoretic ar trebui să începi să tai din cheltuieli.

În schimb, la bugetul de stat este complet anapoda. Ei măresc taxele și impozitele și apelează la credite interne, cum e programul Fidelis, sau credite externe, dar cu dobânzi mari pentru stat, plătite de mediul privat și de populație. Guvernul a ezitat întotdeauna să taie din cheltuieli, să nu supere persoane influente. Nu se iau decizii pe criterii economice, ci pe criterii politice”, susține Tiberiu Stoian, fondatorul fabricii de ambalaje Exonia.

Oamenii de afaceri din Iași cred că supraimpozitarea salariilor nu este o soluție

Antreprenorii din Iași susțin că ar trebui redus numărul de angajați la stat.

„Are nevoie statul de bani. Dacă se pune problema cu impozitarea progresivă, nu este o soluție bună. Stimulează nemunca și îi descurajează pe cei care vor să muncească. Noi, ca mediu de afaceri, suntem afectați de mărirea taxelor și impozitelor de până acum.

Mai ținem angajații doar prin salarii stimulative, avem o criză acută de personal, iar dacă statul nu are bani la buget, există soluții. Se discută de pensii speciale, de cel pensionat din sistemul public, ce ocupă, după pensionare, funcții tot în sistemul de stat. Nu este o soluție legală și corectă. Dacă vrea să se facă, se poate, inclusiv cu pensiile pe bază de contributivitate. Această măsură nu e bună nici pentru cei de la stat, dar nici de la privat”, susține Vasile Pușcașu, proprietarul Hotelului Traian.

Mediul de afaceri din Iași este nemulțumit de deciziile guvernanților

Reprezentanții mediului de afaceri din Iași susțin că guvernanții nu au ținut cont de părerile lor în momentul în care au fost propuneri privind taxele sau impozitele.

„La București va fi astăzi o conferință pe digitalizare. E reuniunea restrânsă a consiliilor (n.r. – patronatele IMM-urilor). Referitor la suprataxarea salariilor, am fost împotriva măririi impozitelor pe dividente, dar nu s-a ținut cont, deci nu se ține cont de ce spune mediul antreprenorial. Există două țări: a lor și a noastră. Ei știu doar adunarea, antreprenorii știu doar scăderea”, susține Neculai Vițelaru, președintele Patronatului Întreprinderilor Mici și Mijlocii din Regiunea Nord-Est.

Nu toate domeniile ar fi afectate de această propunere privind impozitarea progresivă.

„Eu sper să nu se afecteze în niciun fel pentru că nu va face referire la nivelul nostru de salarizare. Nu avem salarii din acestea în domeniul nostru”, susține Cătălin Mihalache, patronul Fermador.

Premierul Nicolae Ciucă a discutat, într-o vizită la Iași, despre supraimpozitarea salariilor. Mai mult, oamenii de afaceri din Iași cred că supraimpozitarea salariilor nu este o soluție care să aducă bani la bugetul de stat.

Comentarii
  • ati gasit perfect cui sa cereti parerea,tiganul borat de la vaslui,puscasu,un evazionist supercunoscut,la unistil se faceau contracte de munca doar cu 2 ore,sute de bilete cu aceeasi serie……

  • vedeti pensiile speciale de 25000 lei, pensiile pe necontributivitate, vedeti indemnizatiile de orice fwel …………………

  • Astia mint de ingheata apele. Se lauda ca dau salarii mari. Mari dupa ce standarde? Dupa ale lor, fireste. Pentru ei, 3000 net pe luna este un salariu mare, motiv pentru care te incadreaza pe minim si restul de bani ti-i da in mana atunci cand poate.

  • …..sa nu „supere” persoanele influente…lasati ca merge românul la munca, zi de zi, sa munceasca pentru capusele astea care distrug tara si au doar intese proprii… s-au facut atatea sacrificii de-a lungul istoriei dar nimeni nu a crezut ca se va ajunge aici, vezi privatizarile, vezi tăierile de păduri, vezi terenurile vândute (cum?), românii umiliți în propria tară, cu pensii mici și neprotejați, români cu salarii mizerabile dupa ani de muncă …….dar nu suparați persoanele influente pentru ca ei au facut tot ce e mai bun

Adauga un comentariu