Titlurile zilei

Pârjol în lumea afaceriștilor din Iași! Șmecherii înghit toată piața de creștere a animalelor. Revoltă fără precedent în rândul fermierilor: „Distrug toți țăranii care vând în piețe”

Publicat: 29 iul. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Pârjol în lumea afaceriștilor din Iași Șmecherii înghit toată piața de creștere a animalelor. Revoltă fără precedent în rândul fermierilor Distrug toți țăranii care vând în piețe
Fermierii din Iași susțin că subvenția în valoare de 5 lei, pe cap de bovină, este o bătaie de joc și o umilire la adresa țăranilor care mai au ferme zootehnice. În ultimii 10 ani s-a redus semnificativ efectivul de animale din județul Iași

Fermierii din Iași susțin că subvenția acordată anul acesta este o bătaie de joc la adresa crescătorilor de bovine. Crescătorii vor să renunțe la fermele cu bovine și se apucă de afaceri în alte domenii. Efectivul de bovine din Iași s-a redus drastic în ultimii 10 ani și în continuare fermierii renunță la creșterea animalelor

Fermierii din Iași sunt disperați că, anul acesta, ajutorul național tranzitoriu, subvenția acordată de APIA, este în valoare de 5 lei pe cap de animal. Crescătorii de bovine spun că închid fermele și se apucă de afaceri în alte domenii. Aceștia susțin că banii pe care trebuie să-i primească sunt o bătaie de joc la adresa țăranilor cinstiți care de anul trecut au renunțat la efectivele de animale. Aceștia nu pot să mai crească bovine în condițiile în care nu sunt susținuți deloc de autorități și Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR).

„E un dezastru în agricultura și zootehnia din România. Nu a existat în istoria de după Revoluție o situație așa gravă cum e acum. Să primim 5 lei subvenție pe cap de animal este o umilință, o bătaie de joc! Nu știu cum Uniunea Europeană vrea să încurajeze tinerii să se întoarcă în România și să deschidă ferme dacă subvenția la bovină e 5 lei! Pe vremea ministrului Daea (n.r.- Petre Daea) s-au dat 300 de lei pe cap de animal. Nu știu ce calcule au făcut guvernanții acum, dar vă spun că nu ne scoatem nici măcar litrul de motorină cheltuit pentru hrana animalului, care e 6 lei. Subvenția acordată anul acesta este 1 kg de fân pentru o vacă. Atât asigură guvernanții”, susține Mihai Mihalache, fermier din comuna Schitu-Duca.

Mihai Mihalache, fermier din Iași: „Atât merită un fermier din România, 5 lei pe bovină?”

Crescătorul de bovine avea 100 de capete în anul 2020, dar a renunțat la jumătate dintre ele din cauza ajutorului național tranzitoriu extrem de mic.

„Le-am dat la abator, în Botoșani. Nu mai este rentabil să le creștem. APIA (n.r.- Agenția Județeană de Plăți și Intervenție pentru Agricultură) a spus că nu mai sunt bani pentru noi. Trebuiau să vină în Parlament politicienii, cu amendamente, să încurajeze fermierii cu legi. Nu s-a întâmplat nimic. Fac apel la parlamentarii PSD din Iași să facă amendamente, să-i sprijine pe fermierii mici, să mergem în audiență la Bruxelles. Îi întreb pe cei de la Bruxelles: atât merită un fermier din România, 5 lei pe bovină?”, mai spune Mihai Mihalache, fermier din Iași.

Deputatul de Iași, Alexandru Kocsis, susține că este dispus să discute cu fermierii pentru a găsi soluții.

„Eu nu sunt în comisia de specialitate din agricultură, dar sunt dispus să mă întâlnesc cu fermieri, să intermediez o discuție cu specialiștii din domeniul agricol. Până acum nimeni nu mi-a solicitat ajutorul, dar pot să discut cu fermierii despre situațiile cu care se confruntă, dar și ce măsuri ce pot fi aplicate pentru ca în România să avem o agricultură competitivă”, susține Alexandru Kocsis, deputat de Iași.

Crescătorii de bovine din Iași vor să renunțe la creșterea animalelor și se apucă de afaceri în alte domenii

Fermierul Mihai Mihalache, din Iași, mai spune că nu se dorește ca micii fermieri să producă în continuare, ci să supraviețuiască numai fermierii mari.

„Ne spun să mâncăm bio. Ce să mâncăm, de unde să mâncăm, dacă distrug toți țăranii care vând în piețe? Acolo se vinde mâncare sănătoasă, de la țăranii simpli. Nu de la fermele mari. La piață merge lumea să cumpere pentru că știe că sunt de calitate laptele și brânza. Vă spun că au dispărut 70 la sută din vacile din România. Interesează asta pe cineva? Anul acesta au scos o nenorocire la ANARZ (n.r.- Agenția Națională pentru Ameliorare și Reproducție în Zootehnie) cu înscrierea animalelor cu certificat ca să iei 300 de euro pe animal. Au nenorocit așa țăranul român, cel cu fermă mică”, adaugă Mihai Mihalache, fermier din Iași.

Teodor Ciobanu, crescător de bovine, din Iași: „Renunț de tot la creșterea vacilor, să mă apuc de altceva”

Numărul de bovine din comuna Schitu Duca, din Iași, s-a redus semnificativ în ultimii 2 ani. Astfel, din cele 2.000 de capete înregistrate în urmă cu 2 ani, au mai rămas doar 250 de bovine. Unul dintre fermierii din comună care încă se mai ocupă de creșterea lor este Teodor Ciobanu, crescător de bovine cu 25 de capete. Acesta spune că vrea să renunțe la fermă.

„Când au început să se dea bani pentru vaci, subvenția era 500 de lei pe cap de animal, iar acum e 5 lei. Suntem foarte puțini care mai au vaci în curte. Dacă mai suntem 3 oameni cu vaci aici, în comună. Nu știu ce se va întâmpla, dar mergem într-o direcție greșită. Aș fi vrut să măresc efectivul, dar cu subvenția asta mă gândesc să renunț de tot la creșterea vacilor, să mă apuc de altceva”, susține Teodor Ciobanu, fermier din Iași.

Mary Pană, președinte ACEBOP: „Au mai rămas doar 10-15 capete în fiecare comună”

Potrivit președintelui Asociației Crescătorilor și Exportatorilor de Bovine, Ovine și Porcine (ACEBOP) din România, Mary Pană, numărul de efective de animale s-a redus mai ales în sudul țării, în ultimii ani.

„E dezastru în sudul țării în privința fermelor cu bovine, pentru că au mai rămas doar 10-15 capete în fiecare comună. Speranțele noastre se îndreaptă către Moldova și Transilvania în privința efectivelor din zootehnie. Noi am susținut mereu, prin intermediul asociației, că și fermierii cu metiși trebuie să obțină subvenții la fel de mari ca și cele acordate celor care au rase certificate. Astfel se susține zootehnia românească, crește șeptelul românesc”, susține Mary Pană, președintele Asociației Crescătorilor și Exportatorilor de Bovine, Ovine și Porcine (ACEBOP) din România.

În ultimii 10 ani s-a redus semnificativ efectivul de animale din județ, respectiv cel de ovine, caprine, bovine sau suine.

Iașul are un efectiv de 60.000 de bovine, extrem de puține în comparație cu numărul înregistrat în urmă cu 10 ani

Potrivit datelor statistice oferite de Direcția Sanitar Veterinară și Pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Iași, cea mai mare scădere se înregistrează la efectivele de porcine, mai ales în ultimii 3 ani, perioadă în care pesta porcină africană a făcut ravagii în fermele din județ. Astfel, dacă în anul 2010 erau aproape 300.000 de porci în gospodăriile ieșenilor, în anul 2020 au fost înregistrate doar 50.000 de capete. Statisticile arată că în Iași mai sunt 60.000 de bovine, extrem de puține în comparație cu efectivul de acum 10 ani, când era înregistrat în județ un efectiv de 160.000 de bovine. Din cele 550.000 de ovine au mai rămas 300.000, iar la caprine, numărul s-a redus în ultimii 10 ani. Acum mai sunt înregistrate la DSVSA Iași doar 50.000 de capete.

Adauga un comentariu