Economic Local

Pasajul Socola urmează să intre în reabilitare! Proiectarea va fi realizată de firma profesorului Claudiu Comisu

Publicat: 23 sept. 2020
Primăria Iași a încheiat contractul pentru proiectarea pasajului Socola. Reparațiile capitale ar costa aproximativ șapte milioane de euro
Se caută soluții pentru traficul infernal de pe pasajul Socola. Proiectanții vor veni cu soluția optimă

Profesorul Claudiu Comisiu va proiecta pasajul Socola, etapă premergătoare lucrărilor de execuție. Se ia în calcul și extinderea cu o bandă spre zona Bucium. Tot pentru aceeași zonă, edilii iau în calcul și construirea unui pasaj subteran de 230 metri

Primăria Iași a finalizat licitația pentru reabilitarea pasajului Socola. Este vorba despre etapa în care se realizează lucrările de proiectare. Comisia de evaluare a ales oferta societății Pod – Proiect SRL, de 275.000 lei, fără TVA, condusă de Claudiu Comisu, profesor la Facultatea de Construcții din cadrul Universității Tehnice din Iași.

„Pasajul superior Socola a fost construit în anul 1960 de către Antepriza Construcții Montaj nr. 2 – Brigada Iași, pe baza unui proiect tehnic întocmit de Institutul Județean de Proiectare Iași, în anul 1959. În anul 1985, pasajul a fost reabilitat pe baza unui proiect tehnic întocmit de I.C.P.R.O.M. Iași, atât prin înlocuirea completă a suprastructurii, cât și prin lărgirea lățimii căii la patru benzi de 3.50 metri lățime fiecare și două trotuare pietonale, unul cu lățimea de 3 m, respectiv celălalt cu lățimea de 2 m. Înlocuirea suprastructurii și lărgirea căii pe pod și pe rampele de acces au impus și modificarea alcătuirii constructive a elevațiilor infrastructurilor”, se arată în caietul de sarcini.

Lucrările ar costa municipalitatea aproximativ 7 milioane de euro

Indicatorii tehnico-economici arată că investiția ar urma să atingă pragul de 7 milioane de euro. Pasajul are lungimea totală de 464,40 m, compus din două rampe de acces. Lățimea carosabilului este de 14,40 metri. Trotuarele pietonale au o lățime de 2,20 metri, respectiv 3,25 m. Scenariul propus cuprinde lucrări de modernizare a pasajului, prin construcția unei benzi suplimentare (banda trei de circulație prioritară) pe sensul Centru – Socola pentru fluidizarea traficului. În timpul orelor de vârf, șoferii care vin dinspre Bucium petrec chiar și o oră pentru a ajunge în zona centrală a municipiului. Deocamdată nu se cunosc sursele de finanțare pentru etapa de execuție a lucrării.

Primăria Iași mai ia în calcul, pentru zona Bucium, și construirea unui pasaj subteran

Primăria Iași vrea să construiască și un pasaj subteran pentru zona Bucium. Recent, a fost semnat contractul pentru realizarea studiului de fezabilitate. Achiziția de servicii a fost câștigată de către societatea Nord Vision SRL, din Iași, controlată de Cătălin Ungureanu și Ovidiu Ursanu. Oferta câștigătoare are o valoare de 109.000 lei, fără TVA. La procedură a mai participat societatea lui Claudiu Comisu, dar oferta a fost refuzată. Proiectantul trebuie să aleagă cea mai bună soluție.

„Artera de circulație, propusă de autoritatea contractantă ce poate face obiectul acestui studiu de fezabilitate, este amplasată pe raza Municipiului Iași, în zona Bucium, și face legătura între șoseaua Bucium și bulevardul Virgil Săhleanu. Noua arteră va intersecta șoseaua Bucium în zona societății Crescento Print (eventual printr-un pasaj suprateran), apoi va urmări cursul Vamășoaia, până se intersectează cu strada Trei Fântâni. Legătura dintre strada Trei Fântâni și bulevardul Virgil Săhleanu se va face printr-un pasaj subteran ce va ieși în aleea betonată din fața societății Imamus Laser SRL și va continua până în bulevardul Virgil Săhleanu”, se arată în cerințele municipalității. Pasajul ar urma să aibă o lungime de 230 metri.

Adauga un comentariu