Local

Pilda bătrânului care nu credea în Dumnezeu, povestită de părintele Calistrat Chifan: „Noi nu putem depăși elementele de credință, atunci când Dumnezeu vrea să lucreze și să sfințească un om” – VIDEO

Publicat: 07 nov. 2022
_____ Vizualizări 3 Comentarii
Pilda bătrânului care nu credea în Dumnezeu povestită de părintele Calistrat Chifan Noi nu putem depăși elementele de credință atunci când Dumnezeu vrea să lucreze și să sfințească un om - VIDEO
Duhovnicul de la Mănăstirea Vlădiceni a relatat cazul unui bătrân, care nu credea în Dumnezeu. Pe patul de moarte, însă, acesta și-a schimbat perspectiva și a primit iertarea.

Părintele Calistrat Chifan de la Mănăstirea Vlădiceni din Iași a povestit, în emisiunea BZI LIVE, pilda bătrânului care nu credea în Dumnezeu. Cum a reușit duhovnicul să îl convingă pe bătrân că divinitatea există?

De-a lungul timpului, mulți atei, oameni care nu cred în Dumnezeu, nu s-au lăsat înduplecați de faptul că divinitatea există. Aceștia au susținut, prin argumente științifice, că Dumnezeu nu există și au trăit fără să cunoască ce este credința și cum poate ea să îmbogățească viața unui om. Acesta nu este și cazul bătrânului despre care vă vorbim astăzi, care a cunoscut, în ultimele clipe ale vieții sale, că Dumnezeu există și că este acolo ori de câte ori are nevoie de El. Iată cum l-a convins părintele Calistrat pe bătrân.

Pilda bătrânului care nu credea în Dumnezeu, relatată de părintele Calistrat Chifan

Duhovnicul de la Mănăstirea Vlădiceni a relatat cazul unui bătrân, care nu credea în Dumnezeu. Pe patul de moarte, însă, acesta și-a schimbat perspectiva și a primit iertarea, pe care nu credea că și-o dorește.

„Asta se întâmpla prin `94 sau prin `95. Era o domnișoară, care avea un tată din vechiul sistem securist, paralizat la pat, dar boala nu era de natură cum sunt bolile astea ale noastre. Îl strâmbase, arătase, săracul, ca un dinozaur, oasele strâmbe, mâinile strâmbe, torsionat tot, cred că Nicolai îl chema. Și fata mi-a zis: „Părinte, tatăl meu este ateu, nu crede în Dumnezeu, eu sunt credincioasă, că așa a fost bunica și mama mea, el nu mă oprește să merg la biserică, dar nu s-a împărtășit niciodată, nu s-a spovedit niciodată, nu crede în Dumnezeu.” Eu, nebunatic la vârsta aia, am zis hai să încerc, că doar încercarea moarte n-are, de unde știi că nu are? Mă bizuiam pe ideea că luându-l prin învăluire, trebuie să cedeze.”, a spus părintele Calistrat Chifan, pentru BZI LIVE.

Părintele Calistrat a încercat să înțeleagă de ce bătrânul nu credea în Dumnezeu și care erau argumentele acestuia. Bolnav, pe patul de moartea, el susținea că există o forță supranaturală, dar nu știe dacă se cheamă Dumnezeu. Iar, pentru a-l convinge că Dumnezeu există, duhivnicul i-a arătat bătrânului Trupul și Sângele acestuia, pe care le avea într-un tubuleț. Cu toate acestea, bolnavul nu s-a lăsat convins.

„Am spus: Tu pune de o agheasmă în casă, ca să nu avem treabă cu el și când va fi să tropim cu agheasmă, vom vedea cum reacționează. El era pe patul lui, în camera lui, eu am intrat. Și el a zis: „Dar dumneavoastră cine sunteți?”. Zic, un preot de aici, din Iași, m-a invitat fata dumneavoastră” – „Da, părinte, dar eu nu cred în preoți.” – „Bine, în preoți nu trebuie să credeți, dar în Dumnezeu credeți?” -„Părinte, poate că există o forță supranaturală, dar eu nu știu dacă se cheamă Dumnezeu și, în fond, nici nu mă interesează.” – „Ba da, ar trebui să vă intereseze? Știți de ce? Pentru că de comportamentul dumneavoastră depinde ce veți face dincolo. Poate prindeți o bucățică de Rai. De ce trebuie să vedeți lucrurile atât de absurd.” Și a spus: „Dar a văzut cineva Raiul?” Dar a văzut cineva mintea, dar a văzut cineva prostia, a văzut cineva boala sau durerea sau moartea și, totuși, ea vine. – „Părinte, ar trebui să vă găsiți un argument, cu care să mă convingeți, ca să cred în Dumnezeu.” -„Dar eu vi-L arăt pe Dumnezeu, nu-i o problemă, e cel mai mare argument” – „Cum să mi-l arătați pe Dumnezeu?” Îl am la mine. Și îi deschid tubulețul, aveam un tubuleț micuț cu capac, în care noi ținem sfintele pentru bolnavi. Și îi zic: „Vedeți această pâiniță roșie aici? Ăsta e Trupul și Sângele lui Dumnezeu.” – „Totuși, am niște școli, niște experință, am o vârstă.”, a mai povestit părintele.

Părintele Calistrat: „Dacă nu se întâmplă nimic peste trei zile, nu trebuie să mai crezi în Dumnezeu”

Chiar dacă nu credea în Dumnezeu, bătrânul a acceptat propunerea părintelui Calistrat, aceea de a citi o scurtă rugăciune timp de trei zile. Mai mult, el s-a spovedit și a fost împărtășit. În cea de-a doua zi, bătrânul a murit, fiind convins că Dumnezeu există.

„Domnule Nicolae, facem amândoi o făgăduință. Dumneata o ții pe a mata și eu o țin pe a mea. Mata mă lași să îți dau să mănânci ce am aici și ești convins că e Dumnezeu, că așa ți-am spus eu, timp de trei zile. Dacă nu se întâmplă nimic, peste trei zile, mata nu trebuie să îmi mai dai nici bună ziua, nici nu mai trebuie să stăm de vorbă și nici nu trebuie să mai crezi în Dumnezeu”, a mărturisit părintele Calistrat, în cadrul emisiunii BZI LIVE.

Comentarii
  • „Vai de voi preoți și invățători căci voi nu întrați în Rai și.nici pe alții nui lăsați să între !” , a zis Isus !, altfel spus în ziua de azi păi voi cînd veniți cu nerușinare și îngînfare în mașini care valorează doar ele mai mult decît toată avuția batrînului și așa burtoși și plini de aur cereți clefăind bănuții din batista moșului ori babei care sunt uscați de post și nevoi ori prin vorbe mieroase și inșelaciuni ajungeți să luați acestora avuția, cum credeți că vă mai ascultă lumea ?

  • Nai cum !, dracii trebuiesc înfricoșați și îndoctrinați de mici că popa e șeful , Dumnezeu te trăznește dacă nu asculți de ei , dacă nu faci cruce pe stradă te va călca mașina ßi meriți asta , dacă muncești vune Ilie și îți dă foc la casă , copii trebuie bătuți și pefepsiți în numele religiei , cine nu crede și nu ascultă o să îl omoare Dumnezeu

Adauga un comentariu