Local

Plan de sute de milioane de euro pentru dezvoltarea Aeroportului Iași. Dezbatere cu scântei despre cel mai mare proiect din județ. Toate schițele investiției – VIDEO

Publicat: 13 dec. 2019
_____ Vizualizări 0 Comentarii

O investiție de sute de milioane de euro a fost prezentată ieri cu lux de amănunte pentru dezvoltarea unei regii ieșene. O companie cu legături până în Emiratele Arabe a venit cu un proiect de dezvoltare a Aeroportului Internațional Iași. Proiectul prezentat cu sală polivalentă, hoteluri, spitale, etc. pe lângă aeroport a stârnit rumoare în sală.

Aeroportul Internațional Iași a fost subiectul unei dezbateri ample în cursul zilei de ieri. Un proiect de 300 de milioane de euro privind dezvoltarea Aeroportului Internațional Iași a fost scos din sertar de către o companie cu legături tocmai până în Emiratele Arabe Unite (EAU) și prezentat în fața aleșilor județeni, parlamentarilor și societății civile. Firma Sky Capital a prezentat un proiect (partea 1, partea 2)de 286 de milioane de euro legat de investiții în dezvoltarea aerogării, la care s-au mai adăugat alte 1,5 miliarde de euro proiecte conexe.

„Noi venim cu o propunere de concesionare a serviciilor aeroportului. Acesta rămâne în continuare în proprietatea Consiliului Județean. Noi dorim să investim aici, dar și să atragem potențiali alți investitori. Ne dorim să construim un terminal nou și modern, ne gândim să integrăm acest aeroport, în tot ce înseamnă Iași și cultura orașului pentru a fi ușor accesibil. Acest aeroport nu trebuie să fie doar un beneficiu pentru ieșeni, ci să fie și în folosul celor care vin aici ca turiști, dar și pentru oamenii de afaceri. Noi am gândit acest concept în mai multe etape, catalizator fiind aeroportul”, a spus Dorin Catană, reprezentantul Sky Capital.

Cum arată investiția în aeroport

Conform prezentării, toată această investiție ar urma să ducă la o creștere a pasagerilor la cinci milioane pe an. Investitorii promit extinderea pistei de decolare- aterizare la 3.000 metri pentru a permite și curse la avioanele mai mari. Aceștia susțin și că se va face o cale de rulare paralelă, dar și una care să facă legătura cu vechea pistă a aerogării. Aceștia mai susțin și că vor construi o nouă platformă de parcare aeronave cu portanță la aceeași valoare cu actuala pistă sau mai mare. Platforma va fi făcută pe etape. Mai mult, pe hârtie apare și un nou turn de control, dar și un radar de suprafață.

„În estimările noastre, în următorii 10-15 ani, Aeroportul Internațional Iași poate ajunge la cinci milioane de pasageri. Vrem să facem aceste proiecte pe termen lung, asta în 10-15 ani. Iașul a început să fie conectat cu orașele din Europa. Noi vedem și un potențial cu Orientul Mijlociu, atât pentru turiști, dar și pentru oamenii de afaceri. Un aeroport modern și performant duce la încurajarea creșterii economice. Zona cargo va fi dezvoltată în primă fază. Există necesitatea zonei cargo atât în Iași, cât și în zonele limitrofe. Aeroportul nu va fi dezvoltat doar pentru Iași, ci și pentru toată zona Moldovei. Așa va ajunge un centru logistic important”, a mai spus Dorin Catană.

Pista ar costa 4,4 milioane euro, turnul de control, alte 6 milioane de euro, iar calea de rulare alte, 5,6 milioane euro, în opinia noului investitor.

Sală polivalentă și hoteluri

Documentația mai prevede și dezvoltarea terminalului nou pasageri, un alt terminal VIP/ business/ heliport, săli de conferințe, hoteluri și parcare. Pe hârtie apare până și o sală polivalentă, centru medical, universități cu noi cămine, dar și un parc industrial.

„Vom construi două hoteluri, unul se va adresa în principal pasagerilor aeroportului, iar cel de-al doilea va fi destinat segmentului de business. În primă fază, dezvoltarea transportului în comun care să asigure legătura aeroportului cu orașul este limitată. Propunem extinderea actualei linii de tramvai până la noul terminal. Vom amplasa o autogară modernă în proximitatea noului”, se arată în documentație.

Scepticism în sală

Proiectul a stârnit numeroase dezbateri în sală printre cei prezenți. Unul dintre cei care au cerut detalii explicite de la investitor a fost Marius Ostaficiuc, liderul organizației municipale PSD Iași și ales județean. Acesta a arătat că prezentarea ar fi trebuit să fie mai clară și mai explicită pentru ca factorii de decizie de la nivel județean să înțeleagă ce vor aproba în ședința CJ.

„Pe hârtie, acest proiect arată foarte bine. Nimeni nu fuge de investiție, iar implicarea domnului Maricel Popa în a găsi noi soluții de modernizare a aeroportului sunt de apreciat și merită susținută orice investiție serioasă care să aducă plus valoare județului Iași. Pe lângă drumuri, avem într-adevăr nevoie și de mobilitate internațională oferită de transportul aerian. Atât pentru persoane, cât și pentru mărfuri. Cred că avem nevoie de un aeroport modern și un terminal cargo. Au tot apărut investitori în ultima vreme, s-au tot făcut proiecte care să ne ia ochii. Iașul, Aeroportul, trebuie să se dezvolte într-un ritm clar, cât să satisfacă necesitățile ieșenilor. Așteptăm și acum o prezentare detaliată și tehnică, clară și concisă care să acopere vorbele frumoase și prezentarea atât de futuristă de astăzi (ieri-n.r.) de la Palatul Culturii. S-a făcut tam-tam cu ceea ce ar apărea în jurul investiției, cu ceea ce se dorește». Eu sper să avem un proiect clar pentru că decizia stă în votul consilierilor județeni”, a spus Marius Ostaficiuc.

Adauga un comentariu