National

Președintele Rep. Moldova, Maia Sandu: „Republica Moldova pledează pentru retragerea militarilor ruși din Transnistria”

Publicat: 27 ian. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Președintele Rep. Moldova Maia Sandu Republica Moldova pledează pentru retragerea militarilor ruși din Transnistria
Comentariile din partea Ministerului de Externe al Rusiei vin după ce miercuri atât Statele Unite cât și NATO, au refuzat în scris garanțiile de securitate revendicate de Moscova

Moscova a îndemnat conducerea Republicii Moldova să se concentreze pe soluţionarea problemelor din relaţiile bilaterale şi pe conferirea unei dinamici pozitive procesului de reglementare în Transnistria, în loc să critice prezenţa forţelor de menţinere a păcii în regiune, relatează agenția TASS.

Îndemnul a fost formulat joi de directorul-adjunct al Departamentului pentru Informaţie şi Presă al Ministerului de Externe rus, Aleksei Zaiţev.

Într-un interviu acordat săptămâna trecută postului român de televiziune PRO TV, preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat că Rusia a trimis în 1992 „oamenii săi” în Transnistria pentru a împiedica Republica Moldova să devină independentă faţă de Uniunea Sovietică.

Maia Sandu a adăugat că „Republica Moldova pledează pentru retragerea militarilor ruşi din Transnistria”.

Ce a transmis Rusia Republicii Moldova

„O îndemnăm pe dna Sandu şi pe alţi parteneri moldoveni să renunţe la asemenea afirmaţii departe de realitatea istorică şi să se concentreze pe soluţionarea problemelor din relaţiile ruso-moldoveneşti, inclusiv pe cele create artificial de Chişinău, precum şi pe conferirea unei dinamici pozitive procesului de reglementare din Transnistria, care să includă reluarea dialogului cu Tiraspolul asupra tuturor aspectelor procesului de reglementare”, a subliniat Zaiţev.

Potrivit acestuia, aprecierile făcute de Maia Sandu cu privire la rolul Rusiei în acest conflict „nu rezistă criticilor”.

„Nu este tocmai pertinent să se afirme că cheia pentru soluţionarea problemei transnistrene o constituie problema prezenţei trupelor ruse în regiune”, a subliniat diplomatul rus.

Totodată, Zaiţev a dat asigurări că Moscova este deschisă unei colaborări constructive şi pragmatice cu Republica Moldova.

Comentariile din partea Ministerului de Externe al Rusiei vin după ce miercuri atât Statele Unite cât și NATO, au refuzat în scris garanțiile de securitate revendicate de Moscova, printre care și retragerea trupelor Alianței Nord-Atlantice din România și Bulgaria.

„Unul dintre elementele de bază ale iniţiativelor noastre este formulat în mod special foarte clar şi nu permite alte interpretări. Este vorba de retragerea forţelor străine, tehnicii şi armamentelor, precum şi de alţi paşi în scopul revenirii la configuraţia care era în 1997 pe teritoriul ţărilor care nu erau membre NATO la acea dată. Printre acestea se numără şi Bulgaria şi România”, a menţionat ministrul Afacerilor Externe rus.

Judecata soților Ceaușescu

Adauga un comentariu