Actualitate

Preţul pâinii va suferi modificări importante. Bogdan Hossu: O să scădem cantitatea cumpărată

Publicat: 19 mai 2022
_____ Vizualizări 1 Comentariu
Preţul pâinii va suferi modificări importante. Bogdan Hossu O să scădem cantitatea cumpărată
Pâinea va avea un preț de chiar 6 lei

Sunt vești proaste în ceea ce privește prețul pâinii, avertizează Bogdan Hoss, liderul sindicatului CNS ”Cartel Altfa”. Acesta susţine că românii vor scădea cantitatea de pâine pe care o vor cumpăra.

Declarațiile vin în contextul în care și ONU a anunțat o criză alimentară mondială din cauza războiului din Ucraina care a dus la un deficit uriaș în ceea ce privește transportul de cereale la nivel mondial.

Prețul pâinii va suferi modificări importante, spun specialiștii.

Într-un interviu pentru dcnews.ro, Bogdan Hossu susţine că prețul pâinii va suferi modificări importante. În perioada următoare, din cauza scumpirilor generale, o pâine ar putea să coste până la 6 lei. La baza scumpirilor se află războiul din Ucraina care a generat prețuri tot mai mari la grâu dar și la resursele care stau la baza producției pâinii cum ar fi combustibilul sau electricitatea:

” Nu avem puterea de cumpărare a unor state bogate care își permit să achiziționeze la prețuri mult mai ridicate. De exemplu, creșterea prețului grâului de două sau de trei ori va face ca pâinea românului să crească, probabil, la 4 lei, 6 lei sau chiar mai mult, ceea ce ne va face să scădem numărul de cantitați de pâini achiziționat. Acest lucru nu înseamnă că producătorii de grâne nu vor avea cui să vândă. Nu vor avea cui să vândă în România, dar în momentul respectiv vor avea oferte multe mai bănoase și mai atractive de vânzare către exterior. Iar noi, spre deosebire de alte țări din estul Europei, nu am luat măsuri preventive de siguranță”, a spus Bogdan Hossu, liderul sindicatului CNS „Cartel Alfa”.

Producătorii de grâu arată faptul că Guvernul nu dorește o scădere a prețurilor la gaze naturale și la energie electrică

Hossu consideră că politica Guvernului este de a menține prețul ridicat la gaz şi energie electrică, iar acest lucru înseamnă automat un cost de producție ridicat. Din aceste perspective, vedem şi inflaţia record din România care o să ducă automat la creșterea prețurilor bunurilor de consum, și nu numai.

Preţul la alimente o să crească considerabil

În altă ordine de idei, nu numai prețul la pâine va suferi modificări. Vorbim despre scumpiri în lanţ la mai toate alimentele. De exemplu prețul la carnea de porc o să crească chiar și cu 40%. Motivele sunt aceleași ca la prețul pâine. Vorbim despre costuri tot mai mari pentru producători la cereale, îngrăşăminte dar și la gaze naturale sau curent electric. Specialiştii au transmis recent faptul că, dacă prețul produselor nu va crește, producătorii pot intra în faliment:

„Dacă nu se scumpeşte carnea cu 25-40%, complexurile de porci vor închide şi vor falimenta. Trebuie să creştem preţurile, nu avem cum. Cheltuielile cu furajarea reprezintă 75-80% din cheltuielile de furajare a porcului”, spune Dimitrie Muscă, producător agricol.

Mugur Isărescu a susținut o conferință de presă la BNR în care le-a spus românilor să bea ceai de tei pentru a se calma

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR anunța recent faptul că nu sunt motive de bucurie în piață. Inflația a ajuns la 14%, în creștere cu 4% comparativ cu luna precedentă, iar acest lucru va continua până în 2023.  Totuși, potrivit sursei anterior menționate, România nu se află pe locul 1 la inflație în Europa, iar trendul mondial este unul negativ.

Comentarii
Adauga un comentariu