Local

Primăria Iași plătește amenzi enorme în fiecare an, din cauza depozitării deșeurilor. Banii sunt luați din taxele cetățenilor – FOTO

Publicat: 22 feb. 2024
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Primăria Iași plătește amenzi enorme în fiecare an din cauza depozitării deșeurilor. Banii sunt luați din taxele cetățenilor - FOTO
Rata de colectare separată în Iași este la doar 15 la sută

Primăria Iași plătește sume enorme la Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) din cauza deșeurilor depozitate la gropile de gunoi. Astfel, cetățenii achită indirect aceste sume prin taxele și impozitele pe care le dau la primărie

Dacă ieșenii se întreabă ce se întâmplă cu taxele lor, majoritatea ajung la AFM, pentru proasta gestionare a deșeurilor municipale. Astfel, pentru o tonă de gunoi depozitat se cheltuie 160 de lei, iar în Iași se ridică anual sute de mii de tone. Pentru anul trecut, Primăria Iași a trebuit să plătească aproximativ un milion de euro la AFM.

Primăria Iași plătește amenzi pentru deșeuri

AFM încearcă să determine primăriile din România să acorde o mai mare importanță în ceea ce privește gestionarea deșeurilor municipale. Doar că situația din teren este gravă, colectarea selectivă nu se face, iar gunoiul ajunge la grămadă. Astfel, administrațiile sunt taxate pentru fiecare tonă de deșeu cu 160 de lei. Conform datelor de la AFM, în 2022, Primăria Iași a plătit 700.000 de euro. Totuși, pentru anul trecut, taxa a fost mai mare.

„Primăria Municipiului Iași plătește, în fiecare an, o taxă către AFM pentru neîndeplinirea țintelor de colectare în municipiu, nu știu exact suma acum, însă este undeva la un milion de euro. Asta înseamnă că ieșenii, prin impozitele și taxele lor, plătesc taxe suplimentare pentru gunoi, în loc ca banii să fie folosiți pentru construirea de parcuri, străzi sau anumite lucruri palpabile. Noi, cetățenii din Iași, nu suntem în stare să ne îndeplinim obiectivele în ceea ce privește colectarea gunoiului”, a precizat Cătălin Neculau, directorul general Salubris.

Ieșenii nu colectează selectiv

În momentul de față, în Iași, procentul de colectare separată este de aproximativ 15 la sută, iar până în 2026 trebuie să ajungem la 50 la sută, pentru a nu fi amendați de Comisia Europeană. Este clar că în acest ritm este imposibil să atingem astfel de obiective. Cetățenii, fie din inconștiență, fie din indiferență, preferă să arunce gunoiul la un loc. Cultura colectării separate încă este la început.

„Cea mai mare problemă cu care ne confruntăm este necolectarea separată a deșeurilor. Oamenii trebuie să selecteze gunoiul încă din locuință, atunci când folosesc un produs să fie separat deja. Trebuie să ne gândim când desfacem o pungă, când producem un biodeșeu sau când desfacem un nou electrocasnic. Acest lucru ne afectează pe noi, deoarece cheltuim foarte multe taxe de depozitare, acum, în loc de 80 de lei pe tonă, s-a făcut 160 de lei. Mașinile de la Salubris, care pleacă pentru fiecare tip de deșeuri, ele ar trebui să ridice gunoiul deja selectat, însă este în amestec. Investiția financiară pe care o facem pentru șofer, motorină, întreținerea mașinii este anulată din cauza faptului că plătim taxa de depozitare”, a mai transmis Cătălin Neculau.

Din cauza depozitelor de gunoi, Primăria Iași plătește aproximativ un milion de euro, pe an, la AFM.

Adauga un comentariu