Economic Local

Producătorii din Iași se pot înscrie în Programul de minimis la legume în martie 2022

Publicat: 31 ian. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Producătorii din Iași se pot înscrie în Programul de minimis la legume în martie 2022
Producătorii din Iași se pot înscrie în Programul de minimis la legume în martie 2022

Producătorii din Iași care vor să obțină banii în Programul de minimis la legume se vor putea înscrie în program în luna martie 2022. De asemenea, valorificarea producţiilor de legume se va face în perioada 1 martie – 10 iunie, inclusiv, pentru ciclul I de producţie

Producătorii din Iași se pot înscrie în Programul de minimis la legume începând cu luna martie 2022. Tot în perioada menționată vor putea face valorificarea producţiilor de legume, în perioada 1 martie – 10 iunie, inclusiv, pentru ciclul I de producţie şi, respectiv, 20 octombrie – 9 decembrie, inclusiv pentru ciclul II de producţie. Dovada obţinerii producţiei de legume obţinute în spaţii protejate o constituie bonul fiscal / factura / fila / filele din carnetul de comercializare.

Valoarea maximă a sprijinului financiar se acordă în lei, la cursul de schimb de 4,9475 lei, stabilit de către Banca Centrală Europeană pe 30 septembrie 2021, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene (JOUE). Potrivit Regulamentului de minimis în sectorul agricol, valoarea totală a ajutoarelor de minimis care se acordă unei întreprinderi / întreprinderi unice nu poate depăşi suma de 20.000 de euro pe durata a 3 exerciţii financiare, în cursul exerciţiului financiar actual, respectiv anul depunerii cererii de înscriere în program şi în cele două exerciţii financiare precedente.

Producătorii din Iași înscriși în Programul de minimis la legume 2022 primesc mai mulți bani

Legumicultorii din Iași au transmis mai multe propuneri Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) prin care au solicitat să fie adăugate soiuri eligibile, iar suma – să fie mărită. Legumicultorii din județ au solicitat ca, în programul de minimis din acest an, să fie introduse, pe lângă roșii, castraveți, vinete, ardei gras și varză, și salata, spanacul, ceapă verde, ardei, gogoșari sau păstăi.

Astfel, anul acesta, producătorii vor primi 4.000 de euro / beneficiar, sumă mai mare decât cea acordată în anul 2021, respectiv 2.200 de euro. Banii se acordă pentru o cultură și o suprafață de minimum 1.000 de metri pătrați, respectiv pentru fiecare cultură în parte. Solicitanții trebuie să dețină un cod unic de înregistrare la Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA). Producția minimă este cuprinsă între 400 și 3.500 de kilograme la 1.000 de metri pătrați, în funcție de tipul legumelor.

Programul pentru producători a avut succes la Iași

De asemenea, termenul de 30 iunie 2022 a fost propus de producătorii din Iași pentru valorificarea producțiilor din ciclul I. Legumicultorii din județul Iași au depus 118 cereri pentru o suprafață de 119.700 de metri pătrați, în Programul de ajutor minimis la legume, în anul 2021. Iașul este în topul județelor în ceea ce privește solicitările depuse de producătorii care vor să obțină 2.000 de euro la hectar. Programul de minimis la legume derulat în anul 2022 este fostul Program „Tomata”, care a avut succes la Iași în perioada 2017-2020.

Legumicultorii au dezvoltat mici afaceri de succes cu banii obținuți de la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Aceștia au investit în afacerile din mediul rural aproape un milion de euro, pentru fiecare hectar obținând 3.000 de euro. Producătorii din Iași care se înscriu în Programul de minimis la legume pot să achiziționeze, cu banii primiți, sisteme de încălzire sau să mărească suprafața cultivată cu legume.

Adauga un comentariu