Actualitate

Proteste în judeţul Suceava. Peste 160 de mineri s-au blocat în subteran pentru că nu şi-au primit salariile

Publicat: 18 mart. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Proteste în judeţul Suceava. Peste 160 de mineri s-au blocat în subteran pentru că nu şi-au primit salariile
Noi proteste au loc pe teritoriul României. Peste 160 de mineri de la singura mină de uraniu din țară s-au blocat voluntar în subteran în semn de protest pentru că nu și-au primit drepturile salariale

Noi proteste au loc pe teritoriul României. Peste 160 de mineri de la singura mină de uraniu din țară s-au blocat voluntar în subteran în semn de protest pentru că nu și-au primit drepturile salariale.

Muncitorii de la mina de uraniu din Crucea, județul Suceava, singura din România, precizează faptul că nu și-au mai primit salariile încă de la începutul anului 2021. Totodată, aceștia nu și-au mai primit nici banii pe suplimentul de hrană, în valoare de 30 de lei pe zi.

Peste 160 de mineri protestează la mina de uraniu din România

Ortacii s-au blocat în mină încă de aseară și amenință că vor intra în greva foamei. Până în momentul de față, minerii nu au discutat cu autoritățile pentru a-și exprima nemulțumirile.

Prefectura județului Suceava a transmis că se poartă anumite discuții la Ministerul Energiei. În prezent activitatea minerilor este limitată și se vehiculează că mina ar urma să fie închisă. Minerii se tem că vor rămâne fără locuri de muncă dacă nu va fi deschisă o nouă exploatare.

Protestul spontan a început miercuri dimineață, 17 martie 2021, la exploatările de la Crucea și Botușana. Inițial, oamenii s-au adunat afară, iar ulterior s-au hotărât să se blocheze în interiorul minelor, potrivit monitoruldesuceava.

În aceste momente, în subteran se află peste 160 de mineri, dar acțiunea are sprijinul tuturor angajaților Sucursalei Crucea a Companiei Naționale a Uraniului. În total, la Sucursala Crucea a CNU lucrează în jur de 300 de persoane.

Minerii nu și-au primit de două luni salariile și de 1 an suplimentul alimentar

În altă ordine de idei, minerii reclamă că nu au încasat de un aproximativ un an de zile nici suplimentul alimentar antidot, în valoare de 30 de lei/zi. Reprezentanții sindicatelor s-au dus la București, unde au loc discuții cu reprezentanții Ministerului Energiei, dar și cu cei din conducerea Companiei Naționale a Uraniului.

”Nu am fost contactat nici de reprezentanții Ministerului Energiei, nici de cei ai sindicatelor. Pentru mine este clar că mingea este în terenul celor de la Ministerul Energiei, care trebuie să ia o decizie. Iau în calcul și o deplasare la Crucea pentru discuții cu oamenii nemulțumiți, dar sper că situația se va rezolva pe cale amiabilă”, a precizat Iulian Cimpoeșu, prefectul Județului Suceava.

Reamintim faptul că minele de uraniu din județul Suceava sunt ultimele care mai funcționează pe teritoriul statului român. Acestea urmează să fie închise în perioada imediat următoare, sens în care s-a depus la Agenția de Protecția Mediului documentația aferentă pentru obținerea autorizației de mediu.

De-a lungul timpului, la minele de uraniu de la Crucea și Botușana au avut loc astfel de proteste. Efectiv de fiecare dată motivul a fost același, respectiv neplata drepturilor salariale. Ca și acum, au fost episoade în care minerii s-au blocat în subteran, acolo unde au stat până revendicările le-au fost rezolvate.

Vă reamintim faptul că, în România, au mai avut loc proteste ale minerilor. În luna februarie a anului în curs, minerii din Valea Jiului de la mina Lupeni, dar şi de la Tg. Jiu. Motivul a fost acelaşi, neplata salariilor la timp.

 

Adauga un comentariu