Stiri si curiozitati

Provocarea prieteniei sau cum recunoști o prietenie adevărată

Publicat: 13 ian. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Provocarea prieteniei sau cum recunoști o prietenie adevărată
Nu-ți face prieteni doar pentru a înlătura sentimentul de singurătate și izolare pentru că tot ceea ce vei obține va fi doar o relație superficială

Relațiile sociale ne fac fericiți, o discuție cu un prieten alungă tristețea, un amic pe care îl sunăm la miezul nopții cu o problemă ne ușurează stresul și ne ajută să înlocuim grijile cu liniștea. Acum, provocarea prieteniei constă în autenticitatea emoțiilor și sentimentelor față de celălalt, de punerea în prim plan a binelui celuilalt în pofida binelui personal.

Alături de relațiile de familie și cele romantice, prieteniile sunt unele dintre cele mai frumoase și complexe legături pe care le experimentăm de-a lungul vieții. O prietenie, ca orice altă relație, trece prin mai multe etape: întâlnești o persoană necunoscută, care îți face o primă impresie bună și apoi, evident îți dorești să o revezi și să petreceți mai mult timp împreună. Prieteniile se pot aprofunda atât de mult, încât unii prieteni îți pot deveni, simbolic vorbind, familie. Sau poate chiar mai apropiați decât familia, mai ales dacă relațiile cu familia nu sunt dintre cele mai apropiate sau ușoare.

doua femei tinandu-se de mana pe un camp cu flori
Echilibrul unei prietenii stă între a da, a primi, a cere și a oferi

Provocarea prieteniei: Prieteniile toxice și cele care se sting

Studiile efectuate pe subiectul prieteniei au arătat că, în medie, o prietenie durează șapte ani și că numărul de prieteni rămâne relativ constant pe perioada vieții.

Este firesc ca unele prietenii să se stingă. Persoanele care formau relația respectivă se schimbă sau, ca în orice alt tip de relație, apar dezechilibre care nu pot fi gestionate ori probleme care nu pot fi depășite.

Prieteniile au și ele la bază schimburi.

De exemplu, este posibil ca una dintre persoanele care formează legătura de prietenie să nu perceapă interacțiunea ca fiind echitabilă. Este normal ca uneori să avem nevoie de ajutor de la celălalt însă, dacă acest lucru se întâmplă constant, și numai unul dintre cei doi oferă (timp, atenție, bani etc.) sau dacă, din contră un prieten, aduce tensiuni și foarte mult negativism, nu mai putem vorbi despre o relație sănătoasă de amiciție.

Echilibrul unei prietenii stă între a da, a primi, a cere și a oferi.

trei femei tinandu-se de mana pe o poteca
Ca în orice tip de relație, încrederea în celălalt se construiește sau se câștigă în timp

Câte tipuri de prietenii există

Aristotel spunea că există 3 tipuri de prietenii: prietenia din interes – unde primează ajutorarea mutuală, utilitate și beneficiile pe care cele două persoane le au în urma prieteniei. Acestea apar de regulă când oamenii sunt de ajutor unii altora, de exemplu relația dintre șef și angajat, colegi de muncă etc.

Prietenia bazată pe afinități – în acest tip de interacțiuni, plăcerile și pasiunile întrețin relația de prietenie, de pildă doi oameni sunt prieteni pentru că le place să joace fotbal, să citească, să meargă la același tip de evenimente etc.

Prietenia adevărată, destul de greu de găsit, în care oamenii se iubesc și se apreciază pentru ceea ce sunt, neinteresat și necondiționat și în care se ajută reciproc să devină persoane mai bune.

Cu siguranță am avut prieteni din toate categoriile de care vorbea Aristotel și ne-am întrebat de ce unele relații de prietenie se mențin și altele se sting.

Provocarea prieteniei constă în autenticitatea și rezistența de-a lungul timpului, necesar fiind ca aceasta să aibă o bază solidă. Nu-ți face prieteni doar pentru a înlătura sentimentul de singurătate și izolare pentru că tot ceea ce vei obține va fi doar o relație superficială, un mod de sustragere sau de eschivare în fața realității.

Motivul este că primele două tipuri de prietenii, prietenia din interes si cea bazată pe afinități, se manifestă în prezența unor activități. Odată ce dispar stimulii, contextele care prilejuiau prietenia, dispare și relația de prietenie. Așadar, unele relații sunt conjuncturale, altele își găsesc resursele să continue, dacă persoanele implicate mențin relația. Ca în orice tip de relație, încrederea în celălalt se construiește sau se câștigă în timp.

doua femei imbratisandu-se, rucsac, umbrela
Prieteniile se pot aprofunda atât de mult, încât unii prieteni îți pot deveni, simbolic vorbind, familie

Provocarea prieteniei sau cum să recunoști o prietenie adevărată

Loialitatea reprezintă un principiu esențial în menținerea unei prietenii adevărate deoarece fiecare dintre noi face, de-a lungul vieții, greșeli sau lucruri de care nu este tocmai mândru. De aceea, este important sa avem alături oameni loiali atunci când trecem prin momente dificile, care să nu ne întoarcă spatele, pe a căror susținere și implicare să putem conta în orice circumstanță. Astfel, prin loialitate, prietenia poate atinge cea mai profundă și mai autentică formă a sa, transformându-se uneori într-o legătură pe viață.

Onestitatea este un pion valoros în provocarea prieteniei. Un prieten onest își va dori pentru tine ceea ce-și dorește pentru el însuși și nu-ți va spune lucruri pe care ți-ar plăcea să auzi. Îți va spune adevărul, cu tact și înțelepciune, fără să-ți rănească sentimentele, pentru că va ști că asta este în interesul și în avantajul tău.

În același timp, va fi alături de tine, te va face să zâmbești chiar și în cele mai grele momente, te va susține și te va încuraja să te autodepășești, dar te va certa atunci când greșești.

Acceptarea necondiționată este și ea definitorie pentru provocarea prieteniei. Doar așa divergențele și discuțiile în contradictoriu nu ne afectează relația, ci, din contră, o întărește. Prietenia adevărată nu se rezumă doar la beneficii, ci și la dăruire, egalitate, valori, încredere, onestitate și respect. Iar dacă toate aceste principii sunt valorificate, ea va putea dura mai mult de o zi, o lună sau un an, poate chiar o viață.

maini asezate unele peste altele
Un prieten onest își va dori pentru tine ceea ce-și dorește pentru el însuși și nu-ți va spune lucruri pe care ți-ar plăcea să auzi
Adauga un comentariu