Eveniment-Social

Puțini dintre elevii din liceele cu profil agricol au participat la stagii de practică!

Publicat: 11 apr. 2023
_____ Vizualizări 3 Comentarii
Puțini dintre elevii din liceele cu profil agricol au participat la stagii de practică
Situația stagiilor de practică la Iași

Puțin peste un sfert dintre elevii care învață la un liceu cu profil agricol, 21 la sută, au făcut stagii de practică la companii private, în perioada 2020-2022, arată un raport privind „Organizarea stagiilor de pregătire practică la operatorii economici în învățământul agricol din România”, realizat la comanda Centrului Român de Politici Europene. Documentul scoate în evidență mai multe probleme legate de lipsa de interes față de stagiile de practică, dar și implicarea redusă a companiilor, școlilor și autorităților locale

Doar circa 3.400 de elevi ai liceelor agricole au participat în perioada 2020-2022 la stagii de practică în cadrul unor parteneriate cu companii private, un număr mic, dacă ne raportăm la un total de circa 16.000 de elevi cât are, în medie, o promoție anuală la nivelul întregului învățământ preuniversitar cu profil agricol și conex din România, reiese din raportul „Organizarea stagiilor de pregătire practică la operatorii economici în învățământul agricol din România”, realizat la comanda Centrului Român de Politici Europene (CRPE).  Studiul a fost realizat în contextul în care în ultimii ani se discută din ce în ce mai mult despre reforma învățământului din România, inclusiv a celui profesional și tehnologic cu profil agricol.

Situația stagiilor de practică la Iași

Școlile de acest tip au nevoie de un ajutor masiv pentru a putea încheia parteneriate de practică. La Grupul Şcolar Agricol „Vasile Adamachi” Iaşi există numeroase variante pentru ca elevii să participe la practică.

„De trei ani suntem preluați și de Ministerul Agriculturii ca subordonare pe bază de practică și pentru ferma didactică. Noi avem, în fiecare an, o sumă dată de minister pentru fermă. Când ne referim la practică este vorba de trei categorii, prin parteneri privați, aici e vorba de zeci de parteneri, firme pentru toate specializările, apoi în școală, ferma și proiectele acreditate prin PNRR. Deja ne-am cumpărat două tractoare noi, unul din banii de la minister și unul din bani proprii, sunt extrem de bune. Le folosim în fermă, avem un solar nou, lucrurile merg bine. La noi, toți elevii școlii fac practică, este obligatoriu, nu este ceva benevol”, a declarat prof. dr. Carmen Zelinschi.

Ce calificări se caută în domeniul agricol

Cele mai des menționate calificări dorite de către firmele cuprinse în studiu sunt cele de mecanic agricol (41 la sută), tehnician în industria alimentară (28 la sută), tehnician agronom (24 la sută), angajat în comerț (7 la sută), tehnician în agroturism (6 la sută), calificări în domeniul economic (3 la sută) și de tehnician veterinar (2 la sută). Studiul mai scoate în evidență deficitul parteneriatelor de practică cu agenții economici din sectorul agricol, doar 30 la sută dintre potențialii parteneri ai acestui sector implicându-se în astfel de stagii.

În acest context, creșterea ponderii elevilor înscriși în învățământul profesional și tehnologic cu specializarea agricultură, de la 47 la sută în generația 2018-2022, la 57 la sută în generația 2021-2025, pune o presiune suplimentară asupra stagiilor de practică, având în vedere proporția mică de parteneri disponibili în acest domeniu.

Comentarii
  • Pe cine interesează balivernele astea ? Se știe ce fel de elevi studiază la liceul agricol. Iar în comunitatea academică, se știe ce țărănuși transpirați ajung la Agronomie. Rugăminte: luați-vă de mână, deschideți o gazetă gen Agricultorul Vesel și publicați acolo toate idioțeniile voastre. Vă mai rugăm să ne scutiți de informările voastre, de-a dreptul imbecile, cu făină de greier, științele vieții, cotlet de vacă încălțată etc. Încuiați-vă în cabina tractorului și nu mai ieșiți de acolo !

  • Suntem colegiu, nu grup scolar iar formularea dvs este cam pe lângă ceea ce s-a transmis telefonic, gramatical și literar este nevoie de corectură, sincer! In privința elevilor care studiază la un colegiu agricol, pentru buna informare a persoanei care a postat comentariul precedent este bine să vină să vadă, să înțleagă, fără a avea prejudecăți și fără a discrimina niște elevi care sub nicio formă nu sunt din categoria invocată! Cât despre încuiatul în cabina tractorului…..rămâne de văzut cine e încuiat în cazul de față !!

  • Vă invit călduros următoarele: spălați-vă pe dinți, alfabetizați-vă, dați-vă cu spray, apoi culturalizați-vă intensiv cu literatură de bună calitate. Nimeni nu vă discriminează, cel mult dvs faceți asta, prezentându-vă public cu discursuri dezlânate, de tractoriști transpirați.

Adauga un comentariu