Actualitate

Rezultatele finale pe sectoare la alegerile locale 2020. Biroul Electoral Central a publicat cifrele oficiale

Publicat: 02 oct. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Rezultatele finale pe sectoare la alegerile locale 2020. Biroul Electoral Central a publicat cifrele oficiale
Ștampilă de vot

Biroul Electoral Central a publicat rezultatele finale la alegerile locale 2020. Iată care e situația pe București, pe fiecare Sector în parte, după ce s-au numărat toate voturile.

Biroul Electoral Central a terminat de numărat voturile din Capitală, cu o excepţia Sectorului 5, acolo unde s-a decis renumărarea voturilor și urmează procedura de validare.

Primăria Generală

Nicușor Dan – USR-PLUS PNL –  42.78% din voturi

Gabriela Firea – PSD – a obţinut 37.97%

Primăria Sectorului 1

Clotilde Armand – Alianţa USR-PLUS PNL – 40,95%

Daniel Tudorache – PSD – 39,82%

Primăria Sectorului 2

Radu Mihaiu – Alianţa USR PLUS – 36,91%

Dan Cristian Popescu – PSD – 31,50%

Primăria Sectorului 3

Robert Negoiţă – Alianţa PRO Bucureşti – 43,74%

Adrian Moraru – PNL – 28,48%

Primăria Sectorului 4

Daniel Băluţă – Alianţa electorală PSD-PPU-PS – 57,03%

Elena Simona Spătaru – Alianţa USR PLUS – 29,88%

Primăria Sectorului 5 – BEC a decis renumărarea voturilor

Cristian Piedone Popescu – PPU – 28,08%

Daniel Florea – PSD – 25.64%

Cristian Tudor Băcanu  – PNL – 25.24%

La Sectorul 5, câştigat de Cristian Popescu Piedone, Biroul Electoral de Sector a decis miercuri renumărarea voturilor, după sesizările făcute de PNL, PSD şi USR, cu privire la neregulile înregistrate la alegeri.

Primăria Sectorului 6

Ciprian Ciucu – PNL -43.40%

Gabriel Mutu – PSD -34.56 %

„Suntem la un pas de încheierea alegerilor de duminică și a scandalurilor apărute în ultimele zile. Biroul Electoral Central este așteptat să anunțe vineri rezultatele finale ale scrutinului din Capitală.

Joi seară, cererea PSD de reluare a alegerilor la Sectorul 1 a fost respinsă. Solicitarea privind reluarea alegerilor la Sectorul 1 fusese adresată BEC de PSD, iar între argumentele pe care se baza cererea era și înregistrarea din sala unde erau sacii de vot, apărută în spațiul public.

Voturile nu vor fi renumărate nici în sectoarele 2 și 5 și nici în județul Călărași, pentru că nu sunt îndeplinite criteriile procedurale în acest sens.

Biroul Electoral Central a emis joi o circulară pentru aplicarea unitară a legii în procesul de reverificare a datelor înscrise în procesele-verbale privind consemnarea rezultatelor votării la alegerile locale din 27 septembrie, ca urmare a numeroaselor cereri de renumărare a buletinelor“, se arata în comunicatul transmis de BEC, vineri, 2 octombrie 2020.

Reguli ce trebuiau respectate

Potrivit BEC, verificarea anterior menţionată trebuie să asigure:

– respectarea cheilor de control, înscrise în procesele-verbale privind consemnarea rezultatelor votării;

– ca numărul alegătorilor înscrişi în listele electorale, respectiv cel al alegătorilor prezenţi la urne, atât cel total, cât şi cel din fiecare tip de listă electorală în parte, să fie identic în toate cele patru tipuri de procese-verbale întocmite la o secţie de votare.

* „Verificarea proceselor-verbale se realizează în prezenţa preşedinţilor birourilor electorale ale secţiilor de votare, precum şi a celorlalţi membri ai acestora şi a operatorilor de calculator care îi însoţesc. Eventualele neconcordanţe între datele înscrise în procesele-verbale se vor rezolva de către preşedinţii birourilor electorale ale secţiilor de votare pe baza materialelor utilizate în procesul electoral, se precizează în circulară.

* Totodată, pot fi făcute corecţii ale cifrelor care atestă voturile valabil exprimate obţinute de partidele politice, alianţele politice, alianţele electorale, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale şi candidaţii independenţi numai ca urmare a hotărârilor biroului electoral de circumscripţie pentru soluţionarea unor contestaţii referitoare la valabilitatea unor voturi exprimate, care au fost stabilite, la nivelul secţiei de votare, ca fiind voturi nule.

* Este interzis să se efectueze alte tipuri de corecţii ale cifrelor ce atestă voturile valabil exprimate obţinute de partidele politice, alianţele politice, alianţele electorale, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale şi candidaţii independenţi“, mai arată BEC.

Adauga un comentariu