Titlurile zilei

Riscăm să rămânem fără fructe la toamnă: Bondarii mor pe capete în Iași! Care este cauza?

Publicat: 12 mai 2022
_____ Vizualizări 11 Comentarii
Riscăm să rămânem fără fructe la toamnă Bondarii mor pe capete în Iași Care este cauza
Ieșenii sunt îngrijorați de numărul din ce în ce mai mare de bondari găsiți morți din cauze necunoscute

Mai mulți ieșeni au sesizat în ultimele zile că bondarii mor pe capete în Iași. Întrebați despre posibilele cauze, experții în mediu și apicultură suspectează faptul că ecosistemul ar putea fi afectat de substanțele chimice din atmosferă, fie ele insecticide sau aerul poluat de gazele de eșapament.

Specialiștii avertizează asupra impactului extrem de negativ al utilizării de substanțe ce ucid dăunătorii și al poluării. Acești factori pot fi periculoși și pentru albine, care joacă un rol vital în polenizare. Din cauza confuziei create de mirosurile artificiale prezente în atmosferă, insectele cu rol polenizator devin dezorientate și nu mai pot să ajungă la hrană și în comunitatea lor, astfel că supraviețuirea este din ce în ce mai dificilă.

Bondarii mor din cauze misterioase în municipiul Iași

Ieșenii s-au sesizat pe rețelele de socializare spunând că au observat bondari morți în diverse zone ale orașului. Moartea acestor viețuitoare ar putea avea un impact nociv asupra întregului ecosistem. Unii au presupus că este vina firmelor contractate de Primăria Iași pentru dezinsecție și care ar folosi substanțe chimice în această perioadă pentru a reduce numărul de dăunători.

„Poluarea joacă un rol important și probabil că viețuitoarele sunt foarte afectate. Acest lucru se realizează prin prisma unor compuși chimici din atmosferă care influențează comportamentul albinelor și al altor insecte, cum ar fi bondarii. Anumite substanțe perturbă orientarea albinelor care găsesc mai greu hrana și pot să moară epuizate din cauza mirosurilor compușilor organici și volatili dați de varii poluanți. Aceștia interferează cu mirosurile specifice locurilor în care trebuie să ajungă viețuitoarele.

În Iași, poluarea este extrem de ridicată, mai ales în această perioadă. Cât despre insecticide, aceste substanțe chimice trebuie date după reguli foarte bine stabilite, în anumite intervale de timp, ținându-se cont și de condițiile meteorologice, într-o cantitate foarte bine calculată, în așa fel încât să nu dezechilibreze pe o scară largă ecosistemul”, a declarat Silviu Gurlui, specialist în mediu și conferențiar universitar la Facultatea de Fizică, din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

Și albinele sunt afectate din cauza insecticidelor

Și apicultorii sunt îngrijorați din cauza modului în care ar putea fi afectate albinele de care au grijă. În opinia lor, multe substanțe folosite în agricultură ar trebui interzise sau, cel puțin, folosite cu mare grijă și după reguli foarte stricte.

„România este singura țară din Uniunea Europeană care cere derogare după derogare ca să folosească niște substanțe interzise, care s-au dovedit a fi letale nu numai pentru albine, ci și pentru întregul segment de ființe care depind de flori. Inclusiv în Iași, fermierii sunt mai puternici decât Dumnezeu și practică stropiri ilegale în sezonul rapiței, neanunțate și abuzive. Albinele sunt victime colaterale. Le este afectat simțul de orientare, nu mai știu drumul la stup și nu pot supraviețui peste noapte dacă nu revin în comunitate. Există o legislație, însă nu este respectată.

În mod normal, există obligația de a face anunț colectiv înainte de a stropi, pentru ca oamenii care cresc albine să știe să închidă stupurile. Există un registru bine pus la punct pentru crescătorii de albine, dar uite că și alte viețuitoare care polenizează suferă de pe urma acestor practici. Noi, ca specie umană, punem interesul propriu înaintea tuturor, chiar dacă ne va afecta tot pe noi în final”, a declarat Dacian Popa, președintele Asociației Apicola Moldova, după ce în municipiul Iași, cetățenii s-au plâns de faptul că au găsit din ce în ce mai mulți bondarii mor pe capete din cauze misterioase.

Comentarii
  • cine trebuie sa interzica fermierilor folosirea acestor insecticide ??? ia verificati – i si confiscati -le si amenda !!!!!!!!!!!

  • Din cauza insecticidelor peste 80% !, dar asta este o situatie la nivel global !, dupa moartea insectelor care polenizeaza natura a inceput deja moartea pasarilor care nu mai au ce minca nici ele !, in vreo 20 de ani o sa ne mincam intre noi de foame !

  • Eu sunt fata de la tara, cind era colectiv lumea mergea sa praseasca culturile. Acum nu mai praseste nimeni dau cu insecticid sa omoare buruienile. Ar trebui sa le interzica folosirea acestor substante.

  • Domnu europarlamentar are si de data asta dreptate.
    Pai abia s-a vrednicit vegetatia, abia nu mai cad meteoriti, abia respira si pestii niste aer curat si hop ! apar gandacii dati cu parfum.
    Personal am auzit de un bondar care avea un singur coi, a aterizat aici toooocmai dintr-un sat de la periferia bacaului. Nu face treaba, doar se baga in seama. Treeec albinele pe langa el degeaba.

  • Organili cu atributii pentru verificare conformitate si regularitate sa demonstreze ca sunt capabile sa isi indeplineasca sarcinile corespunzator, de la prestarea serviciului DDD privind detinerea unei licente corespunzatoare( nu autorizatii fitosanitare sau de alta natura)necesare oricarei actiuni integrate privind procurare, detinerea si utilizarea substantelor corespunzatoare fiecarui tratament solicitat de beneficiarii de la mediul intreprinderi, institutii si comercianti pana la cel gospodaresc, iar surprizele vor fi chiar dramatice nu doar ca responsabilitati ci si ca necesitatea restituirii sumelor pentru serviciile prestate – aviz Camerei de Conturi in cazul beneficiarilor autoritati si institutii publice. De cateva zeci de ani chiar si agricultorii ar fi trebuit sa detina licente ca sa isi efectueze tratamentele specifice culturilor sau chiar sa beneficieze de servicii a unor operatori licentiati aflati astfel sub controlul si monitorizarea unor alte categorii de organili!

  • Se da vina pe insecticide si poluare care au mai fost si in alti ani si nu sa intamplat nimic rau.
    Vina este de la 5G.

Adauga un comentariu