Actualitate

România este îngropată în datorii! Florin Cîțu a împrumutat țara cu 47,8% din PIB

Publicat: 29 mart. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
România este îngropată în datorii Florin Cîțu a împrumutat țara cu 478 din PIB
Premierul României, Florin Vasile Cîțu, a făcut noi declarații de presă, joi, 6 mai 2021, la Prefectura Constanța

Veşti proaste dinspre Guvern. România a ajuns să se împrumute pe bandă rulantă, iar în aceste momente, Florin Cîțu a ajuns să ne îndatoreze cu 47,8% din PIB. Doar în câteva luni, datoria guvernamentală a crescut vertiginos.

Dacă la finalul lunii decembrie 2020 datoria era de 498,35 miliarde lei (47,3% din PIB), în aceste momente, datoria a ajuns la 503,6 miliarde de lei, respectiv 47,8% din PIB

Florin Cîțu împrumuta România pe bandă rulantă

Conform datelor centralizate până la acest moment, datoria României a ajuns la 47,8% din PIB. Din totalul sumei împrumutate, 14,5 miliarde de lei reprezintă o datorie pe termen scurt. Restul datoriei trebuie plătită pe termen mediu dar şi lung.

Conform aceloraşi date, 424,77 miliarde de lei este o sumă ce reprezintă titluri de stat. Datoria administraţiei publice centrale se ridica la 487,68 miliarde de lei, din care 473,206 miliarde de lei pe termen mediu şi lung, cea mai mare parte fiind în lei (230,59 miliarde de lei) şi euro (214,57 miliarde de lei, echivalent).

Datoria administraţiei publice locale se cifra la 15,91 miliarde de lei, la finele lui ianuarie 2021, din care 15,88 miliarde de lei pe termen mediu şi lung.

Conform datelor MF, datoria externă a administraţiei publice era de 255,79 miliarde de lei (24,3% din PIB), din care 251,13 miliarde de lei cea a administraţiei publice centrale şi 4,665 miliarde de lei a administraţiei publice locale, şi aproape în totalitate (255,394 miliarde de lei) era pe termen mediu şi lung.

Datoria României creștea cu zeci de mii de euro pe minut

Datele mai vechi arătau că datoria României creștea într-un ritm ameţitor. Concret, în fiecare minut, datoria creștea cu peste 60.000 de euro pe minut. România se afla într-o situaţie dezastruoasă fiind obligată să se împrumute cu peste 80 de milioane de euro pe zi. Făcând un calcul sumar, reiese faptul că romanii sunt ‘amanetati’ cu suma de 60.000 de euro pe minut, suma este una netă fără a calcula şi dobânzile aferente creditelor.

Datele au fost furnizate în perioada în care actualul premier ocupa funcţia de ministru de Finanţe în Guvernul Orban. De altfel, premierul Florin Cîțu se lăuda, în perioada în care acesta ocupa funcţia de ministru că a făcut trei împrumuturi

Am împrumutat la 10 şi 30 de ani 3,3 miliarde de dolari. Am mers pe această piaţă din mai multe raţiuni. România nu a mai ieşit pe piaţa de dolari din 2018 şi vă spun că am ieşit mult mai ieftin decât într-o perioadă de boom economic la nivel global. spunea în iulie 2020 ministrul de Finanțe, actualul premier.

Totuși, premierul spunea, la un moment dat că împrumuturile sunt luate pentru a acoperi deficitul bugetar dar și pentru a plăti împrumuturile luate de social democrați. Declarațiile făcute la acea vreme au fost contrazise vehement de democrați explicând că Florin Cîțu se află în incapacitatea de a gestiona banii statului. Din această perspectivă, în mai 2020, social democrații au încercat, fără succes de a depune o moțiune de cenzură împotriva acestuia.

Moțiunea de cenzură a fost adoptată la votul în Parlamentul României, iar majoritatea formată din PNL-USR nu a putut împiedica demersul făcut de Partidul Social Democrat. Camera Deputaţilor a aprobat moţiunea simplă depusă de PSD împotriva ministrului de Finanţe Florin Cîţu cu 166 de voturi ”pentru”, 94 „împotrivă” şi 28 de abțineri.

 

Adauga un comentariu