Eveniment-Social

Șansă uriașă pentru persoane cu dizabilități, șomeri și persoane inactive: Vor putea achiziționa dispozitive asistive

Publicat: 18 feb. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Șansă uriașă pentru persoane cu dizabilități șomeri și persoane inactive Vor putea achiziționa dispozitive asistive
La Iași au fost achiziționate mai multe scaune cu rotile

Autoritatea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții (ANDPCA), în parteneriat cu Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM), derulează proiectul „Facilitarea Inserției pe Piața Muncii a Persoanelor cu Dizabilități” (FIPMPD). Acest proiect își propune să încadreze în câmpul muncii cât mai multe persoane cu dizabilități și le asigură achiziționarea de dispozitive asistive. În Iași, 14 angajatori sunt sprijiniți cu o subvenție pentru angajarea persoanelor cu dizabilități.

Proiectul „Facilitarea Inserției pe Piața Muncii a Persoanelor cu Dizabilități” este cofinanțat prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020 și se derulează în perioada 23.05.2019 – 31.07.2023. Prin intermediul proiectului, s-au angajat până la acest moment 484 de persoane.

o persoana care ajuta o persoana cu dizabilitati
Acordul privind participarea la măsurile pentru stimularea ocupării forței de muncă este semnat de către candidatul în cauză

Câte persoane din Iași s-au angajat prin intermediul proiectului

„Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Iași, până la acest moment a făcut 57 de angajări prin intermediul proiectului «Facilitarea Inserției pe Piața Muncii a Persoanelor cu Dizabilități», 20 dintre persoane au fost încadrate pe piața muncii, iar pentru 25 dintre candidați au fost acordate vouchere, pentru 14 angajatori au fost încheiate convenții drept pentru care au beneficiat de subvenționarea la locul de muncă”, a menționat purtătorul de cuvânt AJOFM Iași, Adriana Sîrghie.

De asemenea, AJOFM Iași se preocupă de o informare cât se poate de eficientă prin care se asigură ca toate persoanele cu dizabilități din Iași, să fie înștiințate cu privire la acest proiect.

„Avem doua colege care sunt responsabile în cadrul acestui proiect, ele discută cu autoriățile locale, în vederea informării prompte a primăriilor, Direcției Generală de Asistență Socială și Protecției Copilului, dar și școlile speciale din județ”, a mai adăugat Adriana Sîrghie.

cladirea ajofm iasi
Prima data persoana cu dizabilități se prezintă la AJOFM Iași cu trei documente importante

Persoanele cu dizabilități din Iași pot achiziționa dispozitive asistive corespunzătoare nevoii medicale

Persoanele care pot beneficia de tehnologie asistivă în cadrul proiectului sunt atestați prin certificatul de încadrare în gradul de handicap.

Prima data persoana cu dizabilități se prezintă la AJOFM Iași cu trei documente importante: carte de indentitate, adeverință medical și ultimul document de studii. Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă, Iași, înregistrează persoana ca fiind în căutarea unui loc de muncă și acordă servicii de informare. Acordul privind participarea la măsurile pentru stimularea ocupării forței de muncă este semnat de către candidatul în cauză.

Pentru obținerea voucherului care ulterior este folosit pentru achiziționarea dispozitivelor asistive corespunzătoare nevoilor medicale, persoana cu dizabilități trebuie să se prezinte la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului. Este nevoie de o serie de documente necesare pentru a beneficia de acest voucher. Se completează o cerere pentru acordarea voucherului și se solicită certificatul de încadrare în grad de handicap, precum și recomandarea medicului specialist privind tipul de tehnologii și dispozitive asistive și tehnologii de acces. Este important să completeze și angajamentul că nu înstrăinează produsul asistiv.

purtator de cuvant al ajofm iasi, Adriana Sirghie
AJOFM Iași se preocupă de o informare cât se poate de eficientă

Ce presupun dispozitivele și tehnologiile de acces

Oamenii care nu au încă un loc de muncă în prezent sau cei în vârsta de muncă, de asemenea pot beneficia de aceste tehnologii asistive şi tehnologii de acces.

Astfel, printre altele, pot fi achiziționate cititoare şi bastoane inteligente pentru nevăzători, tehnologii asistive pentru persoane cu mobilitate redusă: proteze pentru membrele superioare și inferioare, fotolii rulante, elevatoare, proteze audio, diverse instrumente ajutătoare pentru scriere sau desen, precum şi instrumente manipulatoare robotizate.

„La Iași au fost achiziționate mai multe scaune cu rotile, ochelari speciali pentru persoanele nevăzătoare și proteze”, a precizat purtătorul de cuvânt AJOFM Iași, Adriana Sîrghie.

Până la data de 31.12.2021, prin intermediul proiectului „Facilitarea Inserției pe Piața Muncii a Persoanelor cu Dizabilități”, precizăm faptul că un număr de 1.443 de persoane au fost incluse în grupul țintă al proiectului. Dintre acestea, 484 de persoane au fost încadrate pe piața muncii. Datorită dispozitivelor asistive foarte multe persoane se bucură că pot fi încadrate în câmpul muncii.

o foaie din ziar despre angajari si cereri
Este important să completeze și angajamentul că nu înstrăinează produsul asistiv
Adauga un comentariu