Economic Local

Scandalul cerealelor din Ucraina nu interesează pe nimeni. „Fermierii sunt nemulțumiți pentru că trec prin niște situații critice și nu sunt ajutați” – FOTO

Publicat: 20 oct. 2023
_____ Vizualizări 7 Comentarii
Scandalul cerealelor din Ucraina nu interesează pe nimeni. Fermierii sunt nemulțumiți pentru că trec prin niște situații critice și nu sunt ajutați - FOTO
Fermierii susțin că situația din agricultură este gravă

Fermierii din regiunea Moldovei au participat, ieri, 19 octombrie 2023, la o întâlnire unde au discutat despre importurile de cereale din Ucraina și măsurile restrictive incluse în Planul Strategic Național, impuse prin Politica Agricolă Comună. Fermierii se tem de faliment, dar atrag atenția asupra faptului că pe piață ar putea fi mai multe produse din Ucraina decât cele românești

Fermierii din patronatul Cerunia, din regiunea N-E a Moldovei, respectiv din județele Iași, Botoșani, Bacău, Vaslui, Neamț, Suceava, Bacău și Buzău, au discutat ieri, 19 octombrie 2023, despre problemele cu care se confruntă și ce solicitări au de la guvernanți. Aceștia atrag atenția asupra faptului că nu se conștientizează pericolul din produsele din Ucraina care au ajuns pe piața din România.

„Se poate aduce ulei vrac, se rafinează la noi în țară și se divizează, se îmbuteliază și apoi rămâne pe raft. Acesta este un pericol foarte mare! Guvernul nu a dat un răspuns, cu atât mai mult cu cât ieri a fost publicat un memorandum, după întâlnirea de la Kiev cu cele două guverne, iar acolo, în memorandum, nu scrie nimic, nu se face nicio referire despre cum vor intra pe piața din România produsele cerealiere și cele agroalimentare. Vreau ca opinia publică să înțeleagă pericolul și apoi să luăm măsurile de cuviință.

Vrem ca prin acest demers să conștientizăm, nu doar clasa politică, ci și populația, despre acest pericol care ne paște atâta vreme cât pe piața românească vor intra produse care nu sunt verificate. Cu siguranță sunt deja pe piață. În zona de nord a țării veți vedea că sunt gospodării unde se găsește tărâțe de vânzare, cereale de vânzare, din Ucraina. Noi am ajuns la capătul puterilor. Pentru săptămâna viitoare avem în plan să ne întâlnim cu președintele Senatului și cu prim-ministrul, să discutăm despre această situație atât de gravă”, susține Emil Teofil Bălteanu, președintele Cerunia.

În supermarketuri au ajuns produse ucrainene vândute sub marcă românească.

Scandalul cerealelor din Ucraina ia amploare

Președintele asociației susține că, deși situația este gravă, nu se ia nicio măsură.

„Lucrurile nu pot fi lăsate așa cum s-au desfășurat până acum. Discutăm despre implicațiile pe care le are licențierea modului în care se va face exportul din Ucraina și importul în România, dar și situația fermierului român, care se află între două laturi care îl compresează: cerealele din Ucraina, la prețuri mult mai mici și care nu respectă condițiile europene, și, pe de altă parte, faptul că agricultorul trebuie să facă față unor măsuri venite de la Uniunea Europeană, care duc la falimentul fermierilor în situația în care nu se iau niște măsuri de protecție. În Polonia sunt interzise la importuri o gamă de 20 de produse din Ucraina, în Ungaria – 24, la fel în Slovacia. Statele acestea sprijină fermierii din punct de vedere financiar.

Nu stăm cu mâna întinsă, să nu înțeleagă greșit, dar vrem să fie conștientizată gravitatea situației. Există riscul să avem pe piață mai multe produse din Ucraina decât românești. Fermierul român nu poate să facă față concurenței neloiale, vrea să vândă peste prețul de import și nu poate. De exemplu, pe piața din Ucraina, tona de grâu este produsă la maximum 100 de euro, în timp ce fermierul român produce la preț de 800-900 de lei, respectiv 200 de euro. Pentru tona de grâu se plătește maximum 750 de lei”, susține Emil Teofil Bălteanu, președintele Cerunia.

Fermier din Iași: „Efectele vor fi devastatoare”

Fermierii reduc suprafețele cultivate din cauza cheltuielilor foarte mari.

„Agricultura participă la bugetul României undeva la 6,7 la sută din produsul intern brut, de aceea fermierii sunt nemulțumiți, pentru că trec prin niște situații critice și nu sunt ajutați. Din cauza sincopelor produse pe piețe din 2020, până în prezent, o parte din fermieri au început să renunțe la a mai achiziționa inputuri și acest lucru duce la exploatarea unor suprafețe mai mici, deci producție mai mică. Fiecare fermier își face o prognoză, dar acum reduce din cheltuieli pentru că nu mai face față, iar efectele vor fi devastatoare”, susține Ion Notingar, fermier din Iași.

S-a adoptat OUG pentru importul de cereale din Ucraina.

Rămâne de văzut ce măsuri vor fi luate în cazul scandalului cerealelor din Ucraina.

Comentarii
  • Atata timp cat consumatorul roman va cumpara cu baxul alimente procesate provenite de la produsele agricole de proasta calitate provenite din Ucraina, degeaba se vor agita agricultorii romani. Dupa 34 de ani de la caderea comunismului, romanul inca mai cumpara ulei si zahar la promotie, desi mai are in camara astfel de produse. Otrava sa fie ieftina, altceva nu conteaza, nu ma imbolnavesc eu, ce va „fandositi” atata!

  • Să producă și fermierul român grâul la 100 de euro, care e problema. Dacă este concurență, e foarte bine și ar trebui să ridice un semn de întrebare pentru fermierii români. Care agricultori, Notinger de la Letcani care nu știe ce mașini scumpe să își mai ia și care a făcut milioane de euro pe prostia țăranilor. Agricultorul român a devenit un cerșetor, numai cu mâna întinsă la subvenții!!! Nu e bine plătită agricultura, apucați-vă de altceva băieți și lăsați marfa ieftină să intre. Ăia cum pot produce marfă ieftină, că tot tractoare și motorină consumă dar voi….băgați totul în buzunar. Și apropo, ce treabă are colonelul de la contrainformații militare Balteanu cu agricultura? 🤔

  • Statul roman este foarte angajat in a acorda ajutor Ucrainei….pe romani ii calca in picioare efectiv…toate masurile de ajutorare a romanului sunt niste glume proaste. Majoritatea romanilor nu dispun de suficienti bani pentru a manca sanatos, conteaza mult diferenta de pret, de la 4.5 lei/l uleiul din Ucraina, de calitate indoielnica, la 9 lei /l uleiul de o calitate mai buna….Statul ar trebui sa sustina financiar producatorii romani, astfel incat preturile produselor autohtone sa fie rezonabil.Dar pe Ciolacu il doare de ucrainieni si de cum sa ii mai pupe in fund.

  • Fermierii romani se zbat degeaba. Colonia aprimit ordin sa faciliteze transportul cerealelor americane din Ucraina, si gata. Nu inteleg totusi de ce raman in colonie. Credeam ca doar tranziteaza pamantul stramosesc si pleaca spre alte zari.

  • De ce fermierii se cred mai speciali decât alte categorii? De ce cred că afacerile lor sunt mai importante decât altele? De ce ei sa primească ajutor, iar alții nu? Războiul afectează tot mediul economic. Ori se dau ajutoare la toți, ori la nici unul.

  • Mancam cancer ucrainean si il cumparam cu multi bani. Toate produsele de panificatie pentru care procesatorii romani folosesc cereale ucrainiene trebuie sa specifice pe eticheta ca contin cereale ucrainiene,ce cereale si ce procent, este dreptul consumatorului sa stie ce mananca pe banii lui. De ce nu se ieftinesc produsele de panificatie daca sunt facute cu cereale cancerigene, otrava ucraineana ieftina? In buzunarul speculantilor si evazionistilor fiscali intra milioane de euro cu acordul guvernantilor. Trebuie sa stim ce mancam, este dreptul consumatorului,mancam otrava si platim acelasi pret ca si pentru cerealele romanesti,curate,naturale. Diferenta in buzunarul speculantilor si evazionistilor.Duceti- va tradatorilor care ne otraviti si voua va intra milioane de euro in buzunar pe specula si evaziune fiscala

Adauga un comentariu