Titlurile zilei

Surpriză pentru șoferii dintr-o comună de lângă Iași! Taxe uriașe ca să poată să treacă prin localitate. Decizie suspectă împotriva noilor investitori

Publicat: 29 iul. 2021
Stradă din comuna Ciurea, județul Iași
În comuna Ciurea, aflată în apropiere de Iași, a fost instituit un regulament prin care mașinile de mare tonaj nu mai pot tranzita localitatea fără să plătească o taxă

Șoferii mașinilor de mare tonaj nu mai pot intra fără să plătească în comuna Ciurea din județul Iași. Primăria a impus un regulament de pe urma căruia mașinile de mare tonaj nu mai pot circula la liber în localitate. Șoferii trebuie să achite o taxă pentru a trece prin Ciurea. În urmă cu mai mulți ani s-au pus și bariere pe unele străzi din comună

După ce a împânzit localitatea cu bariere pe drumurile publice, Primăria comunei Ciurea încearcă să mai încaseze niște bani de pe urma mașinilor de mare tonaj. Recent, în Consiliul Local a fost adoptată o hotărâre controversată privind interzicerea circulației mașinilor mai mari de 3,5 tone pe drumurile din comună. Cei care vor să tranziteze localitatea sau să ajungă în vreun sat trebuie să achite o taxă în baza unui permis de liberă trecere. În urmă cu mai mulți ani, pe drumurile din comună s-au montat și bariere pentru ca mașinile de mare tonaj să nu mai circule la liber. Decizia ridică semne de întrebare, mai ales în contextul în care localitatea se află în plină dezvoltare, iar noile construcții aduc alt venit la bugetul local.

Lovitură pentru cei care circulă cu camioanele în localitate. Taxe uriașe ca să intre în comună

Regulamentul prevede plata unei taxe de 50 de lei pe zi pentru mașinile cu masa între 3,5 și 12 tone și alți 150 de lei pentru autovehiculele cuprinse între 12 și 20 de tone. De asemenea, șoferii care circulă cu autovehicule cu masa între 20 și 35 de tone trebuie să achite 300 de lei pe zi. Taxa lunară ajunge la 800 de lei pe lună pentru prima categorie, 2.000 de lei lunar pentru a doua categorie și 3.000 de lei lunar pentru cea de-a treia categorie. Vehiculele TIR și transportul agabaritic ar putea tranzita drumurile dacă se plătește o taxă de 500 de lei pe zi sau 5.000 de lei lunar.

„În comuna Ciurea este interzisă circulația autovehiculelor destinate transportului de mărfuri și materiale, precum și a utilajelor autopropulsate utilizate în construcții, care au masa maximă autorizată mai mare de 3,5 tone. Accesul în zona de interdicție se poate realiza doar pe baza unei autorizații de acces valabilă, numită «permis de liberă trecere»”, se arată în regulamentul aprobat de Consiliul Local al comunei Ciurea.

Circulație interzisă pentru alte tipuri de autovehicule

Conform regulamentului, se pot aplica și amenzi de până la 20.000 de lei dacă nu se respectă decizia. În plus, mașinile mai grele de 7,5 tone nu vor putea circula deloc în comună în zilele de duminică, în perioada sărbătorilor legale, precum și între orele 22:00 și 6:00. Sunt însă și excepții. Mașinile de pompieri, cele de utilitate publică sunt exceptate de la plata acelei taxe. În comuna condusă de primarul Cătălin Lupu sunt mai multe probleme cu drumurile. Un exemplu este legat de o situație din satul Lunca Cetățuii, unde mai mulți stâlpi de iluminat au fost lăsați chiar pe mijlocul drumului.

Scandal uriaș pe drumurile din comuna Ciurea

O altă situație de acest gen a apărut într-un cartier rezidențial din comuna aflată la doi pași de municipiul Iași, unde pe un drum privat care se intersectează cu artere publice au apărut limitatoare de viteză. În plus, și alți localnici din comuna Ciurea se plâng de situații absurde pe drumurile din cartierele abia ridicate. Primarul Cătălin Lupu susține că vrea să protejeze drumurile din localitate prin această taxă. „Vrem să ne protejăm invesțiile. A crescut traficul foarte mult, cu tot felul de camioane. Aceste taxe au fost stabilite în Consiliul Local, la fel ca și în alte localități de lângă Iași. Firmele care au sediul în comună și unde apar camioanele descărcate nu plătesc. Taxa va fi achitată pentru camioanele încărcate”, a spus Cătălin Lupu, primarul comunei Ciurea.

Comentarii
 • Pentru cei care habar nu au despre ce este vorba le recomand sa incerce soseaua, drumul de la bazar prin manastirea Hlincea spre Ciurea ca sa se convinga singuri cum a fost facut varza de catre camioane un drum nu demult reabilitat asfaltat, aceste drumuri comunale asfaltate nu au fost concepute pentru camioane de 10 , 20 de tone !

 • La unii se piate la altii nu??.?
  Foarte bine, astfel cu banii stransi sa se poata dezvolta comuna.
  Primarul zice ca cei cu garaje care au masini goale nu platesc.
  E vorba doar de cei incarcati, care mai incarca si peste limita admisa si astfel distrug drumul.
  Oricum banii se regasesc un pretul transportului, adica tot investitorul.

 • taxe taxe …. asa ca avem centura de la metro catre ciurea …. daramati-o domnilor, ca traficul va fi prin municipiu Iasi si ve-ti muri de foame

 • Care investitii trebuie protejate, cele facute de privati ca sa prospere comuna???? Asa este cand sunt prea plini de sine acesti „reprezentanti” ai urbelor. Oricum trebuie atacat in instanta, iar despagubirile sa le plateasca cei din Consiliul local din buzunarul propriu.

 • Trebuie taxa obligatorie la intrarea si iesirea din Iasi a celorlalti din satele vecine + navetisti + cei ce tranziteaza orasul. Inafara faptului ca ne rup in doua infrastructura, ne ocupa si asa parcarile si noi ramanem in calitate de ieseni cu buza umflata. Dar lui Chirica nu poti sa-i ceri asta, la el baza este Zamosteanu, Niculita, Bolobita + CONEST.

 • Taxe și amenzi mari pentru cei ce umblă cu mașinile încărcate peste limita legală… Mai ales pe căldură distrug asfaltul!!

 • A innebunit Lupu! A vazut ca la Miroslava a mers sa adune bani din nimic, s-a apucat si el sa faca bani din nimic. Tot pe spatele localnicilor, ca nu iti vine nici un transportator sa puna bani din propriul buzunar ca sa iti aduca marfa acasa. Prosti sunt localnicii care au acceptat porcaria asta, pt ca tot ei vor plati. E ca si cum mi-ai cere bani sa vin la tine acasa. Vin, daca imi platesti tu taxa, ca e interesul tau, nu al meu.

 • A innebunit Lupu! A vazut ca la Miroslava a mers sa adune bani din nimic, s-a apucat si el sa faca bani din nimic. Tot pe spatele localnicilor, ca nu iti vine nici un transportator sa puna bani din propriul buzunar ca sa iti aduca marfa acasa. Prosti sunt localnicii care au acceptat porcaria asta, pt ca tot ei vor plati. E ca si cum mi-ai cere bani sa vin la tine acasa. Vin, daca imi platesti tu taxa, ca e interesul tau, nu al meu.

 • CE SE FACE CU ACESTI BANI DIN ACEASTA TAXA? Nu am vazut nici un petec de asfalt reparat in ultimii 10 ani ?! Si nu este corect taxa la zi! Platesc un camion sa-mi aduca o masina de balast -350 Lei iar altcineva aduce 10 masini intr-o zi si tot 350 lei!

Adauga un comentariu