Economic Local

Sute de ieșeni cu culturi ecologice sunt așteptați la Direcția Agricolă să depună documentele. Termenul expiră pe 16 mai 2023

Publicat: 29 mart. 2023
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Sute de ieșeni cu culturi ecologice sunt așteptați la Direcția Agricolă să depună documentele. Termenul expiră pe 16 mai 2023
Ieșenii mai pot depune documentele pentru obținerea certificatului pentru culturile ecologice

Ieșenii cu culturi ecologice care vor să aibă și anul acesta certificatul de la Direcția Agricolă trebuie să se prezinte la sediul instituției pentru a depune o serie de documente. Termenul expiră pe 16 mai 2023. În Iași sunt înregistrați 246 de producători care sunt înscriși în sistemul ecologic

Ieșenii care au certificate de producători ecologici trebuie să vină la sediul Direcției pentru Agricultură Județeană (DAJ) Iași, până la 16 mai 2023, pentru a aduce mai multe documente. Tot mai mulți ieșeni vor să devină producători ecologici. Numărul acestora a crescut în ultima perioadă.

Astfel, dacă în 2020 erau înregistrați 270 de producători ecologici, în anul următor, 300 de producători, în 2022 s-au înregistrat 346 de producători, în diverse stadii de reconversie ecologică, respectiv anul I, II sau III. Cei mai mulți ieșeni cu atestat de producător ecologic se ocupă de cultivarea plantelor de nutreț, pășuni, fânețe, livezi, plantații cu fructe de pădure sau apicultură. Aceștia primesc subvenții mai mari dacă înscriu culturile în agricultura ecologică. Una dintre acestea este măsura 11 – Agricultura ecologică, ce se derulează prin Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), respectiv 11.1 – Sprijin pentru conversia la practicile şi metodele de agricultură ecologică și 11.2 – Sprijin pentru menţinerea practicilor şi metodelor de agricultură ecologică.

Ieșenii care se înscriu pentru prima dată în sistemul ecologic pot să aducă documentele în orice perioadă a anului.

Ieșenii cu culturi ecologice sunt așteptați la Direcția Agricolă să depună documentele

Printre documentele necesare înscrierii în agricultura ecologică se regăsesc contractul încheiat între operator și organismul de inspecție și certificare menționat în fișa de înregistrare, declarația pe proprie răspundere în vederea înregistrării ca operator în sistemul de agricultură ecologică, conform anexei nr. 8 din HG 125112013 sau extras din SNIIF – Sistemul privind identificarea și înregistrarea animalelor din România pentru fermierii cu animale crescute în sistem ecologic, în cazul ieșenilor cu afaceri în domeniul zootehnic. Transmiterea documentelor se face în format electronic, prin e-mail, poștă, fax sau prin asociațiile profesionale legal constituite în domeniul agriculturii. Producătorii cu plantații cu fructe de pădure au cerut certificatele ecologice.

Producătorii cu culturi ecologice primesc subvențiile

Fermierii primesc banii pentru culturile ecologice pentru anul 2022. Sumele sunt cuprinse între 21 de euro și 410 euro/hectar/an, iar fermierii trebuie să respecte angajamentele anuale, încheiate cu APIA. Agricultorii primesc banii în Măsura 10, unde se acordă subvenții de 21, 100 sau 142 de euro la hectar pentru pajiști, în funcție de lucrările asupra terenurilor agricole.

De asemenea, în pachetul pentru pajiști pentru păsări se acordă de la 80 la 310 euro la hectar. Lucrările făcute de fermieri asupra acestor terenuri nu trebuie să afecteze mai multe specii protejate prin lege, precum Crex crex sau Falco vespertinus. Alte subvenții din Măsura 10 se acordă pentru pachetul 4, culturi verzi, unde fermierii primesc 128 de euro la hectar pe an. Dacă fermierii ieșeni efectuează lucrări manuale pe pajiști pentru protejarea unor specii de fluturi, aceștia primesc subvenții în valoare de 331 de euro sau 410 euro la hectar, cea mai mare subvenție acordată în această măsură.

Ieșenii cu culturi ecologice sunt așteptați la Direcția Agricolă să depună documentele până la 16 mai 2023.

Adauga un comentariu