Autoritățile române încearcă să se adapteze din mers la nevoile oamenilor când vine vorba de vaccinare. Pe lângă o informare corectă și o creștere a numărului de vaccinări, oficialitățile de la București vor să atragă atenția și asupra situațiilor speciale.
Fiecare țară din Uniunea Europeană are ca scop declarat vaccinarea cât mai rapidă a întregii populații, fără a obliga pe nimeni să se imunizeze. În mod evident, contează foarte mult și numărul de vaccinuri disponibile, dar situația este clară.
Până acum, nu era foarte clar ce se întâmplă cu cei care vor să se vaccineze, dar se află într-o altă țară decât cea de reședință. De asemenea, putea exista situația în care o persoană și-a pierdut buletinul sau i-a expirat, nu are pașaport sau alte acte care ar putea facilita identificarea corectă. Ce se întâmplă cu ei?
Persoanele care nu au acte de identitate se pot vaccina
„Persoanele care nu au acte nu se pot înscrie în platformă. Ele pot să se prezinte la direcţia de asistenţă socială a primăriilor, de asemenea se pot înscrie prin call center şi vor fi vaccinate. Se vor prezenta direct la centrul de vaccinare”, a spus Gheorghiţă într-o conferinţă de presă organizată la Palatul Victoria.
Nu trebuie nici măcar să ai un cod numeric personal pentru a te vaccina. Cu alte cuvinte, nu este relevant dacă ești sau nu cetățean român în momentul în care dorești înscrierea pentru o viitoare imunizare. „Chiar dacă nu au un CNP, se pot vaccina. Este cazul persoanelor care sunt din afara României şi care nu au un CNP, ele se pot vaccina şi se înregistrează în Registrul Electronic Naţional al Vaccinurilor”, a menţionat Valeriu Gheorghiță.
Ca referință, începând cu data de 15 ianuarie, în România începe a doua etapă de imunizare a populației. În această categorie, intră bolnavii cu afecțiuni cronice și persoanele care activează într-o varietate de domenii esențiale. În cazul majorității populației, înscrierea se face la adresa programare.vaccinare-covid.gov.ro.