Stiri medicale

Boala Alzheimer: rezultate promițătoare pentru un test de sânge de detecție timpurie

Publicat: 31 iul. 2020
Test de sânge de detecție timpurie a bolii Alzheimer

Test de sânge de detecție timpurie a bolii Alzheimer. Intr-un studiu internațional, cercetătorii raportează rezultate extrem de promițătoare pentru un test de sânge care vizează depistarea bolii Alzheimer cât mai devreme, chiar cu 20 de ani înainte de apariția simptomelor pentru cei cu risc.

Aceasta este una dintre provocările majore în tratarea bolii Alzheimer: diagnosticarea acestei patologii cu mult înainte de apariția primelor simptome. Studii recente au arătat că modificările creierului au loc uneori cu două decenii înainte de debutul declinului cognitiv, a problemelor de memorie etc.

Într-un studiu internațional mare publicat în JAMA, cercetătorii au raportat că au obținut rezultate bune pentru un test de sânge care a vizat tocmai diagnosticarea bolii Alzheimer cât mai devreme posibil. Studiul a fost, de asemenea, prezentat la conferința anuală a Asociației Alzheimer.

Concret, testul de sânge în cauză măsoară concentrația în sânge a proteinei Tau (tocmai pentru acest test fosfo-tau217, sau p-tau217), a cărei acumulare este în parte responsabilă pentru boală Alzheimer și alte forme de demență.

Test de sânge de detecție timpurie a bolii Alzheimer

Apoi, oamenii de știință au descoperit că „precizia de diagnostic a p-tau217 din sânge a fost la fel de mare ca metodele de diagnostic stabilite, inclusiv imagini cu tomografie cu emisie de pozitron (PET) și biomarkeri de lichid cefalorahidian invaziv, scump și mai puțin disponibil”. Această analiză a p-tau217 din sânge a făcut posibilă diferențierea persoanelor cu boala Alzheimer de cele cu alte boli neurodegenerative cu o precizie de diagnostic cuprinsă între 89 și 98%.

Studiul a arătat că nivelul p-tau217 din sânge a crescut de șapte ori în boala Alzheimer în comparație cu alte demențe. În plus, la persoanele cu o genă de predispoziție a bolii Alzheimer, nivelurile de sânge ale p-tau217 au început să crească cu 20 de ani înainte de debutul deficienței cognitive.

„Acest test, odată verificat și confirmat, deschide posibilitatea unui diagnostic precoce al bolii Alzheimer înainte de stadiul demenței, ceea ce este foarte important pentru studiile clinice care evaluează noi terapii care pot opri sau încetini procesul bolii”, a comentat dr. Oskar Hansson, co-autor al studiului, potrivit Sante Magaine.

În timp ce alte studii clinice vor trebui efectuate înainte ca acest test să fie disponibil în spitale și clinici, acest tip de abordare diagnostică pentru boala Alzheimer ar putea revoluționa prognosticul și managementul acesteia.

Tags:
Adauga un comentariu