Economic Local

Tinerii din Iași vor să facă profit din vânzarea cărnii de vaci din rasa „Aberdeen Angus”! Banii munciți în Italia i-au investit în aceste ferme care atrag clienții ce vor produse de calitate

Publicat: 09 mai 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Tinerii din Iași vor să facă profit din vânzarea cărnii de vaci din rasa Aberdeen Angus Banii munciți în Italia i-au investit în aceste ferme care atrag clienții ce vor produse de calitate
A crescut numărul tinerilor care deschid ferme cu vaci din rasa ”Aberdeen Angus”

Tinerii din Iași vor să obțină profit din vânzarea cărnii de vaci din rasa „Aberdeen Angus”, considerată un produs de calitate la nivel mondial. În ultimii ani, tot mai mulți ieșeni care au muncit în străinătate revin acasă și deschid ferme zootehnice cu vaci aduse din străinătate

Ieșenii care au muncit în străinătate se întorc acasă și investesc banii câștigați în ferme cu vaci din rasa „Aberdeen Angus”. Carnea acestei rase de vaci este considerată aun produs de foarte bună calitate la nivel mondial. Unul dintre tinerii din Iași care vrea să își încerce norocul cu o afacere din domeniul agricol cu aceste vaci este Cristian Andrei, din comuna Dumești. Tânărul a muncit zece ani în Italia și s-a întors acasă pentru a deschide propria fermă.

 „Am muncit tot în domeniul agricol, în Italia. Am venit acasă anul trecut și inițial ne-am gândit să facem o plantație cu mure și zmeură, dar ne-am dat seama că nu găsim oameni și ne-am orientat către zootehnie. De fermă ne putem ocupa doar eu și soția. Noi am cumpărat zece capete de vaci din rasa «Aberdeen Angus» din Germania și vrem să vedem cum se comportă, ca mai apoi, dacă totul e cum am plănuit, să mai cumpărăm 10-20 de capete”, spune Cristian Andrei, fermier din Iași.

Fermierii plătesc între 1.600 și 2.200 de euro pentru un exemplar din rasa „Aberdeen Angus”

Calitatea cărnii și faptul că această rasă poate fi aclimatizată foarte bine în România sunt câteva din motivele pentru care tot mai mulți fermieri, inclusiv din Moldova, să înființeze ferme cu „Aberdeen Angus”. Răzvan Gherguț, din comuna Traian, Bacău, se ocupă cu familia de o fermă cu 120 de capete. Primele capete au fost cumpărate în urmă cu doi ani. La fel ca și ieșeanul Andrei Cristian, a muncit în Italia.

„Eu am fost 14 ani în Italia, împreună cu familia și am decis să ne întoarcem acasă. Eu am muncit ca electrician, fratele mai mare este inginer, tatăl a avut o firmă de construcții. Deci nu aveam nicio legătură cu domeniul agricol când am decis să deschidem ferma. Tatăl meu a văzut la o emisiune că se deschid ferme cu «Aberdeen Angus» și am zis să încercăm și noi asta. Am zis să cumpărăm vacile direct de la sursă. Am sunat, inițial, la asociația «Aberdeen Angus», din Anglia, și am întrebat dacă pot să-mi recomande pe cineva de la care să cumpăr. Așa am ajuns să-l cunosc pe Leo McEnroe, fermierul de la care am cumpărat primul efectiv din această rasă. Am cumpărat inițial 30 de juninci și doi tăurași și efectivul s-a reprodus în fermă. Le-am adus direct din Irlanda, de la fermă, pentru că acolo avea gena cea mai bună la această rasă. Mai este rasa din Argentina, cu genă de calitate. Ne-am gândit să aducem și de acolo, dar era mai complicat cu transportul, era și mai scump. Oricum, am plătit mult și pentru transportul celor aduse din Irlanda. Prețurile au fost cuprinse între 1.600 de euro și 2.200 de euro”, spune Răzvan Gherguț, mezinul familiei care se ocupă de fermă.

Ieșenii cumpără carne de Angus de la o fermă din Bacău

Tânărul mai spune că, pentru a valorifica produsele fermei, familia Gherguț, a deschis un abator și un magazin unde vinde produsele din carne de vaci din rasa „Aberdeen Angus”. Chiar dacă la început aveau emoții că nu vor vinde produsele din Bacău însă cererea pentru produsele din ferma „Gherguț’s Ranch” a crescut în ultimul an, iar clienții sunt atât din Bacău, cât și din Neamț și Iași. „Suntem destul de ok cu vânzările. Produsele noastre sunt căutate din ce în ce mai mult. Noi avem și o rulotă cu care mergem la târguri, în Bacău.

Vindem de la carne crudă la stake-uri, semipreparate, care se gătesc ușor la cuptor. În general, clienții vor să cumpere carnea pe care să o gătească apoi rapid. Cel mai ieftin produs este 35 de lei, cel mai scump, 120 de lei. Cei care comandă prin curierat își asumă transportul. Noi vindem și la restaurante, fast-food-uri și dacă pe viitor va fi posibilă extinderea în Moldova, să vindem și în alte locații, va fi și mai bine, mai spune Răzvan Gherghuț, tânăr fermier.

Reporterii BZI au prezentat în edițiile anterioare povestea a doi absolvenți ai USV Iași care au deschis o afacere în domeniul agricol.

Tinerii din Iași vor să populeze ferme cu vacile „Black Angus”

Rasa „Aberdeen Angus” a început să fie tot mai întâlnită și în România, mai ales în Ardeal. Creată în Anglia, mai precis în Scoția, cu câteva sute de ani în urmă, „Aberdeen Angus” este fără coarne și se adaptează ușor climei din România. Deși au talia joasă (110 cm vacile, 135 cm taurii), sunt destul de grele (peste 550 de kg femelele și aproape o tonă masculii), având un spor zilnic de greutate ce poate ajunge până la 1.200-1.300 de grame. În plus, suportă atât perioadele cu ger, cât și pe cele caniculare. Reporterii BZI au arătat în ediițiile anterioare că fermierii din Iași se pregăteau să aducă vacile „Aberdeen Angus”, rasele Red sau „Black Angus”, încă din anul 2020. Tinerii din Iași care vor să aducă vacile din această rasă se ocupă de fermă cu membrii familiei pentru că nu găsesc angajați în domeniu.

Adauga un comentariu