Actualitate

Top fake news-uri și mituri despre noul coronavirus, demontate de OMS

Publicat: 28 apr. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Top fake news-uri și mituri despre noul coronavirus demontate de OMS
Explicatii despre covid-19. despre cele mai importante mituri legate de pandemie

Organizaţia Mondială a Sanatii (OMS), demontează într-un articol publicat pe site-ul oficial al instituţiei, cele mai răspândite mituri sau fake news legate de coronavirus. Cotidianul Bună Ziua Iaşi vă prezintă cele mai controversate mituri şi explicaţia acestora.

Rețetele 5G nu răspândesc COVID-19

OMS explica faptul că virusul nu ‘calatoreste’ prin unde radio, sau antene telefonice cum ar fi semnalele 4-5G. COVID-19 s-a răspândit în multe dintre ţările care nu au acoperire sau implementate tehnologii 5G. Noul tip de coronavirus se propagă prin aer, prin stropii unei persoane infectate care tuşeşte, strănuta sau vorbeşte. Totuşi, persoanele pot fi infectate şi prin atingerea suprafeţelor contaminate, ulterior punând mâna la nas, gura sau ochi.

Temperaturile peste 25 de grade Celsius nu previn infecția cu coronavirus

Un alt mit şi fake news în legătură cu coronavirus este rezistentă virusului la căldură. Autorităţile mondiale explica faptul că virusul nu dispare la temperaturi de peste 25 de grade Celsius. Te poţi infecta de COVID-19 chiar dacă afară sunt temperaturi de peste 25 de grade. Un exemplu în acest sens este reprezentat de ţările care au o climă caldă. Aceste ţări au raportat cazuri de infectare cu COVID-19. În Arabia Saudia unde, în această perioadă, exista temperaturi de 30 de grade celsius, s-au raportat peste 18.000 de cazuri de infectare cu noul coronavirus. Pentru a te proteja este recomandat să păstrăm mâinile curate, să ne spălăm cât mai desp pe acestea şi mai ales să evităm contactul cu ochii, nasul şi gura.

COVID-19 nu este o boală incurabilă

Te poţi vindeca de coronavirus. Un alt fake news este reprezentat de faptul că, mai multe persoane afirma că acest nou tip de coronavirus rămâne toată viaţa în organism. Organizaţia Mondială a Sănătăţii demontează mitul acesta şi explică faptul că cei mai mulţi oameni care s-au infectat cu COVID-19 s-au vindecat şi au eliminat virusul din corpuri. Dacă vă îmbolnăviţi cu COVID-19, asiguraţi-vă că sunteţi atenţi şi trataţi simptomele. Dacă tuşiţi, aveţi febră sau dificultăţi de respiraţie, solicitaţi asistenta medicală. Totuşi, OMS ne sfătuieşte să sunăm mai întâi la unitatea medicală. Majoritatea pacienţilor se recuperează datorită îngrijirii medicale aferente.

Dacă îți poți ține respirația 10 secunde fără să tușești nu ești imun sau vindecat

Cele mai comune simptome ale Coronavirusului sunt tusa seacă, oboseala şi febra. Totuşi, o parte din oameni pot avea forme severe de răceală, chiar pneumonie. Cea mai bună cale de a confirma dacă eşti pozitiv la infectarea cu coronavirus este de a face un test de laborator. Mitul conform căruia dacă îţi ţii respiraţia este demontat de oficiali, ba mai mult, acest lucru poate fi periculos pentru sănătatea ta.

Consumul de alcool nu te ferește de coronavirus

Probabil unul dintre cele mai în ”trending’ mituri din România este faptul că alcoolul te fereşte de coronavirus. Nimic mai fals. Lucrurile stau total invers. Alcoolul consumat frecvent poate creşte riscul de a avea probleme de sănătate.

Coronavirusul se răspândește și în climate calde și umede

Potrivit studiilor făcute până acum, coronavirus se răspândeşte în absolut toate ariile climatice de pe glob. Sunt incluse şi arii cu vreme caldă, sau umiditate ridicată. Trebuie să te protejezi eficient dacă vei călători în toate zonele de pe glob, indiferent de clima de care are parte acea arie geografică. Cea mai bună măsură de a te proteja împotriva covid-19 este de a spăla membrele superioare cât mai des. Făcând acest lucru vei elimina virusurile care s-ar putea afla pe mâinile tale şi în acest fel vei evita infecţia cauzată de atingerea ochilor, naşului său gurii.

Temperaturile mici nu omoară noul coronavirus

Un alt mit ce are legătură cu temperatura la care ar putea anihila virusul este total opus celui mai sus explicat. S-a răspândit, în mediul online, faptul că virusul poate fi anihilat la temperaturi mici. OMS explica faptul că nu exista niciun motiv pentru care să credem că vremea rece vă omora noul tip de coronavirus, sau alte boli. Temperatura normală a corpului uman este între 36.5°C to 37°C, separată de temperaturile de afară, deci virusul rezista în organism indiferent de cât de rece e vremea. Cea mai frecvenţă şi eficientă măsura de combatere a virusului este spălarea mâinilor, utilizarea corectă a măştilor şi mănuşilor. Desigur, ne spălăm pe mâini cu un antibacterian pe bază de alcool şi/sau cu săpun şi apa.

Băile fierbinți nu previn infecția cu SARS-CoV-2

Un alt fake news este legat de eficienta băilor fierbiti în prevenirea infecţiei cu coronavirus. Dacă faceţi o baie fierbinte nu va ajuta să preveniţi infectarea cu COVID-19. Temperatura corpului va rămâne între 36.5°C to 37°C indiferent de temperatura apei cu care faceţi baie. De reţinut este faptul că, făcând o baie foarte fierbinte, vă poate dăuna, cauzând arsuri. Cea mai bună modalitate de combatere a infectării cu coronavirus este de a vă spăla pe mâini. Făcând acest lucru, veţi elimina virusul şi vă puteţi proteja împotriva unei eventuale infectări atunci când puneţi mâna pe nas, ochi sau gură.

Coronavirusul nu se transmite prin mușcături de țânțari

Conform ultimelor analize făcute nu a existat nicio suspiciune asupra faptului că ţânţarii ar putea transmite boala. În speţă, putem afirma faptul că muşcăturile de ţânţari nu trasmit infecţia. Coronavirus este un virus care se transmite prin aer atunci când o persoană strănuta, tuşeşte sau îşi duce mâinile infectate, cu salivă, pe ochi, nas şi gura. Pentru a te proteja, spală-te pe mâini şi foloseşte un dezinfectant pe bază de alcool. Totuşi, evita contactul cu orice persoană care strănuta sau tuşeşte.

Uscătoarele de mâini nu omoară virusul

NU! Uscătoarele de mâini nu sunt eficiente în omorârea noului tip de coronavirus. Pentru a te proteja, spală-te pe mâini cât mai frecventm foloseşte un dezinfectat pe bază de alcool şi spală-te cu săpun şi apa. Odată ce mâinile sunt curăţate, le poţi usca folosindu-te de un şerveţel sau un uscător de mâini cald.

Coronavirusul și lampele UV pentru dezinfectare

Lămpile UV nu trebuiesc utilizate pentru sterilizarea mânilor sau a altor părţi din corp. Razele UV dăunează pielii şi vă pot apărea mai multe iritaţii.

Scannerele de temperatură și COVID-19! Cât de eficiente sunt ele

Scanerele de temperatură sunt eficiente în detectarea persoanelor care au febra (o temperatură mai mare decât normalul organismului) datorată infectării cu noul tip de coronavirus.
Totuşi, aceste scannere de temperatura nu pot detecta oamenii care sunt infectaţi dar nu au febră, sau nu le este rău. Acest lucru se datorează perioadei de incubare a virusului care poate fi între 2 şi 10 zile, în acest timp, persoanele infectate pot fi asimptomatice.

Spălatul pe corp cu alcool sau clor nu omoară virusul dacă acesta a pătruns în corp. Este un obicei periculos

Un mit destul de răspândit îl reprezintă spălatul pe mâini cu clor sau alcool. OMS explica faptul că acest obicei este unul periculos şi nu omoară virusul dacă acesta a intrat deja în corp. Folosind aceste substanţe pot fi dăunătoare pentru haine sau ochi, mâini, gura. Aceste soluţii pot fi folosite în curăţarea şi dezinfectarea suprafeţelor, dar doar sub anumite recomandări.

Vaccinurile anti-gripale sau împotriva pneumoniei nu protejează împotriva SARS-CoV-2

Răspunsul este unul sigur şi simplu: NU. Vaccinurile împotriva pneumoniei sau gripei nu au niciun efect în combaterea virusului coronavirus. Aceste vaccinuri nu sunt eficiente pentru că virusul este unul nou şi diferit, în speţă fiind nevoie de propriul vaccin pentru acest flagel. Cercetătorii din întreaga lumea încearcă să producă un vaccin împotriva coronavirus, iar OMS sprijină aceste eforturi.

Fake news mituri coronavirus OMS! Igiena nasului cu soluții saline nu te protejează de coronavirus

Este un fake news şi un mit combătut! Nu există nicio evidentă legată de faptul că soluţiile saline ar proteja împotriva coronavirusului. Exista totuşi, o cercetare precum că aceste tipuri de soluţii saline ar ajuta oamenii într-o vindecare mai rapidă atunci când vorbim de o răceală comună. În această speţă, igiena regulată a nasului cu soluţii saline nu te protejează de coronavirus.

Usturoiul nu te protejează de noul virus

Ultimul mit combătut de OMS în legacura cu infectare cu coronavirus îl reprezintă consumul de usturoi. Usturoiul este un aliment sănătos şi care are multe proprietăţi benefice pentru organism. Totuşi, în această situaţie, informaţie referitoare la capacitatea alimentului de combatere a infectării reprezintă un fake news. Potrivit OMS, nu există nicio evidentă referitoare la capacitatea usturoiului de a combate infectarea cu COVID-19. Totuşi, puteţi consuma usturoi pentru multe alte afecţiuni.

Tinerii sunt imuni la infecția cu noul coronavirus

Coronavirusul afectează absolut toate categoriile de vârste. Totuşi, persoanele mai bătrâne şi cele care au boli preexistente, diabet, boli ale inimii, asm, sunt mai vulnerabile faţă de celelalte categorii. OMS sfătuieşte populaţia de toate varstale să se protejeze în egală măsură prin spălarea des a mâinii, o igienă a căilor respiratorii şi a mâinilor.

Antibioticele nu tratează sau previn COVID-19

NU! Antibioticile nu funcţionează împotriva virusului, sau a bacteriei. Noul coronavirus este un virusus, iar din aceste considerente, antibioticile nu ar trebui să fie utilizate în prevenţia sau tratarea acestuia. Totuşi, în spital aţi putea primi antibiotice ca urmare a unei infectări cu o altă bacterie.

Există un tratament împotriva noului coronavirus?

În aceste momente, nu există niciun tratament specific infectării cu coronavirus. În spaţiu public au fost mai multe mituri şi fake news-uri legate de tratamente miraculoase. OMS explică faptul că anumite tratamente sunt în curs de brevetare şi vor fi testate în cel mai scurt timp. OMS ajuta la acceleralea studiilor şi a efortului depus pentru a crea un tratament.

Adauga un comentariu