Local

Toți pacienții Covid-19 din Iași internați în secțiile ATI au Omicron! Peste 30 de locuri sunt ocupate

Publicat: 02 feb. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Toți pacienții Covid-19 din Iași internați în secțiile ATI au Omicron Peste 30 de locuri sunt ocupate
Zecile de pacienți Covid-19 din Iași internați în secțiile ATI sunt infectați cu tulpina Omicron. Managerul Spitalului de Boli Infecțioase, Florin Roșu, vorbește despre această situație

Toți pacienții Covid-19 din Iași internați în secțiile ATI sunt infectați cu noua tulpină Omicron. Medicii au precizat că toți au și alte afecțiuni asociate, exact cum este și cazul unei paciente de 57 de ani, care este în stare foarte gravă la Spitalul de Boli Infecțioase Iași

Cei peste 30 de pacienți Covid-19 internați în secțiile ATI din Iași sunt infectați cu noua variantă a virusului. Cei mai mulți dintre aceștia sunt la Spitalul de Neurochirurgie, 13 locuri sunt ocupate. Directorul DSP Iași, dr. Vasile Cepoi, a precizat că toți cei infectați și internați în secțiile de Terapie Intensivă au și alte afecțiuni asociate. Primii pacienți infectați cu Omicron la Iași au fost depistați în luna decembrie 2021.

”Toți pacienții internați în secții sunt infectați cu Omicron și nu am mai făcut secvențieri pentru că e clar. Testările specifice le-am făcut la început în scop epidemiologic, oricum tratamentul este același pentru Omicron și Delta. Dar cele mai multe persoane din secțiile ATI au și alte afecțiuni asociate”, a declarat dr. Vasile Cepoi, directorul DSP Iași.

Printre pacienții Covid-19 din Iași internați în secțiile ATI se află și o pacientă nevaccinată

În secția ATI a Spitalului Clinic de Boli Infecțioase ”Sf. Parascheva” din Iași este internată o pacientă în vârstă de 57 de ani. Aceasta a ajuns în stare gravă la spital după ce s-a tratat singură acasă cu antibiotic, timp de 7 zile, fără niciun rezultat. Trebuie precizat că femeia era nevaccinată.

”O pacientă în vârstă de 57 ani, din mediul urban, nevaccinată anti-SARS-CoV-2, cunoscută din antecedente cu patologie cardio-vasculară și endocrinologică, în tratament cronic la domiciliu. Aceasta s-a prezentat în a 7-a zi de boală acuzând febră, 38,8 grade Celsius, frisoane, fatigabilitate, tuse productivă, dispnee, dureri toracice, cefalee și inapetență. Pacienta a urmat tratament la domiciliu cu antibiotic timp de 7 zile fără ameliorarea simptomatologiei, motiv pentru care în data de 20 ianuarie 2022 se prezintă în triajul clinicii de Boli Infectioase. La internare, stare generală era moderat influențată, afebrilă, conștientă, cooperantă, hemodinamic cu tendință la tahicardie, dispneică, abdomen mărit de volum pe seama țesutului adipos, depresibil, mobil cu mișcările respiratorii, nedureros spontan și la palpare, Terapie Intensivă și micțiuni fiziologice declarative”, a precizat dr. Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase ”Sf. Parascheva”, Iași.

Pacienta este conectată la două surse de oxigen

Femeia a fost internată pe data de 20 ianuarie, iar 5 zile mai târziu starea acesteia s-a agravat și a fost transferată în secția ATI. Pacienta este conectată la două surse de oxigen.

”Din punct de vedere paraclinic, aceasta avea sindrom inflamator important, sindrom de hepatocitoliză, iar testul rapid Ag SARS-CoV-2 a fost pozitiv. S-a făcut radiografie pulmonară cu aspect sugestiv de pneumopatie COVID. S-a inițiat tratament antiviral, anticoagulant în doză profilactică, antibiotic, antiinflamator, simptomatic. Pe data de 21 ianuarie 2022, starea generală se agravează prin accentuarea fenomenelor de insuficiență respiratorie, fiind conectată la două surse de oxigen, flux maximal, motiv pentru care se asociază terapiei tratament imunomodulator. Din cauza persistenței necesarului crescut de oxigen, pe data de 26 ianuarie 2022 se solicită consult la Terapie Intensivă , se efectuează gazometrie arterială și se decide transferul pacientei în unitatea de terapie mobilă COVID.

La admisia în Terapie Intensivă pacienta este conștientă, cooperantă, afebrilă, respirator cu O2 pe 2 surse cu flux continuu, cu ședințe intermitente de Ventilație Non-Invazivă. Aceasta este stabilă hemodinamic fără suport vasopresor. Se remaniază schema terapeutică din cauza alterării statusului paraclinic”, a spus dr. Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase ”Sf. Parascheva”, Iași.

Femeia este confirmată cu tulpina Omicron

În continuare, starea pacientei este una gravă, aceasta fiind internată în secția ATI a Spitalului Clinic de Boli infecțioase Iași. Pe data de 26 ianuarie 2022, a venit rezultatul secvențierii, care a arătat clar infectarea cu noua tulpină Omicron.

”În data de 25 ianuarie se efectuează test RT-PCR SARS-Cov-2 cu rezultat pozitiv, iar pe data de 26 ianuarie se confirmă prin secvențiere prezența deleției caracteristice variantei Omicron. Pacienta este în continuare internată în secția de Terapie Intensivă, cu stare generală gravă, Intubare Oro Traheală și ventilată mecanic, stabilă hemodinamic, fără suport vasopresor”, a încheiat dr. Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase ”Sf. Parascheva”, Iași.

În secția ATI a Spitalului de Boli Infecțioase sunt internați 8 pacienți Covid-19.

Adauga un comentariu