International

Vaccinurile singure nu vor pune capăt pandemiei de COVID-19, spune un oficial al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii

Publicat: 19 nov. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Vaccinurile singure nu vor pune capăt pandemiei de COVID-19 spune un oficial al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii
Mike Ryan de la Organizația Mondială a Sănătății

Directorul programului de urgență al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) a declarat miercuri că doar vaccinurile singure nu vor pune capăt pandemiei COVID-19 și nu vor face nimic pentru a opri creșterea globală actuală a infecțiilor cu coronavirus.

Mike Ryan a făcut comentariile în timpul unei sesiuni virtuale de întrebări și răspunsuri de la sediul agenției din Geneva. Comentariile sale au venit în aceeași zi în care compania farmaceutică Pfizer și partenerul său german BioNTech au anunțat că rezultatele finale ale studiului în stadiu târziu al vaccinului COVID-19 au arătat că este 95% eficient.

În câteva zile vaccinul ar putea fi autorizat

Companiile au declarat că dețin datele de siguranță necesare pentru două luni și că vor solicita autorizația de urgență a SUA în câteva zile. Luni, Moderna a publicat date preliminare pentru vaccinul său, demonstrând o eficacitate similară.

Ryan a spus că lumea va trebui să treacă prin acest val actual de infecții COVID-19 fără vaccinuri, despre care a spus că nu reprezintă răspunsul total la problema pandemică.

„Unii oameni cred că vaccinurile vor fi, într-un anumit sens, soluția, unicornul pe care l-am urmărit cu toții. Nu este”, a spus el. El a spus că cel mai important lucru pe care oamenii îl pot face acum pentru a împiedica revărsarea spitalelor și a unităților de terapie intensivă a fost oprirea răspândirii bolii prin măsuri de distanțare fizică. Odată ce un vaccin viabil este disponibil pe scară largă, a spus el, acesta va fi un alt instrument care poate fi utilizat.

„Adăugarea de vaccinuri ne va oferi o șansă uriașă. Dar dacă adăugăm vaccinuri și uităm celelalte lucruri, COVID nu va ajunge la zero”, a spus Ryan. „Trebuie să adăugăm vaccinarea la măsurile fizice existente„ la îngrijirea și practicarea unei igiene bune. ”Și dacă adăugăm distanța fizică și igiena și îngrijirea la vaccinuri, cred că vom merge mult spre eliminarea acestui virus. ”

Primul vaccin anti-COVID 19 oferă o protecţie de peste 90%

Anunţul reprezentantului OMS vine în contextul în care în ultimele săptămâni compania Pfizer și BioNTech au anunţat că primul vaccin anti-COVID 19 este gata şi oferă o protecţie de peste 90%. Vaccinul lor a fost testat pe 43.500 de persoane din șase țări și nu au fost ridicate probleme de siguranță. Companiile intenționează să solicite aprobarea de urgență pentru utilizarea vaccinului până la sfârșitul lunii.

Studiile anterioare au arătat că vaccinul antrenează organismul să producă ambii anticorpi – și o altă parte a sistemului imunitar numită celule T pentru a combate coronavirusul.

Sunt necesare două doze, la o distanță de trei săptămâni. Studiile – în SUA, Germania, Brazilia, Argentina, Africa de Sud și Turcia – arată că o protecție de peste 90% se realizează la șapte zile după a doua doză.

Ce spune OMS despre vaccinul anunțat de Moderna

Soumya Swaminathan, coordonatoarea departamentului ştiinţific din cadrul OMS, a declarat că vestea potrivit căreia compania farmaceutică americană Moderna ar fi dezvoltat un vaccin împotriva COVID-19 foarte eficient este „destul de încurajatoare”, însă sunt necesare mai multe informaţii, potrivit DPA.

„Au mai rămas multe întrebări cu privire la produsul Moderna şi candidatul rival la vaccin al Pfizer, care s-a dovedit de asemenea foarte eficient în studii clinice. Participanţii la studiul clinic trebuie monitorizaţi timp de încă două luni pentru posibile efecte adverse“, a declarat Soumya Swaminathan în cadrul unei conferinţe de presă la Geneva.

Adauga un comentariu