Boli si tratamente

Val de boli ale creierului în urma Covid-19

Publicat: 25 sept. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Val de boli ale creierului în urma Covid-19
Covid-19 poate avea efecte asupra creierului: accident vascular cerebral, confuzie, pierderea reperelor spațio-temporale,

Val de boli ale creierului în urma Covid-19! Iar specialistii in domeniu se asteapta la ce e mai rau. Știm deja că coronavirusul ar putea avea consecințe neurologice la unii pacienți. Oamenii de știință se întreabă acum despre un posibil val de boli ale creierului în urma epidemiei Covid-19.

Covid-19 poate avea efecte asupra creierului: accident vascular cerebral, confuzie, pierderea reperelor spațio-temporale, afectarea memoriei, pierderea gustului și a mirosului. Până acum, aceste efecte păreau temporare. Dar oamenii de știință australieni se tem acum că vor provoca o serie de patologii neurologice pe termen mai lung și, mai ales, „un val tăcut” al cazurilor de Parkinson, după cum a dezvăluit site-ul web al Institutului Florey de Neuroștiințe și Sănătate Mintală.

Această teamă se bazează pe memoria unei epidemii anterioare, cea a gripei spaniole din 1918/1919. Ca urmare, au apărut multe cazuri de encefalită letargică. Și această infecție virală a lăsat ca o continuare, la un procent foarte mare de pacienți afectați, tulburări grave, foarte asemănătoare cu cele ale bolii Parkinson (parkinsonism post-encefalitic).

De la epidemia de gripă spaniolă, nu a apărut niciun virus care să atace creierul în acest fel. Mai mult, majoritatea pacienților cu Parkinson suferă de o boală degenerativă, a cărei origine nu este un virus, ci un proces de degenerare.

Ce legatura este intre Parkinson si Covid-19

Boala Parkinson constă în deteriorarea și dispariția progresivă a neuronilor care eliberează dopamină. Parkinsonismul secundar (sau atipic) se datorează unui mecanism de blocare sau al unei perturbări a acțiunii dopaminei în ganglionii bazali.

Când corpul se apără împotriva SARS-CoV-2, provoacă inflamații în creier. Acest lucru ar putea fi, pe termen lung, responsabil pentru această blocadă a dopaminei, sau mai general pentru bolile neurodegenerative, așa cum a fost cazul în 1920. Un prim caz de acest tip ar fi putut fi detectat în Israel. Dar, deocamdată, nimic nu a fost confirmat formal.

Într-un articol din Journal of Parkinson’s Disease, publicat pe 22 septembrie 2020, cercetătorii fac lumină asupra posibilelor consecințe neurologice pe termen lung ale COVID-19. Cu toate acestea, dacă nu au dovezi, se cer măsuri urgente pentru a dispune de instrumente de diagnostic mai precise care să permită identificarea timpurie a neurodegenerării.

Adauga un comentariu